Kaçak yayın dönemi sona eriyor

TBMM Sanayi Komisyonu’nda şifreli kanalların yüzde 88 oranında kaçak izlendiği ortaya çıktı. Sonuç alınamadığı belirlenince, hızla müdahale maddesi kondu. Türkiye Futbol Federasyonu’na verilecek yetkiyle, korsan yayınlar on dakikada kapatılabilecek.

Kaçak yayın dönemi sona eriyor
banner115

TBMM Sanayi Komisyonu’nda görüşülen enerji paketinin içinde ilginç bir düzenleme yer aldı. İhaleyle satılan ve ücret karşılığında izlenme olanağı verilen şifreli kanalların yüzde 88 oranında kaçak izlendiği ortaya çıktı. Ceza işlemlerinin uzaması nedeniyle sonuç alınamadığı belirlenince, hızla müdahale maddesi kondu. Türkiye Futbol Federasyonu’na verilecek yetkiyle, korsan yayınlar on dakikada kapatılacak. Düzenlemeyle, canlı spor etkinliklerinde çevrimiçi korsan yayınlarla mücadele edilmesi amaçlanıyor. Teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında verilen bilgiler, milletvekillerinin de ilgisini çekti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Can Acaroğlu, düzenlemeyle ilgili  “Türkiye’de genel olarak yasadışı yayınların izlenmesi maalesef had safhada. Yaptığımız araştırmalara göre, maç izleyenlerin, futbol maçlarını izleyenlerin yaklaşık olarak yüzde 88’i bunu kaçak olarak izliyor. Bu da belirli şekillerde olabiliyor. Yasadışı internet sitelerinden, çeşitli uygulamalardan ve de ‘IPTV’ dediğimiz çeşitli şifre kırıcı cihazlar üzerinden izleyebiliyorlar. Bu kanun teklifiyle getirilen, yasadışı yayın yapan yerlerin hızla kapatılması." dedi.

"İhbar gelip de kapatma kararı alınana kadar, maç zaten çoktan izlenmiş"
Can "Zaten şu anda yasadışı olduğu belirli. Mevcut uygulamada da kapatılıyor ama bir yargı sürecinden geçiyor. Şu anda sulh ceza hâkimliği bunu yapıyor. İki günde, üç günde bu kapatma kararları alınabiliyor. Ancak malumunuz maçlar doksan dakika olduğu için, ihbar gelip de kapatma kararı alınana kadar, maç zaten çoktan izlenmiş ve bitmiş oluyor. Bir dahaki sefere bu yasadışı kanallar başka bir link vererek, tekrardan seyircilerini çekebiliyorlar ve tekrardan bir ihbarda bulunuyor ve kapatma tekrardan gerçekleşiyor ama hiçbir işe yaramıyor." ifadelerini kullandı.

Ceza Avukatının Görevleri Nelerdir?

Ceza avukatları, suçlama altına alınan kişileri yasal olarak temsil eden ve onları savunan avukatlardır. Eskişehir Ceza Avukatı hukukuyla ilgili vakalarla uğraşırlar ve müvekkillerini adil bir yargılama sürecine tabi tutmak için ellerinden geleni yaparlar. Ceza avukatlarının birçok görevi vardır ve aşağıda bu görevlerden bazılarına daha detaylı bir şekilde değineceğiz.

"On dakika içerisinde böyle kararlar verilebilmesi sağlanacak"
Sözlerini sürdüren Can "Buradan amaçlanan ise şu: “Türkiye Futbol Federasyonu’na böyle bir yetki verilerek bu kapatma sürecinin günler değil, saatler değil, hatta dakikalara indirilmesi ve on dakika içerisinde böyle kararlar verilebilmesi sağlanacak. Bu sağlanabilirse, doksan dakika içerisinde onar dakikalık sürelerle birkaç kere kapatıldığında, seyircilerin artık bunu tercih etmeyeceği amaçlanıyor. Sadece bir tedbir. Zaten cezaya ilişkin kısımlar 1’inci maddede mevcut. Bir yıldan beş yıla kadar ceza verme yetkisi yine mahkemelerde.” şeklinde konuştu.

İhaleye ilgi artar 
Hürriyet'in haberine göre Görüşmelerde, ihaleye katılan firmaların kayıplar nedeniyle tercihte tereddüt ettiği, bunu ortadan kaldırmak için de bu önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Bu sayede ihale bedellerinin de yükseleceğine ilişkin yorumlar paylaşıldı. Komisyonda kabul edilen maddenin ardından, teklifin gelecek haftalarda TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2023, 13:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30