Bu virüs insana muhtaç bir virüs!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ ava yoluyla bulaştığı ve havada asılı kaldığı yönünde çıkan haber ve söylentiler maskelerin tükenmesine neden olduğunu söyledi.

Bu virüs insana muhtaç bir virüs!
banner115

Aytuğ Altundağ Habertürk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı;

“İnsanlar evden çıkmamaya devam etmeli. Durum çok ciddi. Ne kadar az sokağa çıkılırsa bu virüsün de o oranda daha az az insana bulaşır. Doğal akışına bırakılıp bırakılır ve kimse dikkat etmezse yaklaşık 40 milyon insan hayatını kaybedebilirdi. Bu virüs kendi halinde fonksiyonsuz bir virüs. İnsana muhtaç. Ne kadar çok kaçınırsak o kadar etkisini kaybeder. 

Nisan ayı bu süreçte en kritik ay olacak. Önümüzdeki haftalar gidişatı çok net olarak ortaya konulacak. Günlük 30 bin test yapılacağı söyleniyor. Türkiye’de hiçbir belirti göstermeden bu hastalığı taşıyan önemli sayıda insan var. Ne kadar çok test yapılırsa işimiz o kadar da kolaylaşır. 

Aşı konusunda çalışmalar yapılıyor. Ancak ben bu sürecin kısa sürede kesin sonuca ulaşacağını düşünmüyorum. Başka virüslerde etkili olan ilaçların bu virüs üzerinde de etkili olması kısa vadede daha net sonuçlar verebilir. İyileşen hastaların kanlarından alınacak plazma transferiyle sevindirici sonuçlar alabiliriz. Ülkemizde de denendiğini biliyorum. İnsanlığa umut olacak çalışmaların olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yüzeyde kalma süresi uzun olan bir virüs. Eller konusunda çok dikkatli olmamız ve sürekli sabunla yıkamamız gerekiyor. Hava yoluyla bulaştığı ve havada asılı kaldığı yönünde çıkan haber ve söylentiler maskelerin tükenmesine neden oldu. Hava yoluyla çok nadir oranda bulaşabilir. Örnek verecek olursak küçük bir asansörde hava yoluyla bulaşabilir. Sosyal mesafenin bir kez daha ne kadar önemli olduğunu görmüş oluyoruz. Dar alanda bu riskler olsa da geniş alanlarda bu risk yok denilecek kadar az.

Umreden gelenlerin 14 gün bir yerde tutulması çok doğru bir uygulama oldu. İlk yapılan testlerde negatif çıkanların daha sonra pozitif çıktığı görüldü. 14 günlük süreç bildiğim kadarıyla bir hafta daha uzatıldı. O ilk negatif çıkanların topluma karışıp virüsü yayması önlendi. Koronavirüs taşıyan insanlara vebalıymış gibi davranılması çok doğru değil. İyileşenler ileride donör olarak kullanılacak ve birçok hastanın bu virüsü yenmesi için önemli katkılarda bulunacaklar. Plazma bağışları ve plazma transferlerini ilerleyen süreçte çokca duyacaksınızdır.”
 
 

 

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2020, 02:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30