Erdoğan'dan Libya açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN Türk Kanal D ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD'nin Kasım Süleymani'ye yönelik suikastını değerlendiren Cumhurbaşkanı, "Bir ülkenin en üst kademesindeki komutanını öldürmek karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum, buradaki seçiçilik isabetli olmadı" dedi. Erdoğan Türk askerinin Libya'ya peyderpey gitmeye başladığını da söyledi.

Erdoğan'dan Libya açıklaması
banner127

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; 

"ABD-İran gerginliğinin azaltılması için bugüne kadar Türkiye olarak çok ciddi gayretler gösterdik, gösteriyoruz. Tüm gayretlere ve uluslararası girişimlere rağmen, Amerika-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması şu ana kadar maalesef mümkün olamadı.

Krizin son dönemde özellikle Irak üzerinden tekrar tırmanmaya başladığını gördük. Yerin de Irak olarak seçilmiş olması manidar.

Süleymani'nin öldürülmesinin bölgemizin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri de kaygıyla takip ediyoruz.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'ye itidal tavsiye ettim.

Türkiye olarak bölgemizde tabii biz her zaman dış müdahalelere karşı durduk ve bu saldırıyı da bu bakışla değerlendirdik.

Bu iş burada bitmeyecektir, bunun muhakkak bir takip eden süreci de olacaktır.

Tüm tarafların zarar göreceği bir noktaya gelmeden bu gerilimin bana göre kontrol altına alınması lazım.

ABD'nin onu (Süleymani) seçmiş olması özellikle bölgede gerginliklerin artmasına vesile olmuştur.

Bir ülkenin, bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum.

Biz o akşam Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi. Demek ki mesele planlanmıştı. Haberi alınca şok olduk.

Ben özellikle kendisine (Trump) İran'la gerilimin tırmandırılmaması telkininde bulundum.

Sekizinde Sayın Putin buraya geliyor. Bütün konuları, bölgesel ve aynı zamanda Türk akımıyla ilgili konuları enine boyuna masaya yatıracağız.

İdlib'i Putin ile konuşacağız. Temennim odur ki bu görüşmede, biz bu ateşkesi sağlayalım, artık burada bombalar sivillerin üzerine inmesin.

Şu ana kadar yaptığımız harekatlar neticesinde, Suriye'de 8 bin 200 kilometrekare alandan fazlasını terörden arındırdık.

Libya ile anlaşmayı hazmedemeyenler var. Yunan ve Rum ikilisinin bizi Akdeniz'e hapsetme planları bozuldu.

Ana muhalefet partisi, Türk askerine 'lejyoner' diyecek kadar alçalıyor.

Türk askeri peyderpey Libya'ya gidiyor. Türk askerinin görevi ateşkes, savaşmak değil.

Libya'da bizim yaptığımız meşru hükümeti güçlü hale getirmektir. Suudi Arabistan'ın bizi kınamasından rahatsız olmayız, tam aksine biz onu kınıyoruz ve kınamasını da asla kale almıyoruz.

Yarın Sayın Merkel ile görüşmem var.

ABD ile ilişkilerde zor bir dönemden geçtiğimizi inkar edemeyiz.

Kongre üyeleri, ülkemiz ile ABD arasında bazı meseleleri suistimal etmek suretiyle Sayın Trump'a zarar vermek istiyorlar. Bu çerçevede Türkiye'yi hedef tahtasına oturtan beyhude yaptırım yasalarını tabii ki biz de reddediyoruz."

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2020, 22:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner126

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30