18-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kongrenin açılışına Eskişehir Vali Yardımcısı Okan Leblebiciler, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recai Dönmez, Anadolu Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mesut Aygün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Arat, çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katılım gösterdi. 

Rektör Erdal: “Herkes için verimli bir kongre olmasını diliyorum”

Kongrenin Onursal Başkanlık Görevini üstlenen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye önemli bir konumda bulunması nedeniyle diğer ülkeler ile temaslar halinde. Giderek de önemi artan bir ülkemiz var. Bu bağlamda karar alma, hareket etme ve aksiyon alma konularında siz değerli akademisyenlerimize çok iş düşüyor. Mültecilerden sığınmacılara, dijital göçmenlerden e-ticarete, sınırlar ötesi konulara giren her durum siz değerli hocalarımızın gündeminde ve tartıştığınız konular. Bu bağlamda bu kongrenin gerçekleşmesi oldukça anlamlı oldu. Çağımızın gereklerine uygun program oluşturulması anlamında çıkan, çıkabilecek ve çıkmakta olan problemlere şimdiden çözüm bulmuş olacağız. Herkes için verimli bir kongre olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Dekan Dönmez: “Hem Cumhuriyetimizin 100. Yılı hem de Hukuk Fakültemizin 30. Yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz”

Kongrenin başkanlığını yapan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dönmez ise Milletlerarası Hukukun önemine vurgu yaparak şunları söyledi, “Bilindiği üzere bu kongre iki açıdan önem taşıyor. Hem Cumhuriyetimizin 100. Yılı hem de Hukuk Fakültemizin 30. Yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. 3 gün boyunca Milletlerarası Hukukun çok özel konularını birlikte ele alacağız. Pek çok konuyu içinde barındıran bu kongrenin hepimiz için güzel geçmesini diliyorum.”

II. Uluslararası Eskişehir Kongresi başladı II. Uluslararası Eskişehir Kongresi başladı

Prof. Dr. Aygün: “Sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz”

Üç gün boyunca sürecek olan kongre hakkında bilgilendirme yapan Anadolu Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mesut Aygün, “2009 ve 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz sempozyumun ardından bu yıl da Cumhuriyetin 100. ve Hukuk Fakültemizin 30. yılı anısına düzenlediğimiz bu kongrede siz değerli katılımcılar ile birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 3 gün sürecek olan kongremiz 1 davetli tebliğimizin yanında toplam 12 oturumdan oluşuyor. Bu 12 oturumda 55 tebliğ sunulacak. Birinci günde vatandaşlık, yabancılar hukuku ve uluslararası koruma hukuku, ikinci günde kanunlar ihtilafı ve son günde milletlerarası usul hukuku ile milletlerarası ticaret hukuku alanında tebliğler sunulacak.” dedi.

Prof. Dr. Tuğrul Arat’tan Anadolu Üniversitesine teşekkür

“Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Milletlerarası Özel Hukuk” kongresinde konuşmasını gerçekleştiren TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Arat, milletlerarası özel hukukun birçok alanı kapsadığını dile getirerek “Milletlerarası Özel Hukukun Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Arat son olarak, hukuk alanında pek çok bilimsel etkinlik düzenleyen Anadolu Üniversitesine teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Milletlerarası Özel Hukuk Kongresi” düzenlenen oturumlar ile devam etti. Kongrenin ilk oturumunda ise oturum başkanlığını Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Öztürk’ün yaptığı “Tâbiiyet Hukuku” konuşuldu. Oturumda Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Gökbel “Devletlerin Vergilendirme Yetkilerini Vatandaşlık ve Yerleşiklik Temelinde Kullanmalarının Kişilerin Göç ve Vatandaşlıktan Çıkma Kararları Üzerine Etkisi”, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Ortaç “Osmanlı Tâbiiyet Kanunu ve Miras Sorunları”,  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Belkıs Vural Çelenk “Uluslararası Hukukta Diplomatik Himaye Hakkı ve İsviçre Uygulaması”, Özyeğin Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Özlem İnanç Şenses “Avrupa Vatandaşlığı Kavramının Brexit Sonrası Birleşik Krallık Vatandaşları İçin Verilen Case C‑499/21 P ve C-499/21 P | Silver and Others v Council C-501/21 P |Shindler and Others v Council, and C-502/21 P | Price v Council Kararları Doğrultusunda Değerlendirilmesi” ve İstanbul Barosundan Stj. Av. Egemen Demirer “Uzayda Yaşamın Sonucu: Uzay Vatandaşlık Hukuku” başlıklı sunumlarını katılımcılarla paylaştı.