Corona Virüs Döneminde Markalar Nasıl İletişim Kurmalı?

Dünyanın tamamını etkileyen Corona Virüs salgını hayatlarımızın her alanını her geçen gün daha fazla etkisi altına almaya devam ediyor. Sağlığımızı ve sevdiklerimizi korumak için evde kaldığımız bu dönemde bir yandan sağlıklı kalabilmeyi düşünürken diğer yandan ekonomik durumumuzu düşünüyoruz. Küresel olarak iş dünyası, ticaret ve ekonomi de bu salgından dolayı zor zamanlardan geçiyor. Ticaret ve iş dünyası bambaşka bir dünyaya evriliyor. Kitleler artık alışverişlerini internet üzerinden yapıyorlar. Yani, tüm dünya artık yepyeni bir yaşam tarzına ayak uyduruyor.

Ticaret, bir değişim sürecine girmişken ve hem yurt içi hem de yurt dışı pazarı farklı bir noktaya kayarken ayakta kalmayı hedefleyen markalara çok daha fazla iş düşüyor. Karantina sürecinde markaların sergileyeceği tutum bu kriz döneminde hayati önem taşıyor. Bu bir kriz dönemi ve kriz yönetimi bir markanın geleceği için neredeyse her şey demek…

Peki, salgın sürecinde markaların ayakta kalabilmek ve bu krizi doğru yönetebilmek için hangi adımları nasıl atmaları gerekmektedir?

  1. Doğru Hedef Kitle: Ticaretin her alanın da olduğu gibi online ticarette de doğru yerde bulunmak ve yeni satışlara yapabilmek için benimsenmesi gereken en önemli basamak doğru hedef kitle. Eğer bir A ürünü pazarlıyorsanız ve hedef kitlenizi B ürünü ile ilgilenen kişilere sunarsanız. Doğal olarak bu sizi yeni satışlara götürmeyecektir. Eğer online pazarda kendinize bir yer edinmek istiyorsanız her şeyden önce doğru bir hedef kitle analizi yapmalısınız.
  2. Doğru Kanal Analizi: Dijital markalaşma sürecine geçilen bu dönemde tüketici alışkanlıkları tamamen değişmiş durumda. Kriz öncesinde mağazalardan yapılan alışverişler yerini, internet sitelerine ve sosyal medya platformlarına bıraktı. Bu alanda, markaların bu değişiklikleri doğru bir şekilde analiz ederek, kendilerine sormaları gereken en önemli soru şu “Tüketiciye nasıl ve nerden en kolay ulaşabiliriz?” Bu sorunun cevabını vermek için farklı çözüm yolları arayarak yeni potansiyel müşterilere nasıl ulaşılabileceği tespit edilmelidir.
  3. İletişim Planlama: Müşterilerine geleneksel yollarla ulaşan bir markanın ilk yapması gereken, mevcut iletişim kanallarını hızlı bir şekilde dijitale taşımalıdır. Hangi ürün veya hizmetini evde bulunan müşterilere hangi yollarla ulaştırabileceği planlaması doğru bir şekilde yapılmalıdır. Bunun yanı sıra bu adımda doğru çizgiyi bulmak çok önemlidir. Yeni müşterilere ulaşmaya çalışırken, kişileri taciz boyutunda reklamlarla boğmak değil, doğru hedef kitleye doğru ürün ve hizmeti sunarak ve müşterilerine çeşitli kampanyalar düzenleyerek ilerlemelidir.
  4. Krizi Fırsata Çevirmeme: Daha önce de belirttiğim gibi markaların bu süreçte atacakları adımlar marka geleceğini belirleyen en önemli adımlar olacaktır. Örneğin, Pandemi öncesinde daha ucuz olan bir ürünü, ihtiyaç doğması ile birlikte fahiş fiyatlara tüketiciye sunan markalar, gelecek dönem de yok olma adımını çoktan atmışlardır. Bununla birlikte kendini tüketicinin yanında hissettiren markalar ise bu süreç bittikten sonra birçok sadık müşteri kazanacaklarıdır.
  5. Doğru İçerikler: Tüketicilerin evlerinde yaşadıkları karantina süreci boyunca tüketicilerine sosyal medya ve internet sitesi üzerinden ulaşan markaların atmaları gereken bir diğer önemli adım ise doğru içerikler üretmektir. Markalar kriz yönetimi sürecinde kendilerini müşterilerine doğru ifade edebilmek ve rakiplerinden sıyrılabilmek için içerik sekmesine büyük önem vermelidir. Markalar kendine has, özel içerikler üretmeli, orijinal ve yaratıcı çalışmalarla tüketicinin ilgisini çekmelidir.
  6. Tüketici ile Duygusal Bağ Kurabilmek: Kriz dönemlerinde markaların tüketici ile kuracakları en önemli iletişim kanallarından biri duygusal bağdır. Markanın iş alanına ve doğasına uygun bir şekilde tüketicilerine inandırıcı, kaygı giderici ve birliktelik hissi uyandıracak paylaşımlar markanın bu süreç sonunda sadık bir müşteri portföyü oluşturmasını sağlayacaktır.

Corona Virüs sürecinde doğru adımlar atmak ve bu sürecin sonunda kazanan ve dijital dünyaya ayak uydurabilmiş bir marka olmak istiyorsanız bu süreci doğru bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Unutmamalıyız ki, bu günler bitecek ve bu süreç geçecek, bu nedenle şimdi markanızı oluşturmak ve geliştirmek için harekete geçmeli, krizi doğru bir şekilde yönetmelisiniz.   

YORUM EKLE

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30