Elektronik tebligat dönemi başlıyor!

Tebligat Kanunu uyarınca aralarında mahkemelerin de bulunduğu tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merciler tarafından PTT vasıtasıyla yapılacak elektronik tebligata ilişkin hususları içeriyor.

Elektronik tebligat dönemi başlıyor!
banner127

Yönetmeliğe göre, tebligatlar aralarında bakanlıkların, mahalli idarelerin de bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmelerine, sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklara elektronik yolla yapılacak. 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan sistem ile alakalı bilgi veren PTT Eskişehir Başmüdürü Hüseyin Zengin, “Ulusal Tebligat Sistemi’nin, Elektronik Tebligat Sistemi’nin kurulmasının sorumluluğu tamamen PTT’ye bu kanunla verilmiştir. Bu süreç içerisinde insanların e-tebligat adreslerinin tespit edilebilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, ticaretle uğraşan limited şirketlerine, Gümrük Bakanlığı’na, Barolar Birliği’ne, adliyedeki tüm çalışanlara yazılar yazılmıştır. Bunların, kendileriyle çalışan tüm firmaların elektronik tebligat adreslerinin oluşturulması için bilgiler istenmiştir. Bu bilgiler geldiği takdirde, devreye alınmış olan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemimizde artık tebligatlarını bu kanal ile göndereceklerdir” şeklinde konuştu.

E- TEBLİGAT NEDİR?

Elektronik Tebligat (e-tebligat), Tebligat Kanunu’nda belirlenen tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak değiştirilemez ve inkar edilemez bir şekilde elektronik ortamda alıcılarına iletilmesidir.

PTT tarafından oluşturulacak Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile tüzel ve özel tüm kişiler üye olabilecektir.Bu sistemde Tebligat Kanunu’nda tebliğ çıkarmaya yetkili kılınan merciler elektronik tebligat gönderebilecek olup, muhataplar elektronik tebligat alabileceklerdir.

E-TEBLİGATIN FAYDALARI

Elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecek olan tebligat sisteminin vatandaşlara, bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunması gibi getirileri bulunuyor. Belge içeriklerinin başkaları tarafından değiştirilme riskini ortadan kaldıran sistem, büyük ölçüde zaman tasarrufu da sağlıyor. Taraflar açısından ortada hiçbir bilinmezlik bırakmayan elektronik tebligatlar, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğuna, gönderinin eklerinin ne olduğuna ve gönderim zamanına açık bir şekilde erişim imkanı tanıyor. Ayrıca fiziki olarak gerçekleştirilen tebligatların aksine hiçbir ücret gerektirmeyen e- tebligat, kağıt ve enerji açısından da tasarruf sağlıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30