Çiftçi artık para kazanmak istiyor

Çiftçi satamadığı ürünü hayvanlarına yedirdi ve zarar etti. Ekmekten, biçmekten başka çaresi olmayan çiftçi bu sene yine umduğunu bulamadı. Tarlalarını satışa çıkaran çiftçiler alıcı da bulamıyor. Çiftçiyi geçen sene pandemi vurmuştu. Bu sene de artan maliyetler belini büktü.

Çiftçi artık para kazanmak istiyor
banner115

MALİYETLER UÇTU GİTTİ
Fide, sulama, gübre, ilaç maliyetleri aldı başını gitti. Tarlada çalışacak işçinin yevmiyeleri de çiftçi için oldukça yüksek. Bu masraflar geçtiğimiz yıla göre ikiye katlamış durumda. Bu sene ektiği ürünü de zararına satan çiftçi pazarda ve markette gördüğü ürününün fiyatını şaşkınlıkla takip ediyor. Ürününe dörtte bire, beşte bire alıcı bulamayan çiftçi aynı aynı ürünün pazarlarda ve marketlerde dört beş katı fiyata alıcı bulmasına anlam vermeye çalışıyor.
Üretici artık geleceği düşünmüyor. Gününü bile kurtaramaz halde. Çabalarının, emeklerinin boşa gitmesini istemiyor, çıkış yolu bekliyorlar.

ÇİFTÇİ SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ
Fox TV sunucusu Selçuk Tepeli konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;
“Son 18 yılda Türkiye’de çiftçi sayısı yarı yarıya düştü. Ülkemiz tarım yapılan topraklarında çok büyük kayıp yaşadı. Bu topraklar tarımın dışarısına çıkarıldı. Kazanamayan, ürettiğini satamayan, ne üretmesi gerektiğini konusunda yol gösterilmeyen çiftçiler bu toprakları daha çok kazanabilmek için yapılaşmaya yönelik sattı. Vatan toprağı arsa ya. Arazi olunca vatan olmuyor. Arsa olması lazım. Bunların neticesinde işte bugünleri yaşıyoruz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30