Artık daha az kaza oluyor!

Kanal 26 ekranlarında yayınlanan Söylemek Lazım programının bu haftaki konuğu Eskişehir Trafik Şube Müdürü Zafer Aydın'dı.

Artık daha az kaza oluyor!
banner127

Süha Bozkurt ve Nursel Yıldırım'ın sorularını cevaplayan Aydın özetle şu cevapları verdi.

BAKANLIĞIN TALİMATIYLA BU KAMPANYA BAŞLATILDI

"Türkiye'de her sene 7 bin civarında vatandaşımız trafik kazalarında hayatlarını kaybediyor. Eskişehir'de 2018 yılında 11 adet ölüm trafik kazası gerçekleşmiş ve bunların 6 tanesi yaya kazası. 1598 yaralanmalı kaza yaşanmış 344 tanesi yayaların karıştığı kazalar. Yayaların trafik kazaları ile karşı karşıya kaldığı bir gerçek. İç işleri bakanlığının talimatıyla "Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın" adı altında bir kampanya başlatıldı. 81 ilde olduğu gibi Eskişehir'de de bu kampanya sayın valimizin katılımı ile kamuoyuna duyuruldu. 

488 LİRA CEZASI VAR!

Yaya öncelikli olarak kavşak başlangıçları, yaya geçitleri ve okul geçitlerinde öncelik hakkına sahip ancak yolun herhangi bir kesiminde yayanın önceliği durumu yok. Yayaların sadece bu bölgelerde veya ışıkların olduğu yerlerde dikkatli bir şekilde karşıdan karşıya geçmesi gerekiyor. Araçların bu kurala uymaması durumunda 488 lira gibi bir para cezası var. Bilgilendirme faaliyetleri devam ediyor. Afişler ve broşürler dağıtılmaya devam ediyor. Denetleme faaliyetleri de planlı bir şekilde ekiplerimizce devam ediyor. Biz ceza kesme taraftarı olan memurlar değiliz. Biz sadece kurallara uyulmasını istiyoruz. Tek amacımız daha güvenli bir trafik ortamı sağlamak. Daha az kazaların yaşanması.

20-25 EKİP GÖREV YAPIYOR!

Eskişehir'de 380 bin ehliyeti olan vatandaşımız yaşıyor. Bunlara ilave olarak Eskişehir'den geçiş sağlayan ve diğer illerden gelen vatandaşlarımız var. Eskişehir il merkezinde günlük 20-25 ekip trafik kontrollerini devam ettiriyor. Artarak devam eden bir trafik akışı var. Müdahale edilmesi gereken yerlerde görevlendirmeler yaparak trafiğin daha akıcı olmasını sağlamaya çalışıyoruz.

ALKOLMETREYİ ÜFLEMEK ÇOK DAHA KARLI

Alkollü bir şekilde araç kullanmak kanunlarımız ile yasaklanmış bir durumdur. Mutlak bir suretle cezalandırılması gerekir. Sürücüleri de cezalandırmadan caydırmak mümkün gözükmüyor. Sürücüler ilk yakalandığında 6 ay trafikten uzaklaştırma, tekrarında iki yıl daha uzaklaştırılır. 3. ve her tekrarında ehliyetin iptaline kadar giden cezalar uygulanmakta. Parasal ceza boyutu da ilave ceza olarak kesilmekte. Bu yaptırımlar kanunlar ile belirlenmiştir. Ülkemizde trafik kazaları da ciddi oranda alkolden kaynaklanıyor. 

Alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmemenin cezası 2869 TL‘dir. Sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınır. Sürücülerin üflemesi ve ekiplere yardımcı olması inanın çok daha karlı.

KAZA ORANLARI AZALDI

Trafik denetimler ciddi oranda azaltıyor. 2017'ye göre geçtiğimiz yıl yaşanan trafik kazalarında ölüm oranları yüzde 25 azalmış durumda. Bu rakamlar ciddi anlamda azalma  olarak değerlendirilebilir. Toplam kaza sayımız da yüzde 11 oranında azaldı. Sürücüler trafik kontrollerinin yapıldığını gördüğünde daha dikkatli davranıyor. Denetim sayısını artması yüzde yüz bir çözüm değildir ama giderek de azalttığı bir gerçek.

PARK SORUNU BİZİ ÇOK ZORLUYOR

Bizleri en çok zorlayan konu hatalı park ihlalinden kaynaklı. Biz sonuçta hangi aracın kaç dakika orada kaldığını bilemiyoruz. Biz trafik akışını engelleyen araçlar gördüğümüz zaman cezai işlem uygulamak zorunda kalıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın daha hassas ve anlayışlı olması gerekiyor.

ABARTI EGZOZ VE DRİFT CEZALARI ZAMLANDI

Abartı egzoz ve drift atmanın cezaları arttırıldı. Drift'in cezası 5 bin lira civarında ve 60 günde trafikten men olarak belirlendi. Tehlikeli şerit değiştirme ve ters yön cezası 1000 lira civarına yükseltildi. Abartı egzoz cezası da artırıldı. Geçtiğimiz yıl 1000 civarı araca abartı egzozdan kaynaklı ceza kesildi. Giderek azaldığı da bir gerçek. Drift atmanın ve trafiği tehlikeye atacak makas atıyorsanız bu da ceza kapsamına giriyor. Her yerde mobese kameraları var. Bu araçlara da gerekli cezai işlemler yapılıyor.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2019, 16:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30