Fidanlar gelecek için dikildi

Hikmet Çelik: "Sıfır Atık Projesi’nin İlimizdeki yolcuğu sürecinde, ekonomiye kazandırılan atıklar sayesinde tasarruf ettiğimiz elektrik, petrol ve hammaddenin yanı sıra yaklaşık 1 milyon ağacı da kesilmekten kurtardık."

Fidanlar gelecek için dikildi
banner127

5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle Sıfır Atık Projesi kapsamında, Eskişehir halkı olarak ekonomiye kazandırılan atıklar sayesinde tasarruf edilen elektrik, petrol ve hammaddenin yanı sıra yaklaşık 1 milyon ağaç da kesilmekten kurtarıldı.

Kesilmekten kurtarılan ağaçları temsilen 07.06.2021 tarihinde Kanlıpınar Mevkiinde Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dilek Didem Ayyıldız, İl Müdürü Sayın Hikmet Çelik, İl Müftüsü Sayın Bekir Gerek, Orman Bölge Müdür V. Metin Topçu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Beytullah Tarhan, İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hakan Cırıt, Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade, Eti Kırka Bor İşletme Müdürü Ersan Ayten, İl Göç İdaresi Müdürü Sayın Gökhan Akyıldız ve KOSGEB Müdürü Tarık Yılmaz’ınkatılımlarıve Sevgi Evlerindeki çocuklar ile birlikte binlerce fidan toprakla buluşturuldu.

İl Müdürümüz Hikmet Çelik şu açıklamaları yaptı;

“5 Haziran Dünya Çevre Gününüzü kutluyorum. Gençlerimizin ve çocuklarımızın çevreye daha çok sahip çıkmaları adına şu bilgileri paylaşmakta fayda görüyorum: Sanayi inkılabıyla birlikte birtakım ülkeler hızlı üretime geçmiş ve uzun yıllar çevre gözardı edilmiştir. Çevre konuları, ilk kez 1972 yılında Birleşmiş Milletler’in gündemine girmesiyle birlikte o tarihten itibaren her yıl 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. O süreç içerisinde her ülke farklı büyüklüklerde çevre felaketleri yaşamıştır. Ülkemiz ise 1993 yılında İstanbul’da belediye atıkları kaynaklı vahşi depolama sahasının patlamasıyla çevre felaketini yaşamış ve bu olay 39 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle İstanbul ölçeğinde çevre politikaları geliştirilmiş, vahşi çöp alanları kapatılarak düzenli depolama sahaları oluşturulmuş, atıksu arıtma tesisleri inşa edilmiş, daha da önemlisi Haliç çamurdan arındırılmış ve yeniden canlandırılmıştır. İşte bu politikalar 2000’li yılların başında ülke politikası olarak benimsenince ülkemiz hızlı bir şekilde çevre yatırımları yapmaya başlamıştır.

2006 yılında Çevre Kanunu yenilenmiş, 2. mevzuatı oluşturulmuş, Türk Ceza Kanunu’nun 181 ve 182. maddelerine çevrenin korunması ile ilgili cezalar eklenmiş, Avrupa Birliği uyum süreci ile birlikte çevrenin korunması adına yasal zemin oluşturulmuştur. Gelinen noktada, Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız koordinasyonunda başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin de ülkemizin gündemine girmesiyle birlikte, çevrenin korunması, atıkların uygun yöntemlerle yönetimi ve ekonomiye kazandırılmasının sağlanması ve hayatın her alanında israfın önüne geçilmesi yönünde çok büyük bir farkındalık hareketi başlamıştır. Sıfır Atık Projesi’nin İlimizdeki yolcuğu sürecinde, ekonomiye kazandırılan atıklar sayesinde tasarruf ettiğimiz elektrik, petrol ve hammaddenin yanı sıra yaklaşık 1 milyon ağacı da kesilmekten kurtardık. İşte bu kesilmekten kurtarılan ağaçları temsilen binlerce fidanı da “Sıfır Atık Kazanımları Ormanı”mız sayesinde bugün burada toprakla buluşturuyor ve güçlü bir sesle “ESKİŞEHİR’DE SIFIR ATIK HAYATIMIZDA” diyoruz. Zira bugün burada oluşturacağımız farkındalıkla çocuklarımıza “Sıfır Atık” teması ile çevre bilincini aşılayacak, bugün dikilen ve dikilecek fidanlarla oluşturulan Sıfır Atık Kazanım Ormanı ile orman ve yeşil sevgisiyle onları tanıştıracak ve bu bilincin kalıcı olmasını sağlayacağız. Biz "Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz" diye buyuran bir peygamberin ümmeti, bu kültürle yetişen bir medeniyetin evlatlarıyız. Ülkemizin tamamında uygulanan Sıfır Atık Projesi’nin İlimizde başarılı bir şekilde yürütülmesinde her türlü destek ve katkıyı sunan başta Sayın Valimiz ve eşi saygıdeğer Hanımefendi olmak üzere tüm paydaşlarımıza ve özellikle vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu anlamlı günün kutlanmasının çevre konularına olan duyarlılığın artırılması,  çocuklarımız ve bizler için daha sağlıklı bir çevre, daha temiz bir dünya bırakma çabalarını yoğunlaştırmaya vesile olmasını temenni ediyor, tüm Eskişehirli hemşehrilerimin 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2021, 22:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner126

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30