İnönü'de 582 dekar mera ıslah edilecek

Eskişehir'de İnönü Merkez Mahalleleri Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında, ıslah edilecek 582 dekar mera alanda otlatma baskısını azaltmak amacıyla yem bitkisi tohum teslim töreni yapıldı.

İnönü'de 582 dekar mera ıslah edilecek

İnönü'de düzenlenen törende, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İnönü Kaymakamı Tolga Ustaoğlu ve İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü İbrahim Balk, İlçe Tarım Orman Müdürü Sami Yasin Uysal, Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali Rıza Sarıkaya, ilgili Mahalle Muhtarları ve projeden faydalanan çiftçilerin yanı sıra proje sorumlusu teknik personel de hazır bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü İbrahim Balk''ın proje hakkında detaylı bilgi vermesinin ardından çiftçilerle konu hakkında sohbet edilip hak ediş sahibi çiftçilere tamamı hibe yem bitkisi tohumu teslim edildi.

Proje ile 2023-2025 yılları arasında İnönü merkez mahallerinde bulunan toplamda 582 dekar merada hâkim duruma gelen, hayvanların faydalanabileceği yararlı otları baskılayarak meranın verimini düşüren istilacı bitkiler uzaklaştırılacak ve mera alanında gübreleme işlemi uygulanacaktır. Bunun yanı sıra mevcut meradan faydalanan hayvanların refahını gözeterek suya daha kolay ulaşmalarını sağlamak ve dolayısıyla verimlerini arttırmak amacıyla ihtiyacı kadar hayvan suluğu (sıvat) yapılacak. Bu süreçte meradaki otlatma baskısını azaltmak ve meradan faydalanan çiftçinin kaba yem açığını kapatmak adına yöre çiftçisine yem bitkisi tohumu desteği verileceği bildirildi. Yapılan bu işlemlerle meranın veriminin arttırılması, korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflendi.

Bu kapsamda bu yıl içerisinde mevcut meradan faydalanan 45 çiftçiye 45 torba yem bitkisi tohumu (silajlık mısır) desteği verilerek bu çiftçilere ait 270 dekar tarım arazisinin değerlendirilmesi ve bu arazilerden yaklaşık 2 milyon kilogram mısır silajı üretilmesi, böylelikle meranın koruma altına alındığı bu süreçte oluşması muhtemel kaba yem açığının kapatılarak yörede hayvancılıkla iştigal eden üreticilerin yem maliyetlerinin düşürülmesi planlandı.

"İnönü Merkez Mahalleleri Mera Islah ve Amenajman Projesi"  sonucunda mera hayvancılığının teşvik edilerek hali hazırda  mera ıslah ve amenajman projesinin uygulandığı bu mahallelerde 214 çiftçi eliyle yetiştirilen 214'ü mandalardan oluşan toplamda 1342 büyükbaş ve 8338 küçükbaş hayvanın kaba yem ihtiyacının önemli bir kısmının bu meralarımızdan karşılanarak Eskişehir'de kaba yem maliyetinin düşürülerek daha karlı bir hayvancılığın yapılmasına katkı sağlamak amaçlanıyor.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce il genelinde her yıl Mera Islah ve Amenajman Projeleri uygulanarak, bu projelerin yürütüldüğü mahallelerde, kaliteli kaba yem bitkisi üretimini arttırmak ve ıslah sürecinde ilgili meralardaki otlatma baskısını azaltmak ve kaba yem açığını kapatmak için proje alanında hayvancılık yapan çiftçilere proje süresince kaba yem bitkisi tohum desteği yüzde 100 hibe ile veriliyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2023, 15:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30