Başka meslek gruplarının poliçe satmasının önü açılmaktadır

09.05.2020 Tarihinde yayınlanan “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri İle Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelik” ile alakalı gelen talepler nedeni ile bu konu hakkında bir açıklama yapılması zaruriyeti oluşmuştur.   

Yönetmelik değişikliği öncesinde Hazine ve Maliye Bakanlığının 26.12.2019 tarihli ve 579156 sayılı yazısı ile, sadece tüketici lehine sözleşmelerle sınırlı olarak, dar kapsamlı bir düzenlemeye ilişkin görüş talep edilmiş. 

Bununla birlikte, ülkemizde ki sigorta sektöründe faaliyet gösteren firmalar (Kiokslar, Kabinler, 3D güvenli Tahsilat, Trafik Komisyon İadesi ile ilgili devir Zeyili, Risturnlerin engellenmesi, Komisyon Artışı ve Zorunlu Trafik Poliçesi Tek Fiyat Uygulaması) Bakanlığa ayrıca iletilmiştir.   

9 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan yönetmelik ile;   
Talepler  arasında bulunan “Kiokslar” ve “3D secure uygulaması” yönetmelik kapsamına alınmıştır. Bu uygulamada Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Kamu menfaati” görüldüğünden (Bazı noktalarda sigortaya erişimin acil olması ve tüketicinin trafik poliçesine araç muayenesi sırasında ulaşmasını kolaylaştırmak için), şikayet konusu olan brokerlerden alınıp, uygulamanın Sigorta Acentesi İcra Komitesi(SAİK)  kontrolüne verilmiş olduğu görülmektedir.   
Buradan elde edilecek gelirlerin ise ilgili Bakanlıkça belirlenecek usulde acenteler ile paylaşılması hükmedilmiştir. Ayrıca, bu maddeden her yerde kioks ve kabin olacak şekilde anlamların çıkartıldığı ve bunlar ile alakalı çeşitli yorumlar yapıldığını görmekteyiz.  İlgili maddede yazan tanım: “Ek Madde 10/A- (3) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kontrol noktaları olan araç muayene istasyonlarında yalnızca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) tarafından konulacak uzaktan satış cihazları ile satış yapılabilir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası branşında ruhsatı olan tüm sigorta şirketleri bu cihazlar üzerinden satışa izin vermek zorundadır. Bu satışlar çerçevesinde asgari oranlar üzerinden tahakkuk ettirilecek komisyonlar, masraflar indirildikten sonra, Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde levhaya kayıtlı acentelere dağıtılır.” şeklindedir. 
Yayınlanan Yönetmelik değişikliği üzerinde ciddi şekilde mesai yapıyor ve acentelerin aleyhine olan konuları tek tek irdeliyorum. En kısa zamanda da bunlar ile alakalı sizleri bilgilendiriyor olacağım. Bu kapsamda;  

-          Madde 4. Yönetmelik Madde 9/8 değişiklik, 
-          Madde 5. Yönetmelik Madde 10-1 değişiklikler, 
-          Madde 6. Yönetmelik Ek Madde 10/A-1 ve 5” 

hususlarında sakınca görülmektedir.   

Bu maddeler ile ilgili 09.05.2020 tarihi itibariyle değişiklik veya kapsamın belirlenmesi hususunda Bakanlık nezdinde çalışmalar başlatılmıştır.   
İlgili maddelerde 5684. sayılı kanunda tanımlanmayan başka meslek gruplarınında poliçe satmasının önü açılmaktadır. Bu sebeple acente mesleğinin geleceği için çok önemli görülen bu maddelerin iptali istenmektedir.

YORUM EKLE

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30