Yeni askerlik tasarısında bomba detay!

Aylardır tartışılan askerlik süresi çalışmalarında sona geliniyor. Taslağa göre bedelli her celp döneminde olacak meslek grubuna göre askerlik süresi değişecek.

Yeni askerlik tasarısında bomba detay!

zun süredir üzerinde çalışan askerlik taslağına ilişkin yeni bilgiler geliyor. Son elde edilen bilgilere göre yeni sistemin en önemli özelliği bedelli askerliğin artık sürekli hale gelmesi.

Buna göre her celp (askere alma) döneminde, mutlaka bedelli askerlik içinde kontenjan ayırılacak. Türkiye'de her yıl askerlik çağına gelen vatandaş sayısı yaklaşık 700 bin. Ancak ihtiyaç duyulan rakam ise 400 bin civarında.

VATANİ GÖREVLERİNİ YAPACAKLAR
Bu nedenle ihtiyaç dışındaki 200-300 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik yapmak isteyenlerde kısa süreliğine de olsa vatani görevlerini yapacak. Bu sürenin 1 ay olması düşünülüyor.

YAŞ SINIRI YOK
Kulis bilgilere göre bedelli de yaş sınırı olmayacak. Bedelli ücreti ise her yıl ekonomik koşullara ve maliyete bakılarak hesap edilecek. Hangi bu konuda da kesinleşmiş bir formül yok.

ASKER-MİLLET
AK Parti kaynakları yeni askerlik paketinde tamamen muvazzaf veya paralı askerlik gibi profesyonelleşmeye sıcak bakmıyor. Gerekçe ise Türk insanın asker millet karakterine sahip olması gösterildi.

MESLEK GRUPLARINA GÖRE SÜRE
Elde edilen bilgilere göre askerlik süresi meslek ve diplomaya göre farklılık gösterecek.  Birden fazla ve farklı meslek, diploma gruplarına göre farklı askerlik süreleri uygulanacak. Taslak metne göre, mevcut sistemde olduğu gibi üniversite mezunları içinde er olarak askerliğini yapmak isteyenlerin süresi daha kısa olacak, buna karşılık yedek subay olarak yapmak isteyenler için daha uzun bir süre olabilecek.

"Tezkere bırakma" olarak adlandırılan haktan yararlanmak isteyenler, sözleşmeli asker olarak maaş karşılığı örneğin 3 yıl bu görevi yaptıktan sonra isterse ayrılabilecek, isterse, sözleşmeli askerlik süresinde gösterdiği performans ve sicil durumu dikkate alınarak, muvazzaf asker olabilecek.

LİSE MEZUNLARUNA 12 AY
Ayrıca öğretmen, doktor gibi çeşitli meslek gruplarının askerlik süreleri de farklı olacak. Süre olarak farklı gruplar ve diploma türüne göre 3, 6, 9 ya da 12 ay seçenekleri üzerinde duruluyor. Üniversite mezunları için ağırlıklı olarak üzerinde durulan süre 6 ay, lise mezunları için ise 9-12 ay seçenekler söz konusu.

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2019, 18:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30