Salgını en az kayıpla aşacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın açıklaması yaptı.

Salgını en az kayıpla aşacağız
banner127

Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 17.30’da video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklaması yaptı.. Bakan Koca'nın açıklamalarında satır başları şöyle: Corona virüse karşı mücadelemiz birlikteliğimiz olmuştur. Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar Türkiye'nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Bu işareti biz tedbirler yüzde yüz uygulanmadığı halde alıyoruz. Kurallara istisnasız uyalım. Bilelim ki tedbir yüzde yüze yaklaştıkça neredeyse uğraşılacak tek sorun evdeki vakalardır. Türkiye'de salgında tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir.

Tablonun olumsuz yönü tam olumlu yönleri ise kısmen gözünüzün önündedir. Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti. Pozitif tanı konan hastaların temas ettikleri kişilere ulaştık. Bu süreç zordu. Yaygın temas taraması sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Güney Kore ve Singapur gibi birkaç ülke genel tarama yapıyor. Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama beşinci haftada gerçekleşmiştir. Türkiye ölüm artış hızındaki yavaşlamayı en erken yakalayan ülkedir. Tedbirlerin sonuç alacağının somut işaretidir. 261 bin 989 temaslı kişi belirlenmiştir. Filyasyon ekipleri temaslı kişileri tarıyor. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da 1 bin 200 filyasyon ekibi görev almaktadır. Hekim arkadaşlarımız telefonla iletişimle varıncaya kadar sıkı bir takip ortaya koymaktadır. Söylediklerimden şu sonucu çıkarabilirsiniz corona virüsle mücadelemiz mahalle bazına kadar inmiş mücadeledir. Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç duyar.

14 NİSAN CORONA VİRÜS VAKA SAYISI

Türkiye'de son 24 saatte 107 kişi hayatını kaybetti.

SORU CEVAP

Tablolarda demin gösterdim. AmerikaİngiltereFransa seyrini. Bir hafta vakanın en fazla görüldüğü zaman dilimini de göstererek. Türkiye'de şu an vaka artışı söz konusu ama artış hızının artık dördündü haftada düştüğünü çok rahat söyleyebiliriz. Özellikle burada Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte sağlık kuruluşlarında, vaka sayısı arttığı oranda daha fazla oranda hastaneye yatış oranı artış gösterir. Hastanede bu yük giderek artar. Yoğun bakım yataklarının yetmediği, koridorlarda entübe edilir tabloları gördük. Türkiye'de ise vaka artış hızı düşmekle birlikte vaka artmasına rağmen yoğun bakın ve entübe edilen hasta sayısında duraklamaya girdiğini çok net görüyoruz.

Yeni bir dalga oluşumu olmazsa seyrin nasıl olacağını biliyoruz. Bu dönemde, temas izolasyon noktasında çok hassasiyet gösterin.

Aşıyla ilgili dünyada yoğun çalışma yapılıyor. Türkiye'de bu anlamda yoğun bir çalışma içinde. Çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz. 3 merkez virüsü izole etmiş oldular. Bu dönemde bundan sonraki çalışmalar hızla devam ediyor olacak.

Tedavide farklı bir yaklaşım içindeyiz. Dünyada hiçbir ülke vatandaşına pozitif olan vakaya bizde olduğu gibi başladığımız bir ilaç oldu, bizde görülmediği dönemden önce tedarikini sağlayan ve ücretsiz veren bir ikinci ülke yok. Dünya bu ilacın peşinde. Biz 1 milyon ilacı baştan stokladık. 

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bilim Kurulu'nun her zaman üzerinde durduğu hareketliliği minimalize etmek. Bu anlamda hareketliliği azaltan izolasyonu hedefleyen her türlü yaklaşım Bilim Kurulu'nun istediği ve talep ettiği bir durum. Sonuçlarıyla ilgili biz bütün rakamları şeffaf bir biçimde her gün sizlere aktarıyoruz. Önümüzdeki dönemde sonuçları görmüş olacağız.

İyileşen hastalarımız sayısı giderek artıyor.

Biz artık bu dönemde bir haftada görülen en yüksek vaka sayısı dönemine ulaştık. Araya yeniden dalga girmezse beklediğimiz dönemi görmemiz mümkün olabilir. Önümüzdeki bir iki haftanın önemli olduğunu, piki önümüzdeki bir iki hafta içinde yakalayacağımızı düşünüyorum.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2020, 21:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30