Stokçulara karşı düzenlemeler yetersiz

Satıcı ve sağlayıcıların fahiş fiyat uygulamasını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri Eryılmaz, "dövizde yaşanan büyük düşüş fiyatlara yansımadı" dedi.

Stokçulara karşı düzenlemeler yetersiz

Av. Hayri Eryılmaz konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yaklaşık son 4 aydır,gıdadan otomobile,sanayiiden ulaşıma bir çok sektörde ürün ve hizmetlere yapılan fahiş zamlarla ilgili olarak satıcı ve sağlayıcılara fiyat artışının sebebini sorduğumuzda neredeyse tamamı döviz kurunun artması sebebiyle fiyatlara zam yapıldığı cevabını veriyordu.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 20 Aralık 2021 günü Kur Korumalı TL Mevduat Dönemi'nin başladığını ilan etmesiyle birlikte son dönemde yükselen döviz kuru,%36 lara varan sert düşüşle birlikte adeta tepetaklak oldu.Ancak aradan bir hafta geçmesine rağmen fiyatlarda bir düşüş olmadı.

Yapay enflasyon oluşturuluyor...

Döviz kurunda yaşanan büyük düşüş ne yazık ki fiyatlara hala tam anlamıyla yansımadı.

Birçok sektörden satıcı ve sağlayıcının, gün içerisinde "DÖVİZ BÜROSUNDA BULUNAN TABELALARDAKİ GİBİ" ürünlerine yıldırım hızıyla, kura göre zam yaptığına şahit olan tüketicilerimiz, fiyatlardaki indirimin de yine aynı hızda olmasını bekliyor.Bir takım süpermarketlerde zamlı fiyatlarla satışlara devam edilmesiyle ilgili olarak ta "yapay bir enflasyon mu oluşturulmaya çalışılıyor" sorusu tüketicilerimizin zihinlerinde yer almaya başladı .

Stokçulara karşı düzenlemeler yetersiz...

Bu süreçte şerh düşmemiz gereken noktalardan bir diğeri stokçulara verilen cezaların yetersizliğidir.Halkımıza verdikleri zararla mukayese ettiğimizde, stokçuluk yapanları cezalandırmaktan çok, teşvik eden mevzuatları hakkaniyetli bulmuyoruz.

"STOKÇULUK"adında yeni bir sektörün oluşmamasını istiyoruz. Bu nedenle;

* Stokçuluk yapanların haksız kazancının büyüklüğü ve geliri dikkate alınarak para cezası verilmeli,
* 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 237’inci ve 240'ıncı maddelerindeki cezai müeyyideler arttırılmalı,
* 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da tüketici odaklı kapsamlı bir değişiklik yapılmalıdır.

Sorumluluk sahibi yurttaşlar olarak fiyatlardaki spekülasyonların önlenmesi ve denetlenmesi amacıyla tüketicilerimiz ; Fahiş fiyat artışına devam eden, satıcı ve sağlayıcılarla ilgili şikayetler için ALO 175 "Tüketici Danışma Hattı"nı arayabilirler. Bir diğer yöntem olarak tüketicilerimiz, Ticaret Bakanlığı'nın vatandaşlarımıza sunduğu "Haksız Fiyat Artışı Bildirimi" (HFA Bildirimi) mobil uygulamasıyla da ilgili firmalar hakkında şikayetlerini bildirerek bu süreçte denetleme mekanizmalarının birer destekçisi olabilirler.Ayrıca Kaymakamlıklara,Valiliklere ve Ticaret İl Müdürlüklerine şikayetlerini iletebilirler.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30