Acı ama maalesef durum bu

Eczacı Pınar Özcan: “ 24 yıldır Eczacılık yapıyorum, hiç bu kadar büyük bir kriz görmemiştim. Şubat ayının üçüncü haftasında bir fiyat güncellenmesi yapılacak. Olmayan ilaçlar bu zamdan sonra piyasaya sürülecektir. Acı ama maalesef durum bu.”

Acı ama maalesef durum bu

HaberTürk ekranlarına konuşan Eczacı Pınar Özcan şu ifadeleri kullandı;

“Bu sene ilaç konusunda büyük bir sıkıntı var. Bizim sektörümüzde 1 Euro 4,50 TL olarak hesaplanıyor. Gerçek kur ise 15 liranın üzerinde. Üretici firmalar da maliyetlerdeki artışlar nedeniyle sıkıntı yaşamaya başladılar. Sadece ithal değil, yerli ilaçlarlar için de aynı durum geçerli. Durum can sıkıcı. Ekonomik her dalgalanma sıkıntıya neden oluyor. 24 yıldır Eczacılık yapıyorum, hiç bu kadar büyük bir kriz görmemiştim. 

Çocuklar için kullanılan basit ilaçlar eskiden çok daha az kullanılırdı. Ancak pandemi döneminde bu ilaçların kullanımı çok daha fazlaydı. Üretici firmalarda az olarak üretikleri bu ilaçları aynı sayıda üretince piyasada bir sıkıntı doğdu.

Bir eczacı tedavinin devamı açısından elinden geleni yapar. Muadil ilaçlar dediğimiz ilaçları vererek tedavinin tamamlanması için çaba gösteriyorlar. Ancak şu an piyasada muadil ilaçlar bile yok. Tıkandığımız konulardan birisi de bu. Eczacılar da, hastalar da zor durumda. 

Şubat ayının üçüncü haftasında bir fiyat güncellenmesi yapılacak. Olmayan ilaçlar bu zamdan sonra piyasaya sürülecektir. Acı ama maalesef durum bu. Arkamdaki rafa döndüğümde gerekli olan ilacı görememek beni üzüyor. Eczane eczane dolaşıp ilaç arayan insanları görmek beni üzüyor.

Genel olarak ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı ve grip ilaçları gibi ilaçlar en çok talep gören ilaçlardır. Kanser, tansiyon, mide, antidepresan gibi ilaçlar da en çok satın alınan ilaçlardır.”

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2022, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30