İslamofobi ile mücadele Avrupa’da başlamalıdır

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) “2019 Avrupa İslamofobi Raporu”nun tanıtıldığı panelinin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

İslamofobi ile mücadele Avrupa’da başlamalıdır
banner115

Trend’in haberine göre raporun amacının birilerini suçlamak olmadığının altını çizen Altun, “Güneydoğu Asya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar her yerde insanların hayatını tehlikeye atan küresel bir tehditten bahsediyoruz.” diyerek İslamofobi ile mücadelenin Avrupa’da başlamasının önemine dikkati çekti.

Altun, konuşmasında, SETA’nın son 5 yıldır Avrupa İslamofobi Raporu’nu yayımlayarak önemli bir kamu hizmeti ifa ettiğini belirterek bu dönemde dünyanın her yerinden insanların Avrupa’daki Müslüman karşıtı ırkçılığın gelişimini takip etmesini mümkün kılan raporun Avrupalıların, Kıta'da ortaya çıkan bazı toplumsal ve siyasi trendlerle ilgili kaygılarını ortaya koyduğunu dile getirdi.

Raporun esasen Türkiye’nin endişelerini veya Türk perspektifini değil Avrupalıların kendilerinin kaygılarını konu aldığına işaret eden Altun, “Raporun amacı birilerini suçlamak değil dostlar arasında açık ve dürüst bir diyalog çağrısı yapmaktır. Bu vesileyle Avrupa Birliği’nin bu kritik projeye verdiği maddi desteği vurgulamak ve AB ile ilgili kuruluşlar arasında devam eden iş birliğinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.” dedi.

Müslüman karşıtı ırkçılığın yalnızca bir Avrupa sorunu olmadığını vurgulayan Altun şunları kaydetti: "Güneydoğu Asya’dan ABD’ye kadar her yerde insanların hayatını tehlikeye atan küresel bir tehditten bahsediyoruz. Aklımıza hemen bazı örnekler gelecektir. Hindistan’da her yıl binlerce insan, Hindu milliyetçilerinin Müslüman halka yönelik sistematik yurtsuzlaştırma ve korkutma çabaları kapsamında öldürülüyor veya yaralanıyor. Myanmar’da Nobel Barış Ödüllü bir siyasetçi, Müslümanlara yönelik soykırımda aktif rol oynuyor. Son olarak Yeni Zelanda’da, daha önce terör saldırıları gerçekleştiren Avrupalılardan esinlenen bir aşırı sağcı terörist geçtiğimiz yıl yerel bir camide onlarca insanı katletti.

İslamofobi ile mücadele Avrupa’da başlayabilir ve başlamalıdır. Çünkü Avrupa Kıtası'nın benzersiz bir tarihi var. Avrupalılar nesiller boyunca Atlantik Okyanusu’nda gerçekleştirilen köle ticareti sayesinde zenginleşti. Avrupalı imparatorluklar, yüzyıllar boyunca uzak diyarları kolonize ederek onların kaynaklarını sömürüp zenginleşti. Son yüzyılda ise Holokost başta olmak üzere tarihte görülmüş en büyük katliamlar Avrupa’da yaşandı. Faşizmden komünizme kadar en ölümcül ideolojiler Avrupa’da yeşerdi. Ancak bu olumsuz tabloya rağmen Avrupalılar hatalarından ders almaya özeleştiri yaparak demokrasi, insan hakları ve hürriyet temelinde yeni bir toplumsal sözleşme oluşturmaya gayret etti. Avrupalılar, bugün de aynı gelişim kapasitesinden faydalanarak Müslüman karşıtı ırkçılığı aşmanın bir yolunu bulmalıdır. Bu nedenle Avrupa İslamofobi Raporu’nun çok önemli olduğuna inanıyorum.”

Fahrettin Altun, 2019 Avrupa İslamofobi Raporu’nun maalesef durumun her geçen gün daha kötüye gittiğini gösterdiğini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2020, 22:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30