Yeni askerlik sistemi netleşiyor!

Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Akar'dan, hazırlıkları tamamlanan yeni askerlik sistemiyle ilgili brifing aldı. Meclis'e sunulacak düzenlemenin kısa sürede yasalaşması bekleniyor.

Yeni askerlik sistemi netleşiyor!

Erdoğan, yeni askerlik sistemine ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi akar'dan 1.5 saat süren brifing aldı. Külliye'de yapılacak toplantıda, tasarıya son şekli verilip Meclis'e sevk edilecek.

VATANİ görevini henüz yerine getirmemiş milyonlarca genci ilgilendiren yeni askerlik sistemine ilişkin hazırlıklar tamamlandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Külliye'de Başkan Erdoğan'a, düzenlemeye ilişkin 1.5 saat süren sunum yaptı. Başkan Erdoğan, pazartesi akşamı milletvekilleriyle yaptığı iftarın ardından yeni askerlik sistemine yönelik çok önemli açıklamalarda bulunmuş, düzenlemenin İstanbul yenileme seçimine kadar kanunlaşacağını söylemişti.

TASARIYA SON ŞEKLİ VERİLECEK

Meclis'in önümüzdeki günlerde en önemli gündem maddesi 'tek tip' olarak da anılan yeni askerlik sistemi olacak. Başkan Erdoğan'ın Akar'dan aldığı brifingin ardından onay vermesi halinde, kanun taslağı süratle TBMM gündemine taşınacak. Hazırlanan taslakla TSK'da yedek astsubaylık dönemi de başlayacak. Bakan Akar'ın sunumunun ardından Külliye'de bazı bakan ve AK Parti yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda yeni sistem masaya yatırılacak ve son nokta konulacak.

YEDEK ASTSUBAYLIK UYGULAMASI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada. “Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma. Bir, yükümlü kaynağımız var. Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak: bir; bedelli askerliğe ayrılacaklar, iki; yükümlü erbaş ve erler, üç; yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak” bilgilerini paylaşmıştı.

FAZLA BAŞVURUYA KURA ÇEKİMİ

Bakan Akar'ın verdiği bilgiye göre, yeni sistemde lise mezunları, bedelliye ayrılanlarla beraber bir ay temel askerlik eğitimi alacak. İhtiyaçtan fazla bedelli başvurusu olursa kura çekilecek. Kura sonucu belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem de bedelli olanlar bir ay eğitim yapacak. Eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücret ödeyecek ve askerlikle ilişkileri kesilecek.

TEMEL ASKERLİK 6 AY

LİSE ve altı okullardan mezun olan gençlerin temel askerlik süresi 6 ay olarak belirlendi. Bir ay temel eğitimin ardından yükümlüler, 5 ay kıtalarda görev yapacak. 6 aylık süre bittikten sonra, erlere 'Kalmak ister misiniz” diye sorulacak. Kalmak isteyenler sınava tabi tutulacak ve başarılı olanlar sözleşmeli er ya da uzman erbaş olarak görev yapmaya devam edecek. Yeni düzenlemeyle meslek yüksekokulu mezunlarına da 2 ayı eğitim olmak üzere 12 aylık yedek astsubaylık imkanı getirildi. Üniversite mezunları da yedek subaylık hakkından yararlanmaya devam edecek.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2019, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30