Nohut bilmecesi kafaları karıştırdı!

TÜİK verilerine göre, 2018'de 93 bin ton nohut ithalatı yapıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise "Nohut ithalatı yapılmadı" dedi.

Nohut bilmecesi kafaları karıştırdı!
banner127

TÜİK verileri, 2018 yılında 93 bin ton nohut ithal edilerek, karşılığında 118 milyon dolar ödendiğini gösterirken, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği yanıt, kafaları karıştırdı. Pakdemirli, “2018 yılında nohut ithalatı yapılmamıştır” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Arjantin, Meksika, Hindistan, ABD ve Kanada’dan 92 bin 959 ton nohut ithalatı yapıldı ve karşılığında 118 milyon 613 bin dolar ödendi.

Bakan Pakdemirli’nin yanıtı kafaları karıştırdı

Buna karşın, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen “2018 yılında nohut ithalatı yapılmamıştır” yanıtı kafaları karıştırdı.

Gürer soru önergesinde, Bakan Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltmişti:

“2018 yılında ülkemizde ne kadar nohut üretilmiştir?

2017 yılında, 6 lira 8 kuruştan nohudunu satan çiftçinin, artan girdi fiyatına rağmen bu yıl ürünü 3 liraya kadar düşmüştür. Nohutta 3 lira 250 kuruş taban fiyat açıklayan TMO’nun fiyatı çiftçiyi tatmin etmemiştir. Markette, rafta 14-16 liraya satılan nohutta bu kadar fiyat farkı nasıl oluşmaktadır?

2018 yılında ne kadar ithal nohut gelmiştir?”

Bakan Pakdemirli, Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, “Ülkemizde 2018 yılında, 630 bin ton nohut üretimi gerçekleşmiş olup, nohut ithalatı yapılmamıştır. Bakanlığımızca, piyasalarda istikrarın sağlanması, üreticilerin pazarlama sorunlarının ortadan kaldırılması ile depolama ve finansman ihtiyacının giderilmesi için tedbir alınmakta olup gerektiğinde piyasalara Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla müdahale edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Gürer: “Hangisi doğru?”

2018 yılında dönemin Bakanlar Kurulu Kararıyla fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranlarının sıfırlandığını hatırlatan CHP’li Gürer ise, “Her köyde ortalama 30’a yakın üreticinin nohudu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. Üretici, ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. TÜİK’in ‘ithal ürün geldi’ dediği nohutta, bakanlık gelmedi yanıtını veriyor. Hangi veri doğru? Tüketici hâlâ pahalı ürün alıyor, bu da yetmezmiş gibi Tarım ve Orman Bakanı, ne kadar nohut ithal edildi bilmiyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2019, 19:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner126

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30