İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz!

Belediye-İş Eskişehir Temsilciliği: "Tek talebimiz insanca yaşamaya yetecek bir ücrettir."

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz!

Belediye-İş Eskişehir Temsilciliği'nin basın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor;

"Ekonomik krizin sürekli hale gelmesi, enflasyon ve döviz şokları nedeniyle satın alma gücünün düşmesi, son 19 yılın zirvesine tırmanan enflasyon, ücretinden başka geliri olmayan belediye emekçilerini daha da yoksullaşmıştır.

Temel gıda maddelerinde son bir yılda yaşanan artış yüzde 80’i son bir ayda artış oranı ise yüzde 25’i geçmiştir.  

Elektrikten doğalgaza, akaryakıt ürünlerinden temel gıda maddelerine yapılan fahiş zamlar tüm emekçilerin üzerine kabus gibi çökmüştür. 

Elektrik son bir yılda %155 artmıştır. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektrik fiyatları ayrıca %50 ile %125 oranında yeniden zamlanmıştır. 

Geçen yıl yüzde 43 artan doğalgaza, yılbaşı akşamı yüzde 25 zam gelmiştir. Akaryakıta gelen yüksek oranlı zamlar ise yeni zamların habercisidir.

İktidarın döviz kurunun düşmesi ile övündüğü koşullarda yapılan bu zamlar, ekonomik krizin yükünün halka, geçinme mücadelesi veren milyonlarca emekçiye kesildiğinin açık göstergesidir.

Dört kişilik bir ailenin hem açlık hem de yoksulluk sınırı son bir yılda yüzde 55 artarak, açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi aşmıştır.

TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı enflasyonu 36,08, iken, bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise 2021 yılında tüketici enflasyonu yüzde 82,81 artmıştır.

Yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar  ve her gün ağırlaşmakta olan yaşam koşulları, tüm çalışanlar gibi ücreti dışında hiçbir geliri bulunmayan üyelerimizi de olumsuz etkilemektedir.

Nitekim, 2021 Aralık ayında açıklanan asgari ücret, döviz kurlarındaki artış ve yükselen enflasyon ile karşılaştırıldığında gelir vergisi kesintilerinin yapılmamasına rağmen emekçiler daha zamlı ücretlerini almadan hızla erimiştir. 

Sendikamızın örgütlü olduğu işyerlerinde belediye emekçilerinin yevmiyeleri artan hayat pahalılığı nedeniyle, daha işçinin cebine girmeden eriyen asgari ücretin bile altında kalmıştır.

Tüm belediye emekçileri için bu yoksulluk sürdürülebilir değildir. 

Belediye-İş Sendikası Eskişehir Şubesi olarak diyoruz ki yapılması gereken açıktır. 

Belediye emekçilerini enflasyona ezdirmemek, insanca yaşanacak ücret ödemek.  

Var olan, yoksulluğu adaletsizliği ortadan kaldırmanın, tüm belediye emekçilerinin geçim derdi olmadan daha verimli hizmet üretmesinin yolu, ayrımsız tüm üyelerim z için EK ÜCRET artışıdır.

Bu taleplerimizi tüm belediye yetkilerine ilettik, buradan basın yoluyla kamuoyuna da sunuyoruz."

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2022, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30