Enkaz altından 45 vatandaş kurtarıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ depremiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bakan Soylu açıklamasında "Kaymakamlıklarımız 24 saat açık, vatandaşlarımız acil ihtiyaçlarını buralara bildirmeleri gerekiyor." dedi.

Enkaz altından 45 vatandaş kurtarıldı
banner127

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasından satır başları;

MustafaPaşa mahallesinde enkaz altındaki son vatandaşımızı çıkardık buradaki arama kurtarma çalışmaları bitti tarama faaliyetleri devam ediyor. Sürsürü mahallesinde enkaz altında 6 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 6455 çadır kurulumunu sağladık, hem Malatya hem Elazığ’da. Buradan Elazığ ve Malatya’daki vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum, barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz spor salonlarımız, taziye evlerimiz barınma evlerimiz açık ve sıcak. Mahallelerde çadır kurmaya devam edeceğiz. Eğer toplu barınma merkezi diye takip ettiğimiz bu merkezlerde barınabilirsek işimizi daha da kolaylaştıracağız ama çadır sevkiyatımız devam edecek, artçılar devam ettikçe vatandaşlarımızın endişe etmesi gayet normaldir. Diyanet İşleri Başkanımız burada, ilimizin hem Malatya hem Elazığ'da destek olmak üzere çalışmaları devam ediyor, manevi rehberler vasıtasıyla. Milli Eğitim Bakanımız buradaydı, rehber öğretmenler vasıtasıyla çocuklarımızın yardımındalar. Türkiye’nin her tarafından AFAD koordinasyonuyla sağlananlar yardımlar buraya ulaşmakta, şöyle bir talebimiz var AFAD koordine etmeden kimse kendi başına yardım yapamaz. Bundan sonraki işimiz gıda barınma sıcak yemek ve bu lojistiğin her yere sağlanmasının temin edilmesidir, bütün kaymakamlarımız görevinin başındadır. Valiliğimizin koordinasyonunda ailelere nakdi yardım yarın sabah başlayacaktır. AFAD olarak İçişleri Bakanlığı olarak Elazığ/Maden, Elazığ/Sivrice, Malatya/Pötürge’de Malatya/Doğanyol’da tarama faaliyetleri yapılacaktır. 30 binin üzerinde battaniye sevk edildi, gelen bütün yardım malzemeleri teker teker gönderilecek, birazdan bütün muhtarlarla arkadaşlarımız görüşecek. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Binlerce mesaj aldım nasıl yardım edebiliriz diye, buradaki bütün kurumlarımız bu mesajları aldı, valiliklerimizin telefonları kilitlendi. Bütün milletimize buradan sonsuz şükranlarımızı sunuyorum. AFAD’a, Kızılay’a Diyanet’e buraların yardım hesaplarına yardımda bulunabilirsiniz. Malatya ve Elazığ’a çağrımdır, kaymakamlıklarımız 24 saat açık, hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Köylerimize de jandarma yoluyla ulaşacağız onların da müracaatlarını alacağız. Evi sağlam olmayana da hemen ilk önce geçici barınma yerlerinde ağırlayacağız.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları;

Bu depremin 39 saatini geride bıraktık ve toplam hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı 35 kişi oldu. Şu ana kadar hastanelerimize başvuran toplam hasta sayısı 1607 ki bu hastaların 3’te ikisi ağırlıklı panik ve kaygı ile başvurdu yaralı olan vatandaşlarımızın sayısı 594 kişi oldu. Şu an tedavi gören hasta sayımız 104’e kadar düştü. Elazığ’da toplam yatan hasta sayımız 13’e kadar düştü. Özellikle UMKE ve 112 Acil ekibimiz toplam 2625 kişi sahada hizmet veriyor, UMKE ekibini özellikle söylemek istiyorum dünyanın gönüllü çalışan 12 bin kişiyle çalışan gönüllü en büyük sağlık kuruluşu. Sahada olağan üstü başarılar ortaya koyduğunu gördük, özellikle Emine Kuştepe’nin Azize Çelik ile olan telefon konuşmasına hepimiz şahit olduk, ve bu diyaloğu hepimizi son derece duygulandırdı. Azize Çelik üzerinden diyalogla kurtarılan hasta sayısı 6 oldu. Azize Çelik şu an yoğun bakımda genel durumu iyi, her iki çocuğu ve eşinin de serviste takipleri devam ediyor genel durumları iyi. Yine dün kurtarma çalışmalarında hepimizi duygulandıran 2.5 yaşındaki evladımız Yüsra Yıldız, devamında annesine ulaştığımızı söylemiştim dün. Kendisine ve eşine kapanan Ayşe Yıldız’ın kocasını maalesef kaybettik ama annesi Ayşe Yıldız’ı sağ olarak kurtardık. 2.5 yaşındaki çocuğumuzun da ciddi ezikleri olmayıp hafif ezikleri olan herhangi bir sorunu olmayan bir bebeğimiz.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarından satır başları;


Hasar tespit çalışmalarını süratle yürütmeye gayret gösteriyoruz.Sayın Bakanımızın da söylediği gibi, biz Elazığ Valiliğimizin koordinasyonunda bir kriz masası oluşturduk. Kriz masasında bir vali yardımcımız hasar tespit koordinasyonunu yapıyor bu anlamda vatandaşlarımızın bir an önce muhtarlarımız kanalıyla kaymakamlıklarımıza müracaat edip acil olan durumlarını bizlere bildirmeleri gerekiyor. Elazığ Merkez ve Sivrice ilçemizde toplam 31 yıkık 249 ağır hasarlı 56 orta hasarlı ve 349’da az hasarlı bina tespiti gerçekleştirdik, acil yıkılması gereken 12 binamız var bu 12 binamızla ilgili tebligatlarımızı yapıp yıkım sürecini başlatmış durumdayız. Malatya’da toplamda 26 yıkık, 29 metruk, 529 ağır hasarlı, 5 orta hasarlı binamız mevcut. Diyarbakır Çermik’te 3 yıkık 8 ağır hasarlı 14 az hasarlı binamız var. Depremin şiddeti sebebiyle birçok il ve ilçemizi etkilemiş durumda, 58 yerel yönetimde altyapı hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Depremden etkilenen 58 yerel yönetiminin 52’sinin altyapısında herhangi bir sorun mevcut değildir. Enkaz çalışmalarımız tamamlanır tamamlanmaz, bizde barınma ihtiyacını kalıcı çözmek maksadıyla çalışmalarımızı başlattık. Mustafakemal Paşa mahallesinde yatay mimariye uygun konutlarımız inşa edilecek, diğer taraftan Sürsürü mahallemizde de bu yapıların yapımına gireceğiz. Doğanyol’da tek katlı, betonarme yanında yine ahırların da olduğu projeleri yapacağız. Elazığ merkezde 400 rezerv konutumuz var. Vatandaşlara bunları verebilecek durumdayız. Bu süreçte hiçbir vatandaşımızın mağdur olmayacağı şekilde, onların rızasıyla yürüteceğiz. Taşınma, kira yardımı gibi yardımlar valiliklerimize gönderildi, acil bir şekilde bu paralar vatandaşlarımıza aktarılacak.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2020, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30