Sivrihisar'da pancar üreticisi yarı yarıya düştü

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, gereken destek verilmediği için bölgedeki pancar üreticisinin yarı yarıya azaldığı iddiasıyla bir basın açıklaması yaptı.

Sivrihisar'da pancar üreticisi yarı yarıya düştü
banner115

 Üreticilerin yaşadığı olumsuzluklar sonucunda çaresiz kalarak pancar üretmeyi bıraktığını öne süren Toptaş, "Dünyada kaliteli şeker pancarının en çok yetiştiği ülkelerin başında gelen Türkiye’de son dönemlerde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle, şekeri dışarıdan alır hale gelmiştir. Devletin uyguladığı kota sistemi, yeterli teşviklerin verilmemesi, girdi maliyetlerindeki anormal artışlar ve buna bağlı olarak yüksek tohum, gübre, mazot, elektrik giderleri, şeker fabrikalarının satılması ve düşük fiyat uygulaması sonucunda çaresiz kalan pancar üreticileri üretimi bırakmak zorunda bırakılmıştır" dedi.
 İlçedeki önemli gelir kaynaklarından olan pancar üretiminin yanlış tarım politikaları yüzünden gün geçtikçe azalması ile 2022 yılında 138 bin ton pancar üretildiğini söyledi. Toptaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 "2021 yılında bin 287 olan pancar üreticisi sayısı 2022 yılında 677 ye düşerek yarı yarıya azalmıştır. Buna bağlı olarak da bir önceki yılda 190 bin ton olan pancar üretimi 2022 yılı sonunda 138 bin tona düşmüştür bu düşüş ilçe ekonomisini derinden etkilemektedir. Türkiye genelinde de pancar üreticisi azalmakta olup 2021 yılında 8,5 milyon ton olan pancar üretimi 6 milyon tona düşmüştür. Bu kötü gidişe dur demek için uygulanan tarım politikaları gözden geçirilmeli, pancar üreticisine uygulanan kota sistemi kaldırılmalıdır. Verilen teşvikler artırılmalı, girdi maliyetleri düşürülmeli ve üretecinin hak ettiği ücret verilmelidir. Pancar üreticisi ne kadar ekeceğini, ne kadar maliyetle ekeceğini, ne kadara satıp ne kadar kazanacağını bilerek ekim yapması sağlanmalıdır. Üreticinin talepleri karşılanarak pancar üreticisi sayısı artırılmalı, ülkemizin de şekerde dışa bağımlılığına son verilerek kendi üreticimizin kazanması sağlanmalıdır."
 Tarım ve pancar üretiticilerine verilen desteklerin artırılması gerektiğine değinen Topraş, "Tarımda yapılan yanlış uygulamalar sonucunda Türk tarımı gün geçtikçe zor günler geçirmekte, üretim azalmakta, dışa bağımlılık artmakta ve vatandaşlarımızın da ucuz gıdaya erişimi zorlaşmaktadır. Gelecekte dünyayı bekleyen gıda sıkıntısı düşünüldüğünde tarıma ve pancar üreticisine verilen destek artırılmalı ve Türk çiftçisi toprağını ve köyünü terk etmek zorunda bırakılmamalıdır" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30