Alacak sigortası başlıyor

Kurulacak devlet destekli alacak sigortası havuzu ile sadece KOBİ’ler, iç piyasada sattıkları malın bedelini tahsil edememe riskine karşı, alacaklarını sigortalatacak.

Alacak sigortası başlıyor
banner127

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıkladı, KOBİ’lere yönelik alacak sigortası başlıyor. Bakan Albayrak, geçen hafta Sermaye Piyasaları Birliği Genel Kurulu’nda konuyu gündeme getirerek, halen çalışmaları devam eden devlet destekli alacak sigortası sistemi ile özellikle KOBİ’lerin alacaklarını garanti altına alacak bir modeli hayata geçireceklerini duyurdu. Albayrak, açıklamasında, “Kurulacak olan devlet destekli alacak sigortası havuzu ile KOBİ’ler, alacaklarını tahsil edememe durumunda, alacaklarının önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacak. Bu önemli adımı da 2019’un başlarında devreye ayacağız” dedi.


YASAL ALTYAPI HAZIR

Aslında devlet destekli alacak sigortası için yasal altyapısı hazır. Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik ticari alacak sigortası sunulmasını içeren devlet destekli sistemin işleyişine yönelik karar, geçtiğimiz Haziran ayında Resmi Gazetede yayımlandı. Hürriyet'te yer alan habere göre Bakan Albayrak’ın da açıkladığı gibi KOBİ’ler, iç piyasada sattıkları malın bedelini tahsil edememe durumuna karşı, alacaklarını sigorta şirketlerine sigortalatacak. İşletme alacağını tahsil edemezse devreye sigorta girecek ve KOBİ’ye alacağını ödeyecek. İşin iyi tarafı, sigorta yaptıran KOBİ’ler, sigorta poliçesini bankalara teminat olarak da gösterip, finansman ihtiyacını karşılayabilecek. Sigortayı ise yıllık cirosu 125 milyon TL’nin altında olan KOBİ’ler yaptıracak ki; Haziran ayında yapılan değişiklikle KOBİ tanımı değişti ve bir işletmenin küçük ve orta büyüklükte işletme olarak tanımlanabilmesi için yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst sınırı 125 milyon lira olarak belirlendi.

HASARA DEVLET DESTEĞİ

Alacak sigortasını anlatmaya devam edeyim. Sigortanın primlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek. Sigorta şirketleri ise devletin belirlediği primler üzerinden alacak sigortasını, yıllık cirosu 125 milyon TL’ye kadar olan KOBİ’lere satacak; topladıkları primi de kurulacak olan devlet destekli alacak sigortası havuzuna devredecek. Cirosu 125 milyon liranın üzerinde olan şirketler ise bu sigortayı yaptıramayacak ama sigorta şirketlerinin sattığı diğer alacak sigortalarını yaptırabilecek.

Devlet desteği işin hasar tarafından devreye girecek. Hasarı, yani alacağını tahsil edemeyen KOBİ’lerin zararı, devlet destekli alacak sigortası havuzundan ödenecek. Belirli limite kadar olan hasarlar havuzdan ödenecek, hasar miktarı bu limitin üzerine çıkarsa, üstünü Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. İşte, devlet desteği bu. Muhtemelen de burada devreye yeni kurulacak olan Türk Reasürans Anonim Şirketi girecek.


13 MİLYAR EURO’LUK PAZAR

Alacak sigortası ile ilgili küçük bir araştırma yaptım, ulaştığım bilgileri sizlerle de paylaşayım. Sigorta şirketleri, son verilere göre, sigorta yaptıranlara toplam 13 milyar Euro’luk alacak limiti vermiş durumda. Sigorta yaptıran şirket sayısı ise 1200 civarında. Bunların çoğunluğu ilk 500’deki şirketler ve Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketler. Yani, alacak sigortasını daha çok büyük şirket yaptırıyor. KOBİ’ler ise neredeyse bu sigortayı yaptırmıyor. Sigorta yaptıranlar ise KOBİ’lerden olan olacaklarını sigortalatıyor. Yine öğrendiğime göre özellikle Ağustos ve Eylül aylarında, piyasadaki dalgalanma sonrası alacak sigortasına olan talep neredeyse yüzde 30 artmış. Aynı dönemde, sigorta şirketlerinin, sattıkları alacak sigortasının primleri de bu oranda artış göstermiş. Peki, hasarlar artmış mı? Evet, piyasadaki dalgalanma sonrasında hasar, yani zamanında ödenmeyen faturaların adedinde de ciddi bir artış olmuş.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2018, 21:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30