ESKİŞEHİR

22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali başlıyor

Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan tek uluslararası uzun metraj film festivali olan 22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali başlıyor. Bu kapsamda düzenlenen basın toplantısında Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel ve Festival Yönetmeni Doç. Dr. S. Serhat Serter, 23-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan 22. EFF ile ilgili basın mensuplarına bilgiler verdi.

Rektör Adıgüzel: “Eskişehir’in en önemli aktörlerinden biri Anadolu Üniversitesidir”

Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen festivalin 26 yıl önce başladığını ve dört yıllık bir aranın ardından önümüzdeki hafta 22’nci EFF’nin şehirle buluşacağına dikkat çeken Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel: “Kültür sanat şehri olan Eskişehir’in en önemli aktörlerinden biri Anadolu Üniversitesidir. Bu festival sinema sektörünün öncü yapımlarını, Türk ve dünya sinemasında yönetilmiş önemli yapımları Eskişehir’de izleyicilerle buluşturan önemli bir festival. Bu yıl festivalimizde yine önemli yapımların prömiyerleri yapılacak ve bu filmleri ilk defa seyirciyle buluşturmuş olacağız. Festivalde sadece filmlerin prömiyerlerini yapmakla kalmıyoruz, atölyeler düzenliyor, aynı zamanda sinema sektörünün akademiyle buluşmasını da sağlıyoruz. Akademik anlamda film festivallerinin ne şekilde yapıldığı, yapılacağı, yapılması gerektiği noktasında Türkiye’den ve dünyadan önemli bilim insanlarını Eskişehir’e davet edip huzurunuzda onlarla birlikte konuşmalar ve tartışmalar gerçekleştiriyoruz ve bu programı TÜBİTAK desteği ile yapmış olacağız.”

“Festival Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir’i birleştiren bir köprü olacak”

22. EFF’nin önemli destekçilerinden birinin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü olduğuna dikkat çeken Rektör Adıgüzel sözlerine şöyle devam etti: “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, 27 Mayıs’ta sempozyumumuzda konuşma yapacak ve öğrencilerimize Sinema Genel Müdürlüğünün verdiği destekler konusunu anlatacak. Yine festival kapsamında söyleşiler, dersler ve konuşmalar ile konuk sinema oyuncuları ve yönetmenleri Eskişehir’de sizlerle buluşmuş olacak. Festival sadece üniversitemiz öğrencileri için değil, Eskişehir için de büyük bir öneme sahip. Festivalimizin üniversitemizi ve şehrimizi birleştiren önemli bir köprü vazifesi göreceğini düşünüyorum. Üniversitemiz salonlarında filmlerin gösteriminin yanında Eskişehir’in farklı yerlerindeki sinema salonlarında da filmler gösterimde olacak. Dolayısıyla bir hafta boyunca film haftasının etkinliklerini yoğun bir şekilde hem öğrencilerimiz hem de Eskişehir yaşamış olacak. Festivalimiz sadece Eskişehirliler ile sınırlı değil, Türkiye’nin, dünyanın farklı yerlerinden de önemli misafirleri ve katılımcıları olacağını tekrar söylemek isterim. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum ve festivalimize destek veren yerel, uluslararası kurum ve kuruluşlara da huzurlarınızda teşekkürlerimi iletmek istiyorum.”

Doç. Dr. Serter: “Farklı kategorilerde ödüller sahiplerini bulacak”

22. EFF Festival Yönetmeni Doç. Dr. S. Serhat Serter ise konuşmasında festivale dair önemli noktaları paylaştı. 17 farklı ülkeden 47 uzun metrajlı ve 19 kısa film olduğunu belirten Doç. Dr. Serter her festivalde olduğu gibi “Sinema Onur Ödülü” ve “Emek Ödülü” gibi kategorilerde ödüller verileceğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu sene Sinema Onur Ödülü ünlü İranlı yönetmen Majid Majidi’ye, yakın zamanda kaybettiğimiz Türk sinemasının büyük ustası yönetmen Şerif Gören’e ve oyuncu Suna Selen’e verilecek. Emek Ödülü ise yönetmen yardımcısı ve yapımcı Leyla Özalp ile ünlü görüntü yönetmenimiz, Yeşilçam’ın emektar ustalarından Erdoğan Engin’e, Sinema Kültür ve Katkı Ödülü ise bu yıl Fanatik Film’e verilecek. Çok önemli bir film sempozyumuna ev sahipliği yapacağız. Duyurularına aylar öncesinden başladığımız Sinema Kültür ve Katkı Yarışmamız da bu yıl gerçekleşecek. Bu ödülü de geçen yıl kaybettiğimiz ve her zaman bu organizasyonun içinde yer alan jüri üyemiz, rahmetli hocamız Prof. Dr. Hakan Savaş adına vereceğiz. En iyi sinema makalesi ve en iyi sinema kitabı ödülü ise festivalin son günü, 31 Mayıs’ta Sinema Anadolu’da ilan edilecek.”

Söyleşiler, kısa filmler ve özgün bölümlerle dolu bir festival programı

Türk filmlerinin ardından film ekiplerinde yer alan isimlerle söyleşiler yapılacağını aktaran Doç. Dr. S. Serhat Serter, “Türk Sineması 2024-2025, Dünya Festivallerinden, Dünya Sinemasının Genç Yıldızları, Canlandırma, Gece Yarısı, Hayatımız Belgesel ve Türkiye’de sadece EFF’de yer alan Engelli Farkındalık başlıklarında söyleşiler olacak. Engelli Farkındalık bölümünde Ayşe filmi gösterilecek. Kısa film programımızda dünyadan, Türkiye’den ve Anadolu Üniversitesi seçkisinden filmler yer alacak.” ifadelerini kullandı.

Filistinli yönetmenlerin filmleri seyirciyle Eskişehir’de kavuşuyor

Bu yıla özel bir olarak “Ortadoğu Sineması” kategorisinde dünyada ve Türkiye’de vizyon şansı bulamayan ya da çok zor bulan beş filmin seyirciyle buluşacağına dikkat çeken Doç. Dr. Serter sözlerine şöyle devam etti: “Filistinli Yönetmen Majid Majidi söyleşi için bizimle olacak. Ayrıca, bu bölümde bu yıl En İyi Belgesel Oscar’ı alan ve dünyada neredeyse gösterim şansı bulamayan Gidecek Yer Yok adlı filmle birlikte, Türkiye’de ilk defa prömiyeri yapılacak olan, 22 genç Filistinli yönetmenin çektiği kısa filmlerden oluşan Sıfır Noktasından adlı film gösterilecek.”

“İki önemli iş birliği yapıldı”

Festival kapsamında Türkiye vizyon tarihi 6 Haziran olan İngiliz yapımı “Tornado” filminin prömiyerinin Sinema Anadolu’da gerçekleştirileceğini belirten Doç. Dr. S. Serhat Serter iki önemli kurumla iş birliği yapıldığına dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: “İrlanda’daki Ulster Üniversitesi Sinema Sanatları Bölüm Başkanı Murat Akser festivalimize katılacak, öğrenci filmleri gösterecek ve üniversitemizle potansiyel iş birliklerini görüşecek. Doha Film Enstitüsü, kısa film paketiyle festivalimize katkı sunacaklar. 29 Mayıs Perşembe günü, İletişim Bilimleri Fakültesi otoparkında Şerif Gören’in ‘Derman’ adlı filmini açık havada göstereceğiz ve bu yıl ilk kez, sessiz film gösterimimizi piyanist Hakan Ali Toker’in yapacağı doğaçlama müzik eşliğinde, tek seferlik özel bir gösterim olarak gerçekleştireceğiz.”

22. EFF kapsamında 27-28 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek ScreenFest 4. Film Festivalleri Sempozyumu da festivalin akademik yönünü güçlendirirken Birol Güven, Ümit Ünal ve Mehmet Aksın gibi isimlerin katılacağı sinema dersleri ise özellikle öğrenciler için önemli bir öğrenme alanı sunacak.

22. EFF ile ilgili detaylı bilgilere ve programa eskfilmfest.org adresinden ulaşılabilir.