Sevim Ediz: Ben bu işi en iyilerin yanında öğrendim

İsminizi çok duyuyoruz ancak tanışmak bugüneymiş. Tanımayanlar için soralım, Sevim Ediz kimdir? Makyözlüğü nerede öğrenmiştir kısaca bahseder misiniz?

Eskişehirliyim. 20 yıldır insanları güzelleştirmek adına çalışmalar yapıyorum. Bu işi İstanbul'da işin en iyilerinden öğrendim. Emel Müftüoğlu, Demet Sağıroğlu, Mehmet Ali Erbil gibi isimlerin açtıkları firmada çalıştım. İlk iş hayatıma ünlü sanatçılar ve mankenler ile başladım. İlk zamanlar sadece güzellik uzmanlığı yapıyordum. Makyaja çok fazla ilgim vardı. Gidip gidip yapılan makyajları gözlemliyordum. Çok uzman isimleri izleyerek bu işi öğrendim. Onların asistanlığını yaptım. Dizi ve film setlerinde çalıştım. Tuğba Özay, Özlem Yıldız gibi isimlerle çok güzel dostluklarım var. Kadir İnanır, Gülben Ergen gibi isimlerle çalıştım. Fashion TV'de de çalıştım. 2015 ve 2016 yıllarında Moonlife Dergisinin yılın en iyi makyözü ödüllerini aldım. Oldukça önemli isimlerin yer aldığı bir törende bu ödülleri almak benim için gurur vericiydi.

İstanbul'da bu işin zirvesinden kopup neden Eskişehir'e geldiniz?

Bu işi en iyilerin yanında öğrendim. Eskişehir'e sürekli gelip gidiyordum. Şehrimi çok seviyorum. Makyaj konusunda ciddi bir eksikliğinin farkındaydım. Buraya yerleşerek bu işi Eskişehir'de de yapabilirim dedim ve kolları sıvadım. Profesyonel makyaj yapan benden başka kimse yokken Eskişehir'de bu işi yapmaya başladım.Kısa sürede insanlar benim neler yapabildiğimi fark ettiler ve Sevim Ediz ismi Eskişehir'de de bir markaya dönüşmeye başladı.

Sevim Ediz denilince akla ilk gelen unsurlardan birisi de gelin makyajı. Bu gelin adayları sizden tam olarak ne istiyorlar. Bu gelin makyajının normal bir makyajdan ne farkı var ki?

Gelin adayları benden en özel günlerinde, en şık ve en doğal halleriyle görünmeleri konusunda yardım alıyorlar. Gelin makyajının elbette normal makyajlardan farkı var. Gelin makyajlarında daha çok itina gösterilmesi gerekiyor, daha kaliteli ürünlerin kullanılması gerekiyor. Benim yapmış olduğum makyajlar uzun süreli, sağlam makyajlar oluyor. Makyajlarımın uzun süreli ve dayanaklı olması nedeniyle çok güzel geri dönüşler alıyorum. Profesyonel isimler, profesyonel ürünler kullanırlar. Bu işin sırrı bu. Gerisi için de el beceresi ve yetenek diyelim.

Peki bu makyajlar cidden yapılması zor işler mi?

Bu makyajları herkes kolay kolay yapamaz. Bu iş için bir yetenek de gerekiyor. Eğer yeteneğiniz yoksa istediğiniz kadar çabalayın, istediğiniz kadar eğitim alın tam olarak  başaramazsınız. Fırçayı bile tutuş şekliniz çok önemli.

Bir senede 12 ay var ancak 12 ayında tamamında düğünler olmuyor. Düğün olmadığı zaman vaktiniz nasıl geçiyor?

Düğün sezonları dışında eğitimler veriyorum. Makyözlük eğitimi verebileceğime dair Milli Eğitim Bakanlığından onaylı belgem var. Eğitim kurumlarında bu konuların eğitimleri de çok sayıda verdim. Son zamanlarda birebir uygulamalı eğitimler vermeyi tercih ediyorum. Öğrencilerime özel sertifika veriyorum. Eğitim almak isteyenler bana @sevimediz_makeup hesaplarından ulaşabilirler. Eğitim dışında da dizi ve sinema setlerine gidiyorum. Klip çekimlerinde makyözlük yapıyorum. İstanbul ile de bağlantılarımı kopartmadım. Katalog ve dergi çekimleri için de çağırılıyorum. O aylar da ciddi dolu geçiyor. Bu arada yaz tatiline gidememekten şikayetçiyim. Ayağımı denize sokmayı bile özledim.

Gelin adayları sizden prova istiyorlar mı?

Bu zamana kadar benden prova isteyen bir gelin adayı ile karşılaşmadım. Diğer makyözlerden prova isteyenler oluyormuş, duyuyorum ama bana bu taleple gelen hiç kimse olmadı. İnsanlar bana çok güveniyorlar. Sosyal medya hesaplarıma baktıklarını ve provaya gerek olmadığını söylüyorlar. Ben de kendilerine teşekkür ediyorum. Bir de şöyle bir durum var. Prova demek ekstra maliyet demek.

Bana göre ilginç bir mesleğe sahipsiniz. İlginç mesleklerinde elbette ilginç anıları olur. Var mı unutmadığınız bir anınız?

Bir gün bir gelin adayı geldi. Yanıma neredeyse sıfır makyajla geldi. O gün kendisine çok güzel bir makyaj yaptık.İçime de çok sinmişti. Damat gelini almaya gelince ilk baş tanıyamadı. O gün de salonda üç farklı gelin adayı vardı. Cidden tanımakta zorlandı. Çünkü gelin adayında inanılmaz bir değişiklik vardı. Galiba o gün damat o geline tekrar aşık oldu.

Makyaj yaparken renk seçimlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Renk seçimlerimizi kişinin saç rengine göre, göz rengine göre, elindeki çiçeğe göre, o anki düşüncelerimize göre belirliyoruz.

Strobing Makyaj nedir ve neden diğer insanlar sizin gibi yapamıyorlar?

Strobing Makyaj, kontür yerine tamamen aydınlatıcıyla yüze boyut kazandırmaktır. Strobing tekniği tamamen ışıltılı ve ıslak bir görüntü yaratıyor bu yüzden yaz ayı için oldukça uygun bir makyaj tekniği. Bu makyajda krem ve likit aydınlatıcıları kullanmak çok daha yoğun ve kalıcı bir etki sağlayacaktır. Eskişehir'de benim gibi yapabilen yok burası doğru. Çünkü Strobing Makyajı sadece Strobing ürünleri ve kaliteli ürünler ile yapılmalı.

Son bir sorum daha var. Sonra bitireceğiz. Gelecekte evlenmeyi düşünen hanımlar düğünlerinde sizinle çalışmazlarsa neyi kaçırırlar, var mı onlara bir tavsiyeniz.

Gelecekteki gelin adaylarına sosyal medya hesaplarımı takip etmelerini tavsiye ediyorum. 20 yıllık bir tecrübeye sahibim. Bizde tecrübe eşittir kalite diye bir söylem vardır. Eskişehir'de bu seviye de makyaj yapabilen ikinci bir makyöz de bildiğim kadarıyla yok. İstanbul veya başka bir ile gitmelerine gerek yok. Türkiye'de bu işin sıralaması yapılsa kesinlikle ilk 3'e girerim. Zaten şehir dışına makyajlara gidiyorum. En son Çanakkale'ye gittim. Mardin'e gittim. Kısacası Edirne'den Kars'a ne kadar gelin varsa hizmet etmeye çalışıyoruz.

banner19

banner126

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30