Stadyumu incelememize izin verilmedi!

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi bugün bir basın açıklaması yaptı.

Stadyumu incelememize izin verilmedi!

Yapılan açıklama şu şekilde;

"İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak şehrimizde olup bitenleri yakından izleyip, yaşanan gelişmeler doğrultusundaki düşüncelerimizi ve mesleki bilgilerimizi her fırsatta kamuoyu ile paylaştık. Bu bağlamda son on yılda kent gündeminde olan stadyum inşaatı, son günlerde başka bir boyutu ile karşımıza çıktı. Konunun bütünselliği açısından olaya tarihsel süreç perspektifinden bakmanın yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Kent hafızasında önemli bir yere sahip olan Atatürk Stadyumu`nun mevcut yerinde, çağdaş teknoloji ve güncel yönetmeliklere uygun olarak yeniden yapılması konusunda Odamızın net görüş ve önerileri olmuştur. FİFA kriterlerini taşıyan stadyumun, yerinde yapılamayacağı iddialarına karşın, sadece maç günlerinde değil 365 gün halk tarafından sosyal ve sportif etkinliklerde kullanılacak, önünde kent meydanı, altında Eskişehirspor`a sürekli gelir getirecek otoparkı bulunan tesisin yapılabileceğini, hazırladığımız proje ile tüm ilgililere ispatladık. Üstelik daha sağlam zeminde ve var olan elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapı tesisleri ile ulaşım arterleri kullanılacağı için Sazovada alüvyon üzerine yapılacak inşaattan daha ucuza mal olacağını, elde kalacak mali kaynağın Eskişehirspor ya da Eskişehir`in sportif yaşamı için kullanılabileceğini herkese anlattık, o günlerin siyasi iradesine anlatamadık. 

Spor kültürümüzün bu önemli mirasını yaşatamadığımızdan ve gereksizce harcanan paralardan dolayı içimizdeki burukluk halen devam ederken, Sazova mahallesinde TOKİ tarafından yaptırılan yeni stadyumun taşıyıcı sisteminde sıkıntılar yaşandığını ve Eskişehir Valiliği tarafından tesisin kullanımına ara verildiğini basında yer alan haberlerden öğrendik.

Medyada yayınlanan fotoğraflardan tespit edebildiğimiz kadarı ile, çatı seviyesindeki muhtemelen ikincil elemanlardaki ankrajlarda ve kaynaklı birleşimlerde sorunlar olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu kadar yetersiz bilgi ile olumlu bir katkıda bulunulamayacağı için, olayın nedenlerinin araştırılması ve çözüm önerilerinin hazırlanması için; amaçlarının başında halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, kamu çıkarlarının korunması olan bir meslek örgütü olarak; İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından görevlendirilecek uzman teknik heyetimizle yerinde inceleme yapmak için yetkili mercilere başvurduk. Maalesef yapmış olduğumuz talebimiz kurum tarafından reddedildi. 

Soruna ait çok kısıtlı bilgimize rağmen, stadyum çatısındaki bazı çelik elemanların değiştirileceğini, genel anlamda güçlendirme ihtiyacının olabileceğini söylemek mümkündür. Bu imalatlar için gereken Değerlendirme, resmi işlemler, tasarım ve yapım süreçleri düşünüldüğünde Eskişehirspor`un ikinci yarı maçlarını başka sahada oynaması kuvvetli bir ihtimaldir. Yapılacak inceleme sonrası en az işlem gereken yerden başlanarak ilerlenmesi, güvenliği sağlanan yerlerin bölümler halinde seyirci kullanımına açılmasının, tarihinin en zor günlerini yaşayan Eskişehirspor`a seyirci desteğinin bir an önce sağlanması için çok önemli olduğu kanısındayız. 

Stadyumlar; Tasarımından yapımına, denetiminden işletmeye alınmasına kadar farklı bir sistematik, deneyim ve bilgi birikimi gerektiren, taşıyıcı sistemleri özel ve narin yapılardır. Birbirinin aynısı beton kutular şeklinde yapılan toplu konut mantığı ve fiyatları ile ihalesi de, imalatı da denetimi de yanlıştır. Bunda ısrarcı olunduğunda bir yerde mutlaka arıza çıkar. Bunun somut örneklerinden birisi TT Arenada da yaşanmış, müteahhit değişmiş süreler uzamıştır. Bu tür sorunlara Akademik raporlar ile çözüm aranması, resmi evraklarda sorumlu mühendislerin imzalarının olması bugün yaşadığımız sonucu değiştirmez. Mesele sorumlu aramak değil sorunu çözmektir ve bu görev siyasetçilerindir.

Eskişehir`de yaşanan bu musibetin, asli görevi Toplu konut yapmak olan TOKİ için bir nasihat olmasını, konut dışındaki her türlü inşaat ve arsa ticaretinden elini çekmesini umuyoruz. Stadyumda meydana gelen olumsuzluktan mesleğimiz, projede görevli meslektaşlarımız ve Eskişehirspor taraftarı için üzüntülüyüz. Bu olayda kusuru olmayan meslektaşlarımızı sisteme kurban etmeyecek, Eskişehirspor seyircisinin can güvenliğinin sağlanması ve sorunun çözülmesi için sonuna kadar olayın takipçisi olacağız."

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2020, 19:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30