Görevlerini yerine getirsinler

Kazım Kurt: "Cenaze nakil işinin yapılması, yaptırılması ve gerçekleştirilmesi özellikle şehirler arası taşınması belediyelerin işi değildir. Valiliğimiz bu işi üstlenmelidir. Cumhurbaşkanlığı genelgesi ‘belediyeler asli işi olmayan işleri yapamaz’ diyor. Asli işimiz cenaze taşımak değildir."

Görevlerini yerine getirsinler

Odunpazarı’nda cenaze nakli konusu meclis toplantısına da damgasını vurdu. Kazım Kurt ‘cenaze taşımak bir belediyenin asli görevi değildir’ diyerek cenaze nakilleri konusunda Valiliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.

Birkaç gün önce AK Partili siyasetçiler sosyal medyada ‘Vatandaşlar Odunpazarı Belediyesinden cenaze aracı istiyorlar ancak olumlu yanıt alamıyorlar. Belediye asli hizmetlerinden olan cenaze işlerini de yapamıyor.” şeklinde eleştirilerde bulunmuştu.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt eleştirilere yanıt verdi. Meclis toplantısında gündem öncesinde konuşan Kurt şu ifadeleri kullandı;

“29 Temmuz 2021 tarihinde Odunpazarı Belediyesinden Kütahya’nın Sobran mahallesine, Seyitgazi Kümbet’e bir tane cenaze götürülmüştür. 

28 Temmuz 2021 tarihinde Odunpazarı Belediyesinden Mihalıççık Çardak, Çifteler Kadıkuyusu, Muş Bulanık, İnönü Dutluca bir tane cenaze götürülmüştür. 

30 Temmuz’da Bilecik’e bir cenaze götürülmüş.

31 Temmuz Sivrihisar Dinek, Kaymaz, Çifteler Kadıkuyusu, Şanlıurfa ve Sivrihisar Memik bir tane cenaze götürülmüştür. 

3 Ağustos 2021 tarihinde de Odunpazarı Belediyesinden bir tane Alpu’ya, Eşenkara mahallemize bir tane cenaze götürülmüştür. 

29 Ekim 2021 tarihinde Odunpazarı Belediyesinden Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlı bir belde olan Davulga’ya, Elazığ Merkez’e ve Yozgat’ın Çandır ilçesine cenaze götürülmüştür. 
 
Bu örneklerde olduğu gibi ulaşım problemi yaşayan cenaze sahiplerine hizmet etmeye çalışmışız. 2 Kasım 2021 tarihinde Sevinç mahallemize bir tane, Beylikova Okçu’ya bir tane, Çorum Sungurlu’ya bir tane ve Kastamonu Taşköprü’ye bir tane aynı günde cenaze araçlarımız yola çıkmıştır. Bu nedenlerle aksamaların olması gayet doğaldır. Hele hele bu araçların uzun yola gidip geldikten sonra arızalanabilmesi ve bakım işleri nedeniyle her cenaze talebine olumlu yanıt verememiş olabiliriz. 

Şehirlerarası cenaze nakli Türk Hava Yollarının yaptığı bir iştir. Eskişehir’de iç hatlar havaalanı yoktur. En yakın havaalanı Ankara’dır. Bu mesafe en yakın 500 kilometredir. Ayrıca cenazenin yakınları varış yerinde yeniden cenaze aracı temin etmek mecburiyetindedir. Cenaze nakli havayolu ile yapıldığı takdirde 575 TL nakil ücreti alınmaktadır. Türk Hava Yolları ayrıca cenaze taşıma standartları gereği, tek kullanımlık, sızdırmaz özellikle, kilit sistemli tabut istemektedir. Bu tabutlar da piyasada 1 bin 500 lira ile 3 bin 500 lira arasında alıcı bulmaktadır. Tabutlar tek kullanımlık olduğu için ekstra bir maliyet yaratmaktadır. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak cenazeyi evinden yada hastane morgundan alarak direkt olarak defnedileceği yere kadar götürmekteyiz. Bunun karşılığında vatandaşlarımızdan sadece akaryakıt masrafı talep edilmektedir. Belediyemiz vatandaşlarımız bu zor günlerde ekstra maliyetler ve bürokratik engeller ile uğraşmasın diye belediyemiz bu hizmeti vermektedir. Bu hizmetimiz de vatandaşlarımız arasında memnuniyet yaratmaktadır.

5216 nolu kanun gereği, mezarlık alanlarını tespit etmek, mezarlıklar tesis etmek, işletmek, işlettirmek, defin ile ilgili hizmetleri yürütmek Büyükşehir Belediyesinin görevidir.

Cenazelerin kolayca ve usulü dairesinde belediye sınırları içinde nakline nezaret ve bu hususta gerekli cenaze nakil aracı, tabut ve benzeri  donanımın temini belediyelerin görevidir. Belediyeler, bu görevlerini kendileri veya izin verecekleri özel şirketler vasıtasıyla yerine getirirler. Genel araçların cenaze nakli veya cenaze nakline mahsus araçların diğer amaçlarla kullanılması yasaktır. Bir köyden başka bir yerleşim yerine cenaze nakli için kullanılacak araç köyün bağlı bulunduğu mülki amirlikçe tedarik edilir.

Fakir cenazelerin şehir dışı nakilleri, mahallî imkânlar ölçüsünde mülki amirce sağlanır. Fakir cenazelerinin nakli işlemlerinde fakirliğin tespiti ile ilgili olarak cenaze yakınlarının sözlü veya yazılı beyanları esas alınır.

Buradan çıkan sonuç şudur; Mülki amirimiz Sayın Valimizdir. Merkezi hükümettir. Cenaze nakil işinin yapılması, yaptırılması ve gerçekleştirilmesi özellikle şehirler arası taşınması belediyelerin işi değildir. Valiliğimiz bu işi üstlenmelidir. Cumhurbaşkanlığı genelgesi ‘belediyeler asli işi olmayan işleri yapamaz’ diyor. Asli işimiz cenaze taşımak değildir. Sayın Valimize iletin bundan sonraki cenaze nakillerini yapsınlar. Görevlerini yerine getirsinler. Sosyal medyada ve basında bu konu ile alakalı eleştiri getirmeyin.”

EMG Haber Ajansı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30