İnternetten ilaç alırken dikkat

Türkiye Eczacılar Birliği: "İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken internetten yapılan satışlar pek çok probleme davetiye çıkarmaktadır. Bitkisel ve doğal olan her şeyin sağlıklı değildir."

İnternetten ilaç alırken dikkat
banner127

Türkiye Eczacılar Birliği, yaptığı açıklamada "internetten ilaç almayın" uyarısında bulundu.

Açıklama şu şekilde: 

"İnternet üzerinden ilacın yanı sıra gıda takviyesi, dermokozmetik ürünler, bağımlılık yapan maddeler de rahatlıkla sipariş edilebilmekte.

Pek çok acı olayı beraberinde getiren internet satışları, halk sağlığına zarar vermekte. Örneğin, ‘bitkisel, doğal’ denilerek internetten pazarlanan zayıflama ürünlerinin hemen hepsinde ilaç etken maddesi ‘Sibutramin’e rastlanmakta. Birçok vatandaşımızın bu ürünlerin kullanımı sonrası hayatını kaybettiğini de üzülerek hatırlatmak isteriz.

İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken internetten yapılan satışlar, bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakarak pek çok probleme davetiye çıkarmakta.

İnternetten satılan ilaçların herhangi bir denetime tabi olmadığı unutulmamalı; ‘doğal’ olarak pazarlanan ürünlerin etken maddelerinin kimyasal olabileceği ya da içinde herhangi bir etken madde bulunmayan ürünlerin satılabileceği göz önünde bulundurulmalı.

Bitkisel ve doğal olan her şeyin sağlıklı anlamına gelmediği de akıllardan çıkarılmamalı. Oysa eczaneden satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığının denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemine kayıtlıdır, dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değil.

Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalı."

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2021, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner126

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30