Balcı ve Yektay aspirleri çiftçi ile buluşacak

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen, "Balcı ve Yektay Aspir Çeşitlerinin Eskişehir İlinde Yaygınlaştırılması Yenilik Yayım Projesi" kapsamında proje tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Balcı ve Yektay aspirleri çiftçi ile buluşacak
banner115

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yerleşkesinde gerçekleşen toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner ve  Koordinasyon Şube Müdürü Hasan Öz ile Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığından temsilciler, teknik personel katıldı.

Toplantının açılış bölümünde konuşan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, yapılan her iyi işin, atılan her bir adımın amacının memleketimiz için iyi bir şey olmasını amaçladıklarını belirtti. Bu kapsamda; ülkemizin her bir karış toprağında, en ekonomik, en verimli uluslararası politikalar koşuluyla ihtiyacımıza yönelik şekilde yetiştirilmesi ve üretilmesinde sunumu yapılacak olan 2 aspir çeşidinin geliştirilmesinde destekte bulunan herkese teşekkürlerini ilettiğini ifade etti. Ayrıca,  Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında desteklenen "Atıl Araziler Buğday Tohumlarıyla Yeşerecek Projesi" ile çiftçilerimize %75 hibeyle, reis çeşidi buğday tohum tedariki gerçekleştirdiklerini ve buğday tohumlarının da Eskişehir'de, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilmiş, yerli ve milli çeşidimiz olan Reis çeşidi olduğunu vurguladıktan sonra konuşmasını sonlandırdı.
ASPİR NEDİR?
Aspir, farklı kullanım alanlarına sahip, yalancı safran, Amerikan safranı gibi isimlerle bilinen tek yıllık bir bitkidir. Günümüzde tanelerinin içerdiği yüksek kalitede yağ nedeni ile genellikle yağ bitkisi olarak kullanılmaktadır. Uzun yıllardan beri Türkiye'de tarımı yapılan bu bitki, kurağa dayanımı nedeni ile özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda yayılış göstermiştir. Türkiye'de uzun yıllardan beri devam eden bitkisel yağ açığı nedeni ile her yıl giderek artan miktarlarda döviz kaybı söz konusu olmaktadır. Aspir, bu soruna çözüm getirebilecek en önemli yağ bitkilerinden birisi olurken, kurağa dayanımı nedeni ile sulama olmaksızın diğer yağlı tohumlu bitkilerin yetişemeyeceği yerlerde yayılış göstermektedir. Ülkemizde, aspir ekim alanı olarak en büyük potansiyel gösteren alanların başında Orta Anadolu Bölgesi gelir. Enstitü tarafından Balcı çeşidi 2010-2014, Yektay çeşidi ise 2015-2019 yılları arasında yürütülen Geçit Bölgesi Aspir çeşidi geliştirilmiştir.

Projenin, 31 Aralık 2023 tarihine kadar Seyitgazi ile Mahmudiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde uygulanacağı, kuraklığa dayanıklı Balcı ve Yektay aspir çeşitlerinin Tarımsal Yayım Metotlarını kullanarak kısa sürede çiftçilere tanıtılacağı bildirildi. Bu proje ile her iki çeşidin farklı ve benzer özelliklerini çiftçi şartlarında ortaya koyabilmek, üreticilere bitkinin yetişme şartları ile ilgili destek olabilmek ve çeşitlerin yaygınlaşmasının sağlanması amaçlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30