Ara eleman sıkıntısı giderek artıyor

Ayberk Kırçın: "İş beğenmemezlik veya maaş yetersizliği ara eleman açığını büyük ölçülere taşımış bazı sanayi sektörlerinin durma noktasına kadar gelmesini sağlamıştır. Ara eleman sıkıntısı sanayimizden büyümesini engellemiştir."

Ara eleman sıkıntısı giderek artıyor
banner127

ESMİAD AR-GE Komisyonu Başkanı Ayberk Kırçın yazılı olarak yayınladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Pandemi, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye ekonomisinde telafisi zor hasarlar bırakmıştır. Bu dönemde hayat şartları oldukça pahalılaşmış yoksulluk ve işsizlik toplumun büyük bir bölümünü etkisi altına almıştır.

Resmi verilere göre pandeminin ilk dönemlerinde yani Nisan-Mayıs 2020’de ülke ekonomimiz yüzde 10’luk küçülme yaşamış. Devamında açıklanan ekonomi destek paketleri sayesinde azda olsa büyüme ile kapatan ülkemiz G-20 ülkeleri arasında büyüme yaşayan iki ülke arasında yer almıştır. Fakat iş aramaktan vazgeçenlerin de dahil edildiği geniş tanımlı işsizlik Tüik’in son açıkladığı verilere göre, yüzde 29’u aşmış durumdadır. Lakin gerçek işsizliği tespit etmek şuan için imkansızdır. Buna neden ise kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin yardımları ve işten çıkarma yasağı gibi uygulamalardır. Ayrıca raporlara göre bu dönemde en fazla işsizliğin vurduğu kesim gençler olmuştur. Dünya geneline baktığımızda her 6 gençten birisi işsiz kalmıştır.

Yukarıda belirttiğim veriler ışığında ülkemiz için ilginç bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Üretim yapan işletmelerimiz ve sanayicimiz ara eleman bulma noktasında büyük sıkıntı yaşamaktadır.
 
‘Ne iş olsa yaparım’ sözü gerçek değil. İş başvurusu yapan insanlarımızın çoğunun söylediği bu söylem gerçeği yansıtmamaktadır. İş beğenmemezlik veya maaş yetersizliği ara eleman açığını büyük ölçülere taşımış bazı sanayi sektörlerinin durma noktasına kadar gelmesini sağlamıştır. Ara eleman sıkıntısı sanayimizden büyümesini engellemiş sanayicimizin bu konuda çekingen bir tavır almasını sağlamıştır. 

Ülkemizin bu sorununda Meslek liseleri hayati önlem taşımaktadır. Yetiştirilen öğrencilerin bu açığı kapatamadığı apaçık ortadadır. Meslek liselerinin ve üniversitelerin ders programlarının belirlenmesinde reel sektöründe söz sahibi olması ve ihtiyaç odaklı sistem oluşturulması gerekmektedir. Bu konuda çalışmaların bir an evvel başlatılması, geçirdiğimiz şu zor günlerde önemini bir kez daha gündeme getirmiştir. Bu yöndeki çalışmaların ülke genelindeki işsizliğe olumlu etkileri gözle görülür şekilde olacaktır. Devletimizin bu konu ile ilgili bir çalışma yapmasını temenni ediyoruz. Ülke sorunlarımızın tümünde olduğu gibi taşın altına elimizi sokmamız gerekiyorsa üzerimize düşen her ne olursa olsun kaçınmaksızın fikirlerimizle desteğe açığız."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30