Yeni bir Yatağan istemiyoruz

CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer Eskişehir’in 30 yılını kurtaracak üçüncü etap atık su tesislerinin bir an önce devreye sokulması için de çağrıda bulunarak, “Eskişehir’in su meselesini siyasete kurban etmeyin. Sorumluluklarınızı yerine getirin” dedi.

Yeni bir Yatağan istemiyoruz

CHP’li Çakırözer TBMM Genel Kurulunda, Çevre Kanunu görüşmeleri sırasında söz alarak Eskişehir’in çevre sorunlarını gündeme getirdi. Alpu’da yapılması planlanan kömürlü termik santralden vazgeçilmesi çağrışanda bulunan Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten elektrik üreten tesislerini örnek gösterdi.Çakırözer, “Toprağımızı ve tarımımızı tamamen yok eden böyle bir zehirli projenin karşısında Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz tamamen kendi kaynaklarıyla, aklın, bilimin ve teknolojinin olanaklarını kullanarak çöpten elektrik enerjisi üretmektedir. Günde 11,2 megavat elektrik üretmekte ve bu dev tesis sayesinde tam 55 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. Bakın, isi yok, dumanı yok, çevreye hiçbir zararı yok. İşte, Türkiye'mizin bu tür yaklaşımlara ihtiyacı var” dedi.

Türkiye’de sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının devlet eliyle katledildiğini vurgulayan Çakırözer, “Bunun son örneklerinden biri de Eskişehir'imizde verimli Alpu Ovamız'a yapılmak istenen zehir santrali. Trakya, Çanakkale, Adana, Konya ve Karaman'ın verimli toprakları da aynı tehditle karşı karşıya” dedi.  Alpu Ovası’nda kömürlü termik santral kurulduğunda tarım ve hayvancılığın biteceğini dile getiren Çakırözer, Yeniköy ve Kemerköy Santrallerinin yer aldığı Muğla’da yaşananlardan örnek verdi. Çakırözer, “Muğla’da 1983-2017 yılları arasında hava kirliliği kaynaklı 45 bin erken ölüm yaşandı. Kalp, damar ve solunum yolu hastalıkları nedeniyle 46 bin kişiyi hastanelik etti bu santraller. Güzel Muğla'mız maalesef havası en kötü iller arasında 4'üncü sıraya düştü çünkü kırk yıl boyunca bu santraller 28 bin kilo cıva saldı. Her yıl 1.100 kilo cıva suya, tarlalara ve ormanlara çökelmekte.Eskişehir Türkiye'nin havası en temiz kenti. Biz insanların en fazla yaşamak istediği bu kente yeni bir Yatağan istemiyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2018, 16:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30