Trump: "Gerekirse kapatırız"

Orta Amerikalı göçmenlerin Meksika-ABD sınırında bürokraside yaşanan gecikmeleri protesto etmesi ve bazı göstericilerin sınırı geçmeye çalışması sonrası çıkan olayların ardından ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından, gerekmesi halinde sınırı kalıcı olarak kapatacakları sinyalini verdi.

Trump: "Gerekirse kapatırız"
banner115

Orta Amerika ülkelerinden gelerek ABD’ye yaklaşan göçmen konvoyundaki bir grup göstericinin polis bariyerini aşıp, Meksika-ABD sınırını geçmeye kalkışması sonucu çıkan olaylar üzerine  ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden bir açıklamada bulundu. Trump, “Gerekirse sınırı kalıcı olarak kapatacağız. Kongre, duvarı finanse et.” ifadelerini kullandı.

Trump, “Meksika, bayrak sallayan protestocu göçmenleri ülkelerine göndermeli. Bunların çoğu buz gibi suçlu. İster uçakla ister otobüsle nasıl isterseniz öyle yollayın, çünkü ABD’ye giremeyecekler.” ifadesine yer verdi.

Meksika sınırına, yasa dışı yollardan sınır geçişlerini önlemek için inşa edilmesi planlanan duvara da değinen Trump, “Gerekirse sınırı kalıcı olarak kapatacağız. Kongre, duvarı finanse et.” sözlerini paylaştı.

MEKSİKA’DAN AÇIKLAMA

Diğer yandan Meksika, dünkü olayların ardından ABD sınırdaki güvenliği artırma sözü verdi ve 39 göçmenin gözaltına alındığını açıkladı.

Meksika İçişleri Bakanlığı, polis bariyerini aşarak ABD sınırını “zorbalıkla” geçmeye çalışanların derhal sınır dışı edileceğini belirtti.

ABD-MEKSİKA SINIRINDA YAŞANAN OLAYLAR

Meksika’nın ABD sınırındaki Tijuana’ya geçen hafta ulaşan Orta Amerikalı göçmenlerden bir grup göstericinin, iltica başvurularının yavaş yapılması nedeniyle düzenledikleri gösteri sırasında iki ülke arasındaki duvarı geçmeye kalkışması sonucu bölgedeki sınır kapısı iki yönlü olarak geçişlere kapatılmıştı.

Olayların ardından, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi, Tijuana ile Kaliforniya’nın San Diego kenti arasandaki en büyük kara sınırlarından San Ysidro Giriş Kapısı’nı iki yönlü olarak yaya ve araç geçişine kapatmıştı.

Associated Press haber ajansı da ABD’li yetkililerinin duvarı aşmaya çalışan göçmenlere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini duyurmuştu.

ABD’li gümrük yetkilileri günde en fazla 100 göçmenin başvurusunu işleme koyduğu için grubun kentte aylarca bekleyebileceği tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için yola çıkan yaklaşık 7 bin kişilik göçmen konvoyundan hiç kimsenin, mahkeme emri olmadan ülkeye alınmayacağını belirtmişti.

POLİTİKAMIZ ‘YAKALA VE TUTUKLA’

Trump, “Ülkemize sadece yasal olarak gelenlere izin vereceğiz. Bunun haricinde politikamız ‘Yakala ve tutukla’ şeklindedir.” ifadesini kullanmıştı.

Meksika hükümetine çağrı yaparak bu göçlerin önüne geçmesini isteyen Trump, geçen ay, eğer Meksika bu akını durduramazsa ordumuzu devreye sokacağım ve güney sınırlarımızı kapatacağım.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Meksika’dan ABD’ye yasa dışı göçler konusu, Trump’ın 2016’daki başkanlık seçim kampanyasında da en önemli gündem maddelerinden biriydi.

Trump, iki ülke arasına duvar inşa etmeyi taahhüt etmiş, duvarın parasını da Meksika hükümetinden alacağını belirtmişti.

Trump, son olarak ağustos ayında yaptığı açıklamada, “Duvarın inşası çoktan başladı.” demişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30