ABD’den Dedeağaç’a devasa sevkiyat

ABD, Türk sınırına 45 kilometre mesafedeki Dedeağaç limanına son yılların en büyük askeri sevkiyatını yaptı. Sevkiyatın ilk aşaması tamamlandı.

ABD’den Dedeağaç’a devasa sevkiyat
banner115

ABD tarihteki en büyük askeri teçhizat sevkiyatını Yunanistan’ın Dedeağaç limanına yaptı. Sevkiyatın ilk aşaması tamamlandı ve limanda tören düzenlendi. ABD Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt Yunanistan’ın artan stratejik önemine dikkat çekti.

Geoffrey R. Pyatt, “73 helikopter ve çeşitli tipte bine yakın askeri teçhizat Amerikan donanmasına ait nakliyat gemisiyle Yunanistan’ın Dedeağaç limanına getirildi. Sevkiyat Atlantik çözümü tatbikatı için yapıldı. 
Bu tatbikat Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığına cevap olarak 2014 yılından beri düzenleniyor. ABD’nin Dedeağaç’a yerleştirdiği askeri teçhizat ve personel, Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerine transfer edilecek. Washington bu hamleyle askeri kapasitesini hızla transfer etme gücünü sergilemek istiyor” dedi.

Sevkiyatın ilk aşaması bittikten sonra Dedeağaç Limanı’nda tören düzenlendi. 

Pyatt, Dedeağaç Limanının tarihteki en büyük Amerika askeri sevkiyatına ev sahipliği yaptığını vurguladı ve “bu sevkiyat Dedeağaç ve Yunanistan’ın Amerika için artan stratejik rolü ve önemini gösteriyor. Yunanistan ile Avrupa’daki en güçlü savunma ortaklıklarından birini kurduk” dedi.

Yunanistan savunma bakanı Panagiotopoulos Dedeağaç’a yapılana askeri sevkiyatın hiçbir ülkeye karşı tehdit teşkil etmediğini söyledi. “Yunan Bakan ABD’yle stratejik ortaklığımızı geliştireceğiz ve ordumuzun gücünü arttırmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Washington ile Atina arasındaki savunma işbirliği anlaşması Ekim ayında güncellenmişti. Bu sayede Yunanistan’daki Amerikan askeri sayısı 5’ten 9’a yükseldi. ABD ile savunma ittifakı kuran Atina yönetimi Rusya’yı karşısına almak istemiyor. Yunanistan Başbakan’ı Kiriakos Miçotakis 8 Aralık tarihinde Rusya’ya giderek Putin ile görüşecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30