ESKİŞEHİR

Cumhuriyetin 102. yılı coşkuyla kutlandı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 102. yılı kutlamaları kapsamında Atatürk Bulvarı'nda resmi geçit töreni düzenlendi.

Atatürk Bulvarı’ndaki tören ilk olarak Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Dalkıran ve Başkan Ayşe Ünlüce’nin askeri araçla halkı selamlamasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı hep bir ağızdan okundu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajı okundu.
Törende konuşan Vali Hüseyin Aksoy: "Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 102. yıl dönümünü kutluyor, milletimizin tarih sahnesindeki en büyük destanlarından birini anıyoruz.
Cumhuriyet; egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, her vatandaşın eşit ve hür yaşadığı, aklın ve bilimin rehberliğinde aydınlık bir geleceğe yürüme iradesidir. Bu irade, yokluklar içinde verilen Kurtuluş Savaşı’nın ateşinde şekillenmiştir. Eskişehir, bu mücadelenin kalbi olmuş, İnönü Muharebeleri ile milletimizin makûs talihini yendiği, direnişin ve yeniden doğuşun sembolü haline gelmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra da Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler hedefine giden yolda öncü şehirlerden biri olmuştur.
Cumhuriyetimizin ilk sanayi atılımları Eskişehir’de başlamış, demiryolları, fabrikalar ve Devrim otomobiliyle kalkınmanın sembolü olmuştur. Havacılık sanayimizin temelleri de bu şehirde atılmıştır. Bugün ise Eskişehir, Türkiye Yüzyılı vizyonunda savunma, havacılık, teknoloji ve eğitim alanlarında ülkemizin lokomotifi olmaya devam etmektedir.
Gençlerimiz, Cumhuriyeti kuran kahraman neslin mirasçıları olarak bu emaneti akıl, bilim, çalışkanlık ve vatan sevgisiyle yüceltmekle sorumludur. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor, herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum." dedi.

Vali Aksoy'un konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Askeri bandonun yerini almasıyla birlikte tören geçişi yapıldı. Vatandaşlar tören geçişine alkışlarıyla büyük destek verdi. Tören geçişinden sonra Atatürk Bulvarı’ndaki program sona erdi.