Birgül Sadıkoğlu: Resmi maçlarda 124 golüm var

Birgül Sadıkoğlu... U19 Kadın Milli Takımımızda görev yapan tüm Eskişehir'in haberlerden tanıdığı kadın futbolcumuz. Birgül öncelikle hoş geldin. Bize biraz kendinden bahseder misin. Kısacası Birgül Sadıkoğlu kimdir?

23 Mart 2000 doğumluyum. Futbola 9 yaşında başladım. Fahri Günay Ortaokulunda okuyorum. Rıfat Çiçek hocamız beni keşfetti. Okul takımı kuruldu. Orada oynadım. Defalarca Okullar arası Yıldız Kızlar futbol maçlarında Eskişehir şampiyonu olduk. 2014 yılında Türkiye finallerinde üçüncü olduk. O Türkiye şampiyonasının şampiyonanın gol kraliçesi oldum. Çamlıca Gençlik, Eskişehirspor, Bozüyük Halk Eğitim'de forma giydikten sonra Eskişehir Öncü Spor ve Gençlik takımına transfer oldum. Şuanda da bu kulüp için ter döküyorum. Şuana kadar resmi maçlarda 124 golüm var. Forvet mevkiinde görev alıyorum. En büyük hedeflerimden birisi de Avrupa takımlarından birisinde oynamak.

Milli Takımlar her açıklandığında senin de ismini görüyoruz. Milli takım kariyerin nasıl?

2013 yılında ilk kez u15 milli takıma davet edildim. 2015 yılında U17 takımına çağırıldım. u17'de kaptan olmuştum. Bu sene de u19 Milli takımının kaptanlığını yapıyordum. Artık yaşım dolduğu için U19 Milli takımında forma giyemeyeceğim. 34 kez milli takım forması giydim. Milli takımda toplamda 8 golüm var. A Milli takımdan davet bekliyorum. Çağırılırsam elimden geleni yapmaya da hazırım.

Milli Takımda forma giymek nasıl bir duygu?

Ay yıldızlı formayı giymek çok özel bir forma. O formayı giymek bambaşka bir his. O formanın içerisinde ter dökerken insanın içi gurur doluyor. Ülkem adına bir şeyler yapmaya çalışıyorum diyorsun.

Kulüp maçları veya Milli maçlar fark etmez. Kariyerinde en unutamadığın maçın hangisi?

2017 yılıydı. Letonya'nın başkenti Riga'da Faroe Adaları ile maçımız vardı. Karşılaşmanın henüz 23. dakikasında 3-0 mağlup duruma düşmüştük. Üçüncü golü yedikten bir dakika sonra ben penaltıdan bir gol attım. 3-0 geriden dönerek maçı 4-3 galip tamamladık. O maçta iki gol atmıştım. O maçı asla unutamam. İnanılmaz mutlu olmuştuk.

Futbolcu olmak isteyen kız kardeşlerine söylemek istediğin bir şey, vermek istediğin bir tavsiye var mı?

Futbolcu olmak isteyen kardeşlerime çok çalışmalarını tavsiye ediyorum. Elbette hedeflerine ilerlerken derslerini de ihmal etmesinler. Gerçekten futbolcu olmak istiyorsanız ikisi de bir arada gidebiliyor. İşin sırrı çok çalışmaktan ve inanmaktan geçiyor. Eğer bu iki unsura sahipseniz başarılı olmamanız için hiç bir neden yok.

Kaç yaşındasın ve kaç farklı ülke gördün?

19 yaşındayım ve Letonya, İsrail, İngiltere, İrlanda, Polonya'yı gördüm. İnanılmaz bir deneyimdi. İnşallah daha çok ülke göreceğim. Yeni ülkeler görmeyi ve keşfetmeyi seviyorum.

Biraz da Birgül'ün antrenörü Rıfat Çiçek ile konuşalım. Hocam sizce Birgül Sadıkoğlu nasıl bir oyuncu?

Birgül benim yetiştirdiğim oyunculardan sadece bir tanesi. Kendisi Milli takımlara yetiştirdiğim 17. futbolcudur. Özel ve yetenekli bir oyuncu. Gerçekten çok çalışıyor. Birgül'deki antrenman zihniyeti birçok erkek futbolcu da olsa bambaşka yerlerde olurlardı. 10 yılda kendisi ile neredeyse 9 bin saat çalışmış olacağız. 18 tane oyuncum var. 17'sinin saha içerisinde ne yapacağını, ne yapmayacağını, nereye pas atacağını falan bilirim ancak Birgül'ün saha içerisinde yapabilecekleri önceden anlamak çok zor. Bu da yeteneğinin ona vermiş olduğu bir özellik. Bu çok güzel bir şey. Saha içerisinde bir anda sazı eline alır ve işi bitirir. Şahsi fikrim. Şuan yurtdışında çok rahatlıkla oynayabilir. Bir Hollanda ve Belçika takımı da kendisini takip ediyor.

Ülkemizde kabul edelim ki kadın futbolu hak ettiği değeri görmüyor. Çocuklarını spora yönlendirmek isteyen aileleri nasıl futbola yönlendiriyorsunuz?

Kızları futbola yönlendirmemdeki ana amaç ileride kendi ayakları üzerinde durabilsinler. Beden Eğitimi öğretmeni olabilirler, antrenör olabilirler. Başka da bir amacım yok. Aileler bana geldiklerinde çocuğunuz illa ki futbolcu olsun demiyoruz. Futbola, basketbola, hentbole yönlendiriyoruz ki çocuklarımız spor yapsınlar. Bence bu da çok önemli bir konu. Rusya, Hollanda, ABD, İtalya gibi bir çok ülkede yaşadım. Gittiğim her evde en az bir tane forma var. Bir tane de spor yapan bir kişi var. Bu çocuklar hiç bir şey olamasalar bile sağlıklı olurlar.

Birgül'ü en yakından tanıyan isim sizsiniz. Saha dışında nasıl birisidir?

Birgül 1.Lig'ler tarihinin en genç golcüsü durumunda. İlk golünü attığında 14 yaşındaydı. Gol attığı takım da o sezon şampiyon olmuştu. Kendisi dışarıda çok sessiz sakin bir insan ancak saha içerisinde çok başka bir kimliğe bürünüyor. İnşallah kendisini çok daha iyi yerlerde, özellikle de yurtdışında ülkemizi temsil ederken göreceğiz.

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30