SAĞLIK

Aç kalmadan kilo vermek mümkün
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Kırdök Obezite’de cerrahi tedavi yöntemi olan Tüp Mide Ameliyatı’nı anlattı.

Gerçeği öğrenince şoke oldu
Vücudunda bir süredir bazı belirtiler fark eden 75 yaşındaki kadının karnından, 25 santimetre uzunluğunda, 3 buçuk kilogramlık kitle çıkartıldı.

Hamilelikte grip tehlikeli olabilir
Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Melih Arslan, "Hamilelik döneminde geçirilen grip hastalığı; erken doğum, düşük, anne karnında ölüm gibi geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar doğurabiliyor" dedi.

Zeytinyağı ölüm riskini düşürüyor
Bilim insanları, zeytinyağı tüketiminin, Alzheimer, kalp hastalıkları, kanser gibi sebeplerden ölüm riskini düşürdüğünü ortaya koydu.

Her yıl 500 bin kadın bu hastalıkla tanışıyor
Tüm dünyada kadınlarda görülen kanserler arasında dördüncü sırada yer alan rahim ağzı kanserleri, aşı ile önlenebilen ve erken tanı ile tam tedavi edilebilen bir hastalığa dönüşüyor.

Bir sürü çocuk yapmanın manası yok
İlber Ortaylı: "Bir sürü çocuk yapmanın manası yok. Son 120 yılda insanlık nüfusu 8 kat artmış. Dünyanın hali belli. Tabiat kaynakları tüketiliyor. Fazla nüfus iyi bir şey değil"
Eczanelerde ilaç sıkıntısı var!
İlaç tedarikinde yaşanan sıkıntı devam ediyor. Muadilleri bile bulunamıyor. Eczanelere giden eli boş dönüyor. Çocuk ilaçlarından, tansiyon ve kanser ilaçlarına kadar birçok ilaç şuan piyasada yok

İdrar kaçırma sorununa son
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Berrin Akpınar idrar kaçırma sorununda uygulanan manyetik inkontinans yöntemi hakkında bilgilendirdi.

Grip olan kendisini covidli gibi kabul etsin
Dr. Aslı Yasemen Savaş, grip vakaları ile korona virüs vakalarının karışabildiğine dikkat çekerek, "Grip semptomu gösteren herkes kendini covid kabul etmesini ve ona göre davranmasını istiyoruz" dedi.

Dirsek ağrılarına robotik lazer tedavisi öneriliyor
Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, dirsek ağrılarının muhtemel nedenlerini açıklayarak merkezde uyguladıkları robotik lazer tedavisinin etkilerini anlattı.

Evlenecek çiftlere SMA taraması yapılıyor
Spinal Muskuler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı kapsamında aile hekimliklerinde kan örneklerinin alınmasına devam ediliyor.

Kamkat tezgahlardaki yerini aldı
Kış ayı meyvesi olan ve C vitamini deposu kamkat tezgahlarda yerini aldı. Kamkat meyvesi tezgahlarda paketi 15 TL olarak satışa çıktı.

Ozon tedavisi yüz güldürüyor
Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Dâhiliye Uzmanı Hasan Levent, kilo vermede zorlanan pek çok hastanın insülin direnci problemi yaşadığına dikkat çekerek, ozon tedavisinin iyi sonuçlar verdiğini kaydetti.

Evlenecek çiftlere SMA taraması yapılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programının, aile hekimliklerinde bugün itibarıyla uygulamaya konulacağını bildirdi.

Lif ne kadar çoksa tehlike de o kadar çok
Op. Dr. İhsan Oruk, “Bağırsak kanserinin en büyük etmenlerinden bir tanesi de lifli gıda tüketiminin az olmasıdır. Lif ne kadar çok olursa bağırsak muhteviyatı o kadar fazlalaşacak, bağırsak içeriğinin durma süresi kısalacağı için çabuk boşalacaktır. Böylelikle kanserojen maddeler bağırsakta çok birikmeyecektir” dedi.

Çocuklarda bu belirtiler dikkate alınmalı
Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Alper Alabulut, “Çocukların yaklaşık yüzde 3 ile 5’i kadarında beyin ve sinir cerrahisi bölümünü ilgilendiren hastalıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle kusma, baş ağrısı, uyku hali gibi belirtilerde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı” dedi.

Sağlık Bakanlığından o iddialara yanıt
Sağlık Bakanlığı aşıların son kullanma tarihiyle ilgili iddiaları yalanlayarak, "Aşıların son kullanma tarihinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir." açıklamasını yaptı.

Depresyon alzaymırı tetikliyor
Depresyon ve sosyal izolasyon, halk arasında "bunama" olarak da bilinen demansın en yaygın türü olan alzaymır hastalığına yol açan başlıca risk faktörleri arasında yer alıyor.

3 ayı dolduranlar aşı olabilecekler
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Avrupa’da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir” dedi.

Fahrettin Koca'dan müjde
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, taşra teşkilatlarında istihdam edilmek üzere KPSS puanına göre merkezi yerleştirmeyle 20 bin sözleşmeli personel alım sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Bu uygulama yanlış doktordan kurtarıyor
Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci, Türkiye'de her 100 hastadan 6'sının hastanelerde yanlış branşlara başvurduğunu, geliştirilen Neyim Var uygulaması ile bu sayıyı azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Yerli kuduz aşısı için harekete geçildi
Türkiye'nin 25 yıl aradan sonra tekrar yerli kuduz aşısını üretebilmesi için Sağlık Bakanlığı öncülüğünde başlatılacak proje kapsamında firmalara çağrıda bulunuldu.

Kızı sayesinde sağlığına kavuştu
Antalya'da siroz hastalığının son evresinde, kızından yapılan karaciğer dokusu nakliyle hayata tutunan Nurten Çevik, "Kızıma 'Senin küçük çocuğun var, olmaz' dedim, beni dinlemedi. Kızım olmasa kimden bulacaktım?" diyerek sevinç gözyaşı döktü.

Hastaların imdadına 'ailece' koşuyorlar
Paramedik Ömer Topçu, 'Evli olduğumuzu söylemiyoruz hastalara ama bunu paylaştığımızda da şaşırıyorlar. Uzun yıllar birlikte çalıştığımız için göz temasıyla anlaşıyoruz.' dedi.

Alt ıslatması diyabet belirtisi olabilir
Ailelere, çocuklarda yeni başlayan gece alt ıslatmalarının diyabetin bir belirtisi olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak dikkatli gözlem yapmaları önerildi.

Omicron en az 57 ülkede görüldü
Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsün omicron varyantının şimdiye kadar 57 ülkede görüldüğünü, omicron vakalarının çoğalması durumunda hastaneye yatışların artışa geçmesinin beklendiğini duyurdu.

Yeni dozlar koruma süresini uzatıyor
Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, Kovid-19'a karşı tekrarlanan aşı dozlarının gücü artırıp koruma süresini uzattığını belirtti.

Hekimlere zam müjdesi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bütün çalışanlarımızı, özellikle hekimlerimizi mutlu edecek bir düzenleme olacak. Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira..." dedi.

Muadil ilaç bile bulunamıyor
Ömer Fethi Gürer: “Eczacılar, önceleri olmayan ilaçların yerine, aynı etkiye sahip olan muadillerini veriyordu. Şu anda muadil ilaçların da bulunmadığı yönündeki sıkıntılar bizlere ulaştırılıyor. Vatandaş elinde reçete ile eczane eczane geziyor ama aradığı ilacı bulamıyor."

Çok sağlam bir mevzuat çıkacak
Prof. Dr. Özlenen Özkan: "Rahim nakline çok talep var, telefonlarımız susmuyor. Bu kadar olacağını tahmin etmemiştim. Uygun vericiyle geldiklerinde canlıdan rahim nakli yapılabiliyor. Ama biz nakilleri özel izinlerle yaptık. Sağlık Bakanlığı ile mevzuat çalışması yapıyoruz."

İnternetten ilaç alırken dikkat
Türkiye Eczacılar Birliği: "İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken internetten yapılan satışlar pek çok probleme davetiye çıkarmaktadır. Bitkisel ve doğal olan her şeyin sağlıklı değildir."

Şırınga sıkıntısı yaşanabilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek yıl şırınga tedariğinde küresel bir kıtlığın olabileceği konusunda uyardı. Şırınga sıkıntısı yaşanırsa koronavirüs aşılamasından çocuk aşılarına kadar pek çok aşıda sıkıntı yaşanabilir.

Kanser taramaları ihmal edildi
Prof. Dr. Esra Saatçi: "Pandemi nedeniyle kanser taramaları ihmal edildi ya da ertelendi. Dolayısıyla bu konuda maalesef korkutucu bir artış bizi bekliyor. Kanser tanılarında dramatik bir azalma oldu."

İlaç tedarikinde sıkıntı yok
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu: "Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır."

Kalıcı çözümlere ihtiyaç var
Türk Eczacıları Birliği: "Bir kez daha eczacılarımız ve halkımız mağdur. İlaç yokluğu artık kronik bir sorun haline gelmiştir ve kalıcı çözümlere ihtiyaç vardır. Şu anki tabloda 645 ilaçta sıkıntı yaşanıyor; eczacılarımız ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada güçlük yaşıyor."

Pastırma sıcaklarına aldanmayın
Türkiye, 1 hafta süreceği tahmin edilen pastırma sıcaklıklarının etkisi altına girerken uzmanlar sıcaklık değişimlerine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın imzasıyla 81 il sağlık müdürlüğüne, eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim gören uzmanlık öğrencilerinin çalışma şartları ve nöbet hizmetleriyle ilgili yazı gönderildi.

Doğal gıdalar tüketmeye çalışın
Prof. Dr. Sedat Üstündağ: "Trans yağlar genellikle gıdaların işlenme sürecinde ortaya çıkan yağlar ve bunlar maalesef obezitenin ve şeker hastalığının gelişmesinde katkı veren ajanlar durumunda. Esasen çözüm işlenmiş gıdalardan uzak durarak mümkün olduğu kadar doğal gıdalarla beslenmek"

Her bulduğunuz bitki çayını içmeyin
Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklardan korunmak isteyenlerin kullandığı bitki çaylarının, dikkatli tüketilmemesi halinde sağlığı tehdit edebileceği belirtildi.

36 saat çalıştığı iddiası doğru değil
Fahrettin Koca: "Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan önce 36 saat çalıştığı şeklindeki bilgi yanlıştır. Arkadaşımız günlük mesainin ardından nöbet tutmuş, sabah hastaneden ayrılmıştır. Doğru bilgi budur."

AIDS'e karşı aşı geliştirmeye çalışıyoruz
Kovid-19 aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, AIDS'e karşı aşı geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Biz geniş bir alanda çalışıyoruz. 500 farklı teknolojide patentimiz var" dedi.

Kuş gribi virüsleri de mutasyona uğradı
Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların gittikçe daha ölümcül olduğunu söyleyen bilim insanları, en az 8 kuş gribi türünün dünyada dolaştığını belirtti.

En çok ağrı kesiciler satıldı
Türkiye İlaç Pazarı Gözlem Raporu'na göre, 2020'de elden satılan, SGK ve özel sigortalar tarafından karşılanan ilk 20 ilaç arasında ilk sıraları ağrı kesiciler ve romatizma tedavisinde kullanılan ilaçlar aldı.

6. aydan sonra tedavi şart
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy, şaşılığın hayatın ilk 6 ayından sonra görülmesi halinde tedavisinin gerekli olduğunu bildirdi.

PCR testi hakkında kritik karar
Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Kovid-19 aşı ve test sonucu bilgisinin işlenmesinin kanuna aykırı olmadığına hükmetti.

Geleceğin eczacıları böyle eğitilecek
Anadolu Üniversitesi'nin Eczacılık ve Eğitim fakülteleri ile TÜBİTAK destekli geliştirdiği yazılım sayesinde sanal gerçeklik ortamında oluşturulan senaryolar aracılığıyla kendini eczane ya da hastanede bulan öğrenciler pratik yapma fırsatı yakalıyor.

Hes uygulamasına yeni özellik
Sağlık Bakanlığı'nın HES uygulamasına yeni bir özellik daha eklendi.

Grip aşısını ihmal etmeyin
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19 aşılarının gripten korumayacağına dikkati çekerek, "Bu anlamda Kovid-19 aşısı yaptıranların, gribe yakalanmamak için ayrıca grip aşısı yaptırması gerekiyor." dedi.

İzinsiz işlem mümkün değil
Fahrettin Koca: "Velilerimiz onam formunda öğrenciden test için numune alınmasına izin vermeleri halinde sadece boğazdan örnek alınarak tarama işlemi yapılacak. Bedenimize kişinin ya da velisinin rızası dışında hiçbir işlem tesis edilmesi mümkün değil."

Yumurtayı sofranızdan eksik etmeyin
Dr. Cuma Emiroğlu: "Depresyona, duygu durum bozukluklarına, hafıza kaybına karşı B12 vitamini içeren besinleri de sofranızdan eksik etmeyin"

Covid-19 ölümlerini azaltmalıyız
Fahrettin Koca: "Vaka sayılarını istikrarlı şekilde düşürmeli ve ölümleri azaltmalıyız. Bunun yolu aşılanma oranını artırmak, toplum bağışıklığı sağlanana kadar tedbirlere uymaktır. İstediğimiz sonuç tedbirle aşıya, yani bize bağlı!"

Nurfer'in organları 5 kişiye umut oldu
Beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden 38 yaşındaki Avukat Nurfer Akgül'ün kalbi, akciğeri ve karaciğeri ile 2 böbreği toplam 5 kişiye hayat oldu.

Gıda takviyelerinin fazlası zarar
Prof. Dr. Ahmet Aydın gereksiz yere alınan vitaminlerin, vücutta serbest radikalleri oluşturduğunu ve bunun da DNA hasarına kadar yol açan zararları olabileceğini söyledi.

En yakın hastanelere naklediyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Kastamonu afet bölgesinde bulunan hastaların en yakın hastanelere nakledildiğini duyurdu.

Sırt üstü yatarken bu oluyorsa dikkat!
Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu: ""Sırt üstü yattığınızda nefes darlığı ortaya çıkıyorsa muhtemelen kalple ilgili problem yaşıyor olabilirsiniz. Islık çalar gibi bir hırıltı varsa beraberinde astım, KOAH gibi bir akciğer hastalığı yaşıyorsunuzdur."

Aşı olmayanlara PCR testi uygulanacak!
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, toplumun sağlığının korunması için aşı olmayanların Covid-19 taşıyıp taşımadıklarının düzenli kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, aşı yaptırmayanlara yönelik PCR testi uygulamasının salgınla mücadeleye katkı sağlayacağını vurguladı.

Yerli aşıda son aşamaya gelindi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli aşı çalışmalarına ilişkin, "VLP temelli yerli aşı adayımızda vatandaşlarımızın fedakarlığıyla son noktalara yaklaşmaktayız. Ben VLP aşısında kendim de gönüllü oldum" dedi.

Randevu almadan aşı olmayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Biontech aşısının üretiminde yaşanan aksama sebebiyle aşıyı tercih edenlerin aşı olmaya randevu almadan gelmemesini istedi.

İnci Okan hızla iyileşiyor
Depremden 17 saat sonra enkazdan çıkarılan konservatuvar öğrencisi İnci Okan, aylar süren tedavinin ardından yürümeye, koşmaya ve günlük yaşam aktivitelerini çevresinden yardım almaksızın gerçekleştirmeye başladı.

Sıcak hava kalbi yoruyor
Yapılan araştırmalar yaz aylarında aşırı sıcaklara bağlı olarak kalp krizi riskinin arttığına işaret ediyor. Damarlardaki pıhtılaşmayı engellemek için bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. Ağır spor yapmamak ve hafif beslenmek de önemli.

Aşılama bayramda da devam ediyor
Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan aşılama programı, bayram tatili süresince de devam ediyor.

2 doz arası 4 haftaya indi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile 3. doz aşılarını olmak üzere randevu alabilecek" dedi.

40 yaş üzeri aşı olabilecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'la mücadele kapsamında yarın itibarıyla 45 yaş üzerindeki, gelecek pazartesiden itibaren de 40 yaş üzerindeki tüm vatandaşların aşı programına dahil edileceğini bildirdi.

Evcil hayvanlar stresi azaltıyor
Washington Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar evcil hayvanların insan vücudu kimyasına etkilerini araştırdı. Onlarla sadece 10 dakika vakit geçirmek bile stres seviyesinde önemli etkilere sahip.

Pandemi çocuklar için sıkıntı oldu
Doç. Dr. Canan Tanıdır, “3 yaşını dolduran bir çocuğun sosyal ortamda olmasını öneriyoruz. Çocuğun sportif aktiviteyle uğraşması çok önemli. Aileler, çocuğun hayatını çok iyi şekilde organize etmeli.”

Tiryaki sayısı rekor kırdı
Uluslararası Tıp Dergisi Lancet, sigara içenlerin sayısının 1,1 milyara ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı. Küresel tüketimin 3'te 2'sini oluşturan 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.

Grip bu sene çok görülmedi
Bu yıl grip vakalarının da çok az görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yaygın aşılama ile ileride gribe karşı da bir korunma sağlanıp sağlanamayacağı ile ilgili henüz net bir şey söylenemeyeceğini ancak böyle bir hipotez olduğunu söyledi.

Doğaya çıkacaklara kene uyarısı
Prof. Dr. Nurcan Baykam, tam kapanmanın ardından doğaya açılmayı planlayan vatandaşları, Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

3 erişkinden biri hipertansiyon hastası
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Türkiye'de erişkin nüfusun yüzde 31,2'sinde hipertansiyon olduğunu belirterek, bu rakamın 'her 3 erişkinden biri hipertansif' şeklinde özetlendiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığından sigara uyarısı
Sağlık Bakanlığı, sigaranın Kovid-19'a yakalanma riskini artırdığını belirterek, ramazanın sigarayı bırakmak için bir fırsat olabileceğini bildirdi.

Sağlıkçılara izin ve istifa kısıtlaması
Sağlık Bakanlığı kısmi kapanma süreci ile ilgili yeni kararlar aldı. Personelin her ne sebepten olursa olsun istifa talepleri kabul edilmeyecek. 10 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanlar idari izinli kabul edilmeyecek.

Hekiminizle birlikte karar verin
Prof. Dr. Ramazan Kargın: "Ramazan ayında da kalp sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Oruç tutma kararını tedavimizi yapan hekimimizle birlikte değerlendirmeliyiz. İftar ve sahurda doğru ve ölçülü beslenerek, yeterli sıvı alarak oruç ibadetimizi yapabiliriz."

Bilim Kurulu siyasi rant malzemesi değildir
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilim Kurulumuzun salgın boyunca verdiği emeği görmezden gelerek saldırgan bir üslupla bilim insanlarımıza hakaret edilmesini asla kabul etmeyiz." dedi.

Sigarayı bırakmak isteyenler dikkat
Cumhurbaşkanı kararı ile sigarayı bırakma tedavisi alan hastalara, sayıları 500 bini geçmemek şartıyla herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sağlık Bakanlığınca temin edilecek ilaçlardan ücretsiz yararlanma imkanı getirildi.
Sağlık Bakan Yardımcılığına yeni atama
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe görevinden alındı, yerine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Tolga Tolunay getirildi.

3,5 milyon kanser taraması gerçekleştirildi
Sağlık Bakanlığınca, kanser tarama ve önleme programları salgın sürecinde ara verilmeden sürdürüldü.

Boyundaki kas spazmlarına dikkat
Telefon, tablet ve TV gibi teknolojik ürünlerin uzun süre sabit pozisyonda kalarak kullanılmasının boyun ağrılarında artışa neden olduğu kaydedildi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Yonca Bavlı Eren, pandemi ile birlikte evde geçirilen sürenin artmasıyla telefon, tablet ve TV gibi teknolojik ürünlerin uzun süre sabit pozisyonda kalarak kullanılmasının boyun ağrılarında artışa neden olduğunu ifade ederek konu hakkında bilgi verdi.

Her 5 ölümden birinde sigara var
Prof. Dr. Gülcan Güleç, sigara kullanımının her 5 ölümden biriyle ilişkili olduğunu ve sigara karşıtı kampanyalara rağmen kullanım oranlarının yüksek devam ettiğini söyledi.

Uykusuzluk kazaların ana nedenlerinden
Prof. Dr. Levent Öztürk: "Büyük kazalardan küçük kazalara kadar birçok kazanın ana nedeninin başında uykusuzluk. Uykusuzluğa bağlı kazalar önlenebilir. Şoförler bu konuda bilgilendirilmeli ve eğitilmeli."

Pandemi kedilerin psikolojisini bozdu
Salgın sürecinde karantinaya girilmesi ve evde daha fazla vakit geçirilmesi evcil hayvanları olumsuz etkiledi. Başta kediler olmak üzere ev içinde kendi alanının ihlal edildiğini düşünen hayvanların yaşadıkları stres nedeniyle psikolojileri bozuldu.

O bebeğe Ertuğrul ismi verildi
Erzurum Şehir Hastanesi kadın doğum hastalıkları servisinde suda doğum yöntemiyle dünyaya gelen ilk bebeğe "Ertuğrul" adı verildi.

Sigara, Kovid-19'dan daha tehlikeli
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Sigara dünyada her yıl 7.2 milyon kişiyi öldürüyor, koronavirüs ise bütün dünyayı kasıp kavururken 1 yıl 2 ay içinde 2,3 milyon kişiyi öldürdü." dedi.

Her yıl 8 milyon kişi bu sebepten ölüyor
Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Volkan Kara, "Ülkemizde 26 bin kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. Sigaraya bağlı ölümlerimiz ise yılda 80 bin" dedi.

Tütün kullanımı riskleri 14 kat artırıyor
Bilimsel çalışmalar, Kovid-19 hastalarından sigara içme öyküsü bulunanlarda, zatürre gelişme, hastanede yatma, yoğun bakım ve solunum destek cihazı desteğine ihtiyaç duyma riskinin, diğerlerinden 14 kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanlarından korkutan araştırma
Bilim insanları, çocukluk çağlarındaki "fast food" veya abur cubur tüketiminin yoğunlukta olduğu "batı tipi beslenme" tarzının, bağırsaklardaki yararlı bakteriler üzerinde uzun süreli olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu.

Sigara ve alkolden uzak durun!
Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Kanser vatandaşlarımızı yavaş yavaş öğütmeye başladı. Mutlaka hayatımızdan anormal şeyleri çıkartmalıyız. Sigara ve alkolden uzak durmalıyız." dedi.

Araştırmamızdan çok ümitliyiz
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgen ve Dr. Öğretim Üyesi Kehribar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlarda yeni tip koronavirüsün ağır seyretmesinin nedenlerini araştırdı.

Düzenli uyku bağışıklığı güçlendiriyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uçar, bir gece az uyumanın bile bağışıklık sisteminin görünmeyen çabuk iyileştirme gücünün korumasını etkileyeceğini ve vücudun savunmasız kalacağını bildirdi.