Covid-19 sudan bulaşabilir tartışması!

Halk sağlığı uzmanları ve çevre mühendisleri, atık su ve içme suyuna corona virüs bulaşma riskine karşı uyarıda bulunuyor.

Covid-19 sudan bulaşabilir tartışması!
banner127

Solunum yoluyla geçen corona virüsün, insanlara su yoluyla bulaşıp bulaşamayacağı da tartışma konusu. Şu ana kadar bu yönde bir bulgu yok. Zira corona virüsün sindirim sistemi yoluyla bulaşmadığı düşünülüyor. 

Ancak halk sağlığı uzmanları ve çevre mühendisleri, özellikle atık suya corona virüs karışma ihtimaline karşı uyarıda bulunuyor. Bu durum, virüsün kanalizasyondan ya da atık suların boşaltıldığı derelerden içme suyu kaynaklarına bulaşma riskini de beraberinde getiriyor. 

Gıda mühendisi Dr. Bülent Şık, ishal olan bazı COVID-19 hastalarının dışkılarında corona virüs tespit edildiğini hatırlatarak bu virüsün atık su sistemine karışabileceğini belirtti. Virüsün atık sulardan içilebilir su varlıklarına ve gıdalara bulaşıp bulaşmayacağı, bir bulaşma söz konusu olduğunda ise ne ölçüde bir hastalık riski oluşturacağı gibi soruların yanıtlarının henüz tam olarak bilinmediğini ifade eden Şık, "Ama ihtiyatlı davranmak ve özellikle içme sularının mikrobiyolojik kalitesini sağlamak için yapılan çalışmaları çok daha dikkatle yapmakta yarar var" diye ekledi.

Tarım Bakanlığının geçen haftaki COVID-19 değerlendirme raporunda da virüsün şimdiye kadar içme suyu kaynaklarında tespit edilmediği ve mevcut kanıtlara göre bu kaynaklar üzerinde oluşturacağı riskin de düşük olduğu belirtildi. Yapılan araştırmalara göre corona virüsün insan dışkısı bulaşmış sularda haftalarca "enfekte edici" özelliklerini sürdürebildiğini, musluk suyunda ise 10 güne kadar hayatta kalabildiğini bildiren bakanlık, buna karşın Türkiye'deki su arıtma tesislerinde yapılan işlemlerin corona virüsü "etkisiz hâle getirmekte yeterli" olduğunu duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2020, 13:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30