Sokağa çıkma yasağı yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli solunum cihazı üretilmeye başladığını belirtti. Koca ayrıca, Çin'den bu sabah virüse iyi geldiği belirtilen bir ilaç getirildiği ve yoğun bakım hastalarına uygulandığını açıkladı. Öte yandan Koca, bireysel önlemlere vurgu yaparak ''Herkes kendi OHAL'ini kendi ilan etsin'' dedi.

Sokağa çıkma yasağı yok
banner115

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısın ardından Sağlık Bakanı Koca konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar, 

''Sağlık çalışanlarımız adına sizlere teşekkür ederim. Ülkemizde ilk vaka 10 Mart'ta görüldü. Buna ilk hastamızın temas çevresinden başlayarak prensiplerimizi katı hale getirdik. Olayları takip etmek yerine olasılıkları takip ediyoruz. Dün ise sizinle şu bilgileri paylaşmıştım, 20 bin 345 test yapılmıştı, bin 236 vaka tespiti yapılmıştı. 30 hastamızı da kaybetmiştik. Mücadelemizde ise çok ciddi bir deneyim kazandık. 

65 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERİNE ÇAĞRI

Yaşlılara uyarıda bulunmak istiyorum, bu durumu birlikte atlatmak istiyoruz. Size karşı hassasiyeti olan sadece evlatlarınız değil, bütün toplum. Tedbir alıyoruz evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandı. Dünyadaki benzerlerinden çok farklı ilerliyoruz. Gurur duyacağımız bir gerçek de var. Dayanışmamızın dünyada bir örneği daha bulunmuyor.

32 BİN SAĞLIK PERSONELİ ALIMI

Sağlık çalışanlarımızın maaşlarını iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. 32 bin personel dahil ediyoruz. 3 aylık süreçte çalışan sağlık personelimizin yüzde yüz oranında ödeme yapacağız. 

YERLİ SOLUNUM CİHAZI

Pandeminin olduğu bir dönemde, istismar etmeye çalışan firmaların olduğunu biliyoruz, üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Yoğun bir şekilde depolama görüldü. Bugün itibariyle bütün firmaları teker teker çağırarak, sözleşme yapmaya başladık. 20 firma ile anlaştık şu ana kadar. 

TÜRKİYE'DE AŞI ÜRETİME DESTEK

Salgının yayıldığı ülkelerde en fazla eksikliği hissedilen cihazlardan biri solunum cihazıydı. Yerli solunum cihazı üretimine başlıyoruz.Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti geldi. Perşembe günü de bir bu kadar daha gelecek. Bu süreçte virüse karşı aşı geliştirme süreçlerinde bakanlık olarak destek veriyoruz. 6 üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı. Bu üniversite ve merkezlerin ihtiyaçlarına göre hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağız.

Tedbirleri hakim kılarsak biz başka bir ülke olmayacağız. Bu zor günleri aşma fırsatımız var. En güvenilir çözümün evde kalmak olduğu unutmayalım.

İYİLEŞEN VAKALARIMIZ VAR

Sokağa çıkma yasağı ile ilgili Bakan Koca, iyileşen vakalarımız var. İyileşmekte olan hastalarımızın fazla olduğunu belirtmek isterim. Bugün itibariyle sabah Çin'de bir ilaçtan sonuç aldıkları yönünde iddialar var. İlaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmiş olduk. Sabah gelen ilaçlarında yoğun bakımdaki hastalarımıza başlandığını da belirtmek isterim. 

Ben şunu diyorum sıkı yönetim dediniz. Burada tek tek hep birlikte mücadele edeceğiz. Herkes kendi OHAL'ini ilan edebilir. Bunu illa devlet ilan etmek zorunda değil.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Bilim Kurulu çarşamba günü eğitim konusu gündem olarak değerlendirecek.  Toplantıya Milli Eğitim Bakanı da katılacak. 

''SAĞLIK PERSONELİMİZDE POZİTİF OLAN VAKALAR VAR''

Sağlık personelimiz içinde pozitif olan vakalarımız var. Sayılarını şu an söylemek doğru olmaz. Erken dönemde gün sonu itibariyle duyurmak istiyoruz. 

Biz hiçbir şekilde hiçbir kitten ücret almıyoruz. Alanlara da müsaade etmeyeceğiz. 

Van'da vakalarımız var ama 10'un üzerinde değil. Van bu kapsam öne çıkan bir il değil. Virüs tüm Türkiye'ye yayılmış durumda. 

32 bin personeli de önümüzdeki 1-2 hafta içinde almak içinde çalışıyoruz. Başka meslekler için de iyileştirmeler olabilir bunu da sayın maliye bakanımız açıklar. Bu dönemde istifa edenlerin sağlık personeli olduğunu duyuyoruz. Bu personelleri bakanlığımıza almayacağımızı da duyurmak istiyorum''

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2020, 20:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30