Enflasyon yüzde 12’yi görür

Sanayi Konseyi Ekonomist Baydar’ı ağırladı Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından her ay gerçekleştirilen Sanayi Konseyi’nin bu ay ki konuğu  Ekonomist ve Serbest Piyasalar Uzmanı Hikmet Baydar oldu. Eskişehir sanayisine yön veren sanayicilerle bir araya gelen Baydar 2019 yılını değerlendirerek, 2020 yılı beklentilerini sıraladı.

Enflasyon yüzde 12’yi görür
banner115

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü önemli isimleri sanayicilerle buluşturmaya devam ediyor. Başkan Vekili Ercan Tezcan Başkanlığında toplanan Sanayi Konseyi’nin bu ay ki konuğu  Ekonomist ve Serbest Piyasalar Uzmanı Hikmet Baydar oldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Vekili Ercan Tezcan bu tür toplantıların verimli geçtiğini ve katılımcıların sunduğu fikirlerle sanayicilere ışık olduğunu belirtti. Daha sonra söz alan  EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli,  sanayicilerin ihtiyaç duyduğu konularda kendilerini bilgilendirmek, gelecekle ilgili kararlarına yön vermek adına birbirinden değerli isimleri sanayicilerle buluşturmaya devam ettiklerini söyledi. Sonrasında ise sunuma geçildi. Ekonomist ve Serbest Piyasalar Uzmanı Hikmet Baydar katılımcılara sektörel güven endeksi, dış ticaret endeksi ve tüketici fiyat endeksi konusunda bilgi verdi. 2019 yılını değerlendiren Baydar, yüzde 8,55 ile enflasyon oranının bu yılın dip noktası olduğunu aktardı.  Baydar, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 12 olduğunu belirtti.  Yıl sonu kur beklentisinin 5,90 TL olduğunu ifade eden Baydar, 2020 yılında ise ekonomide büyük bir artış görmediğini söyledi.

Enflasyon yüzde 12’yi görür

Sunuma Merkez Bankası Beklenti Anketini değerlendirerek devam eden  Baydar şunları aktardı:

 “Geçen sene enflasyon yüzde 17,9’dan yüzde 24,52’ye çıktı. Bu sene enflasyon yüzde 15’den yüzde 8,55’e düştü. Bu oran bu senenin dibi. Bundan sonraki süreçte enflasyon oranında yükseliş olacak. Yıl sonuna doğru enflasyon yüzde 12’yi bulur. 12 ay sonra yüzde 10,46 bekleniyor. 24 ay sonra enflasyon beklentisi yüzde 9,16.  24 ay içerisinde yüzde 8,55 ve altını bekleyen yok.  2 yıl içerisinde bu rakamı göremeyiz.   5 yıl sonrası için yüzde 7,38 deniliyor. 6 yıl sonrası için ise yüzde 6. Bunlar tamamen afaki rakamlar. Benim böyle bir beklentim yok. Kurların top gibi oynadığı ekonomide bu beklentilerin hepsi zar atmaktan ibarettir. Yıl sonuna kadar faizlerde yukarı doğru bir hareket olacak. Bununla beraber kurda da yukarı doğru bir hareket olacak.  Kur beklentisi yıl sonu 5,90 TL. 12 ay sonrası 6,32 TL. Cari işlemler dengesi bu yıl ocak-aralık dönemi için 0,6 milyar dolar fazla verecek diye hesaplanırken gelecek yıl için 13,3 milyar dolar açık verecek diye bakılıyor. Gelecek yıl cari açık dengesi 13,3 milyar dolar açık verecekse iç piyasada canlılık olacak demek. Bu oldukça iyimser bir tahmin. Merkez bankası fonlama maliyetlerinde şuan yüzde 13,88 civarı bekleniyor. 3 ay sonra yüzde 12,43. Arada bir buçuk puan fark var. Bir buçuk puan merkez bankası faizleri indirebilir deniyor. Bir buçuk puan Merkez Bankası faizleri indirirse devlet tahvillerinde negatif faizlere geçeceğiz.”

Türkiye’nin üretememe değil satamama problemi var

Ekonomist Baydar, Türkiye’nin üretememe değil satamama gibi bir probleminin olduğunu aktararak, “Şirketlerin ve Türkiye’nin büyümesi için kredi ihtiyacı var. Bu kredi iç talep canlanması olmadığı için şirketler nakit akışını düzenleyemiyorlar. Dolayısıyla kredileri geri ödeyememe riskleri yüksek. Kredi almak sadece borçların ötelenmesi için gerekiyor, cironun artırılması için değil. Türkiye’de üretim kapasite oranları yüzde 76’larda. Türkiye’nin üretememe problemi yok, satamama problemi var” diye konuştu.

Baydar 2020 yılı için ekonomide bir artış  beklemediğini ifade ederek, “Durgunluk devam edecek. Büyümek istiyorsak başkasının pastasını almak zorundayız.  Pazarlama ve satış organizasyonları daha profesyonelce yönetilmeli” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30