Üreten de tüketen de zor durumda

Eskişehir Müteşebbis İş Adamları Derneği Genel Başkanı Şamil Seyhan, "Yurt dışına bağımlı olduğumuz hammaddenin gerek maliyetindeki artış, gerek döviz kuru endeksli artışı üreticiyi ciddi anlamda zorlamaya başladı. Ülke genelinde yerli hammaddeye geçiş için çözüm yolu ve/veya haritası belirlemeliyiz."

Üreten de tüketen de zor durumda
banner127

Eskişehir Müteşebbis İş Adamları Derneği Genel Başkanı Şamil Seyhan yazılı olarak şu açıklamayı yaptı;

"Son dönemde yurt dışına bağımlı olduğumuz hammaddenin gerek maliyetindeki artış, gerek döviz kuru endeksli artışı üreticiyi ciddi anlamda zorlamaya başladı. Üstelik sanayici, tüm bu sıkıntılara rağmen yurt dışından temin etmeye çalıştığı hammaddeye ulaşmakta da sorun yaşamaya başladı. Hammadde fiyatlarının döviz bazında artması dışında, ülkeye girişi yani millileştirilmesi, yurtdışı/yurtiçi nakliyesi, mevcut gümrük fiyatlarındaki artış ve ilave gümrük vergilerinin düzenlenmemesi, devam ettirilmesi üretim maliyetini sürekli güncelleme zorunluluğu doğuruyor. Bu belirsizlik hem üreticiyi hem de müşteriyi rahatsız ediyor.

Ülke genelinde, işlenmek üzere ithal edilen hammadde için sektörler bazında bir çıkış yolu bulmak, envanter oluşturup acilen yerli hammaddeye geçiş için çözüm yolu ve/veya haritası belirlemeliyiz. Esmiad olarak tüm imalat sektöründeki üretici üyelerimizle konuyla alakalı çalışmalara başladık. Diğer iş odaları ve onlara bağlı sektörler de kendi çalışmalarını acilen yapmalı ve ortak bir veritabanı oluşturup gelişmeleri paylaşmalı ve işbirliği sağlamalı. Yüzde yüz yerli ve milli üretim ancak yüzde yüz yerli hammaddeyle geçekleşebilir ve ülke kalkınması da sanayiyle olur."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30