Hem tüketici, hem de üretici dertli!

Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçiden mercimek alım fiyatını açıkladı. Fiyat 2 sene öncekinden de düşük.

Hem tüketici, hem de üretici dertli!
banner127

Bu sene üretim yapmak için tüm maliyetlere katlanan çiftçi şimdi kara kara düşünüyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'a göre ithalata harcanan para üretime harcansa Türkiye mercimekte değil açık vermek ihracatçı olacak. İthalat politikası tüketicinin de bakliyatı daha pahalıya satın almasına yol açıyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi kırmızı mercimek için fiyat açıkladı. Ton fiyatı 2 bin 500 TL... Oysa 2016 yılında yani 3 yıl önce mercimeğin tonunu 3 bin 500 TL den alıyordu. 2019 yılı fiyatı 3 yıl öncesi fiyatın çok altında kaldı. Oysa çiftçinin maliyeti son bir senede katlandı.

Üretici için 2019 yılı ekimi yapmak kolay olmadı. Gübre, ilaç, tohum, ve mazot maliyetleri iki katına çıktı. Yine de ürün tarlalara ekildi. Önümüzdeki günlerde kırmızı mercimekte hasat zamanı.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım , "80 kuruşluk bir destek ile birlikte aslında 3 liranın üzerinde bir fiyat olarak görülüyor. Ama bu desteği her çiftçi alamıyor. Ülkemiz daha önce kırmızı mercimek ithal eden bir ülkeyken uygulanan yanlış politikalar sonucunda diğer bakliyat ürünlerinde olduğu gibi kırmızı mercimekte de üretim sıkıntısı yaşanmaya başlandı. "

Bazı üreticiler yarısı alabiliyor. Kiralık tarlada çalışan hiç alamıyor. Küçük üretici desteğe başvuramıyor bile. Bir de ürünü ucuza gidince çiftçiler de ekimden vazgeçiyor. Durum böyle olunca da ithalat artıyor.

Türkiye ağırlıklı olarak Kanada, Kazakistan ve Kırgızistan'dan kırmızı mercimek ithal ediyor. Yılda ortalama 320 bin ton. İthal gelen ürünler dolarla geldiği için tüketici yine pahalıya alıyor. Böyle olunca a hem tüketici hem de üretici kaybediyor. Türkiye kendine yetecek ve ithalat yapabilecek bir kapasiteye sahip."

Konu ile ilgili konuşan çiftçi Faik Toy, "TMO'nun açıkladığı bu fiyat çirkin maliyetinin yarısı bile değil. Yerli kırmızı merceğimiz varken yurtdışından sıfır vergi ile kırmızı mercimek ithal ediliyor. Tüketiciler yerli kırmızı mercimek bulmakta zorlanıyor. Diyeceksiniz ki neden hala üretiyorsunuz. Üretiyoruz çünkü tarlamız boş kalmasın."

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2019, 22:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30