Ufukta seçim görünüyor

Meral Akşener: "AK Parti iktidarı yolun sonuna geldi. Seçim ufukta görünüyor. Bu siyasi irade iktidara geldiğinde, sorunların nasıl teker teker çözüleceğini göreceksiniz."

Ufukta seçim görünüyor

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM'de partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi.

Akşener'in satırbaşları şöyle:

"Bugün maalesef, hayatımızın her alanında, bir mücadele hâlindeyiz. En temel haklarımıza ulaşmak için, mücadele ediyoruz. En gerekli ihtiyaçlarımızı karşılamak için, mücadele ediyoruz. En önemlisi de, hayatta kalmak için mücadele ediyoruz. Bu mücadele alanlarında, en çok yıprananlar da, İlk önce, eşit olmayan şartlarda eğitim görüyorlar. Sonrasında, herkesin farklı çizgilerden başladığı, bir garip sınav yarışına giriyorlar. Yarış bitince, üniversiteye girince, her şey düzelir zannediyorlar. Ama bu sefer de; İktidarın onlara reva gördüğü, acı gerçeklerle yüzleşiyorlar. İşte o nedenle; bugün, o acı gerçeklerden birini, barınma ve yurt sorununu konuşacağız.

Bu hafta, Milletin Kürsüsü’nde daha genç bir kardeşimiz var. Deniz Barış Çatal aramızda. Buyur Denizcim, söz de, kürsü de senindir.

Bu genci, burada, bu şekilde konuşturduk. Bu gençleri bu hisleri hissetmeye mahkum ettik biz, yazıkları olsun hepimize.

Bizzat gençlerle birlikte çözümler üretiyoruz. Geçen ay 18-26 yaş arasındaki her gence aylık bin lira gelir desteği sağlayacağımız İYİ Yaşam Gelir Modeli'ni açıklamıştık. Geçen hafta da KYK borçlarının sosyal sorumluluk projelerinde çalışarak ödenmesinin önünü açan bir çözüm önerimizi anlatmıştık. Bu hafta da üniversiteli öğrencilerimizin yurt problemlerine dair çözümlerimizi açıklayacağız.

Eylül 2021 MEB verilerine göre ülkemizde KYK bağlı 773 yurt yaklaşık 700 bin öğrencimize barınma imkanı sunuyor. Geçtiğimiz yıl tam 20 yurt kapanmış. Artan yurt talebini görmezden gelen iktidar, bu alanda da taşeronlaşmaya gitti. Özel yurtların sayısı bile aslında iktidarın öğrencilerimizi nasıl da bazı dernek ve vakıfların yurtlarında kalmaya zorladığını gösteriyor.

4 bin 614 özel yurt bulunuyor. Bu yurtlar devletin sunduğunun ancak yarısı kadar yani 440 bin öğrenciye barınma hizmeti sunabiliyor. 2020 yılı itibariyle Türkiye'de toplam yurtların yüzde 35'i vakıf ve derneklere ait. Bu da özellikle dar gelirli öğrencilerimizin denetlenmeyen ve birçok hizmeti hakkında vermekten çok uzak olan bu yurtlara adeta muhtaç bırakıldığını gösteriyor.

Türkiye'de en çok öğrenci İstanbul'da yaşıyor. Yetecek kadar devlet yurdu yok. İktidarın gençlerimizi bile bile mahrum bıraktığı barınma hizmetini derneklere, vakıflara ait olan özel yurtlar dolduruyor. Sayıştay raporlarına göre devlet yurdu olarak kiralanan çoğu bina deprem yönetmeliğine uygun değil. Yangın ihbar sistemleri yok.

Gençler KYK yurtlarının kalitesinin düşük olduğunu, odaların hapishanelere benzediğini, çalışma salonlarının yetersiz olduğunu, internetin yavaş ve kotalı olduğunu, giriş-çıkış saatlerinin kısıtlı olduğu ve yurt personelinin sorunlarla yeterince ilgilenmediğini söylüyorlar.

Bizim devletimiz öğrencilere yurt yapmaktan aciz midir? Bizim devletimiz geleceğin mühendisine, doktoruna, avukatına, öğretmenine barınabileceği bir çatı sunmaktan yoksun mudur? Elbette değil. Bu yoksunluğun, acizliğin tek sebebi iktidarın iş bilmezliğidir.

Ben böyle konuşunca, bunları söyleyince sayın Erdoğan'ın sinirleri bozulacak. Hemen yurt sayısını 20 yılda 190'dan 769'a çıkardık diyecek. Biliyorsunuz Türkiye'nin en büyük şantiye şefi sayın Erdoğan, inşaatları konusunda çok hassastır. İstatistikleri kendine sağla, yurtlar yeterli mi değil mi onu söyle.

Bu özel yurtların en çok kapandığı yıl 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün olduğu yıl yani 2016. 2016-2017 öğretim yılında özel yurt sayısı 4 bin 741'den 3 bin 900'lere kadar düşüyor. 2016 yılında 900'e yakın birçoğu FETÖ terör örgütüne ait özel yurt kapatılıyor. Sırf bu bile öğrencilerimizi devlet yurtları yerine bazı vakıf ve derneklerinin yurtlarına terk etmenin ne kadar yanlış olduğunun bir vesikası. Bu yurtlara izin verenler barınma sorunu yaşayan dar gelirli öğrencilerimizi göz göre göre FETÖ'nün kucağına itenler bunun hesabını vermek zorunda.

Bu konu sadece bizi değil, milletimizi de fazlasıyla rahatsız ediyor.

Metropoll Araştırma Şirketi’nin verilerine göre; Vatandaşlarımızın, yüzde 63’ü, devlet yurtlarının yetersiz olduğunu; yüzde 80’i, cemaat, tarikat, dernek ve vakıfların, öğrenci yurdu işletmesini, doğru bulmadığını; yüzde 81’i ise, çocuğunu, bu tür yurtlara, vermek istemediğini söylüyor. Yani; vatandaşlarımız, çocuklarının, ne olduğu belli olmayan yurtlarda kalmasını değil, devletin yurdunda, rahatça yaşamasını istiyor. Madem milletimiz istiyor, sen de bunu yapacaksın Sayın Erdoğan. Devlet yurtlarının sayısını artıracaksın; Cemaatlerin, tarikatların, vakıf ve derneklerin yurtlarını, başka 15 Temmuzlar olmasın diye kapatacaksın; ve öğrencilerimize, hak ettikleri hizmeti, layıkıyla vereceksin. Eğer veremiyorsan da, paşa paşa o koltuktan kalkacaksın. Bunun başka yolu yok.

Sevgili gençler; İYİ Parti olarak, biz, devletin, tüm öğrencilere barınma hizmeti sunmak için, yeterli gücünün ve kaynağının olduğunu biliyoruz. Hiç üzülmeyin. İYİ Parti iktidarında, her bir vatandaşımız gibi, gençlerimiz de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, kapsayıcı gücünü hissedecek. Her öğrenci, arkasında, devletinin olduğunu bilecek, kendini güvende hissedecek. Kalkınma Politikaları Başkanlığımız, hesabını kitabını yaptı. Buradan sözünü veriyorum:

İYİ Parti iktidarında; Yurtlar ücretsiz olacak, böylece öğrenciler, almak zorunda oldukları kredileri, yurt parası olarak, KYK’ya geri vermek zorunda kalmayacak. Yurt yemekleri, ücretsiz ve sağlıklı olacak. Yurt odalarını, gelişmiş ülkelerdeki konforu da geçecek şekilde, yeniden tasarlayacağız. Öğrencilerimiz, kendilerine en yüksek mahremiyetin sağlandığı, iki kişilik yurt odalarında, rahatça vakitlerini geçirecekler. Yurtlarda her bir öğrencinin, kendine özel bir yaşam alanı olmasına özen göstereceğiz. Her yurtta, öğrenci kapasitesine göre çalışma ortamı, kütüphane, bilgisayar odası gibi, temel çalışma alanları yapılacak. Yurtlarda hızlı, kotasız ve ücretsiz internet hizmeti sunarak, öğrencilerimizin, akademik başarıları için, hayati öneme sahip olan, bilgiye erişimin önündeki engelleri kaldıracağız.

Siyasi sebepler ile yurttan atılma, gibi tehditler son bulacak. Öğrencilerin sosyal medya hesaplarında ne yaptığı, neler paylaştığı, yurt görevlileri tarafından takip edilmeyecek. Giriş-çıkış saatleri, gençlerimizin sosyal hayatlarını, etkilemeyecek düzeye çekilecek. Üniversite içinde bulunmayan devlet yurtlarını, imkân bulunduğu ölçüde, bir bina olarak değil, sinema-tiyatro salonlarının, spor merkezlerinin, öğrencilerin bir arada vakit geçirebilecekleri, kafe, yürüyüş yolları, ufak hobi bahçeleri gibi alanların olduğu, çok yönlü bir kampüsler olarak tasarlayacağız. Ayrıca öğrencilerin talepleri doğrultusunda; Yurtlarda düzenli olarak, kültür, sanat ve spor faaliyetleri düzenlenecek. Örneğin, yurtlar arası spor müsabakaları, tiyatro festivalleri gerçekleştirilecek. Böylece devlet yurtlarını, öğrencilerimizin sadece barınmak için gitmeye mecbur olduğu bir yer değil, dostlarıyla rahat vakit geçirdiği, kültürel ve sportif faaliyetlerini, istediği gibi gerçekleştirdiği, gerçek birer yaşam alanı haline getireceğiz.

Değerli genç kardeşlerim, Bizler, İYİ Parti olarak, zor durumda olduğunuz, yoksun olduğunuzu düşündüğünüz, yalnız ve baskı altında hissettiğiniz her an, sizin yanınızdayız. Cumhuriyetimizin, bu salonu dolduran, biz büyüklerinize sunduğu fırsatları, biz sizlere sağlayamadık. Bunun için, tüm samimiyetimle çok üzgünüm.

Ama az kaldı. Hiç merak etmeyin. Türkiye’nin, kaynakları var. Türkiye’nin, size hak ettiğiniz şartları sağlayacak imkanları var. Biz yoksul bir ülke değiliz. Tek eksiğimiz, Türkiye’nin kaynaklarını sizin için değerlendirecek, sizi düşünen bir siyasi iradenin iktidarda olmaması. Bu siyasi irade iktidara geldiğinde, sorunların nasıl teker teker çözüleceğini göreceksiniz. Bundan emin olun.

'Seçim ufukta görünüyor'
AK Parti iktidarı yolun sonuna geldi. Seçim ufukta görünüyor. Sayın Erdoğan ve arkadaşlarının her sözü artık yeniden seçilebilmek için. Her türlü hamaseti yapacaklar, korkutmak için her türlü yalanı söyleyecekler. Zamanı geldiğinde onlara yeniden şans isteyecekler."

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2022, 02:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30