Eryiğit'ten kadınlara çağrı!

Eskişehir Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi Dünya Kadın Hakları ve kadının seçme seçilme hakkının verilişinin 84. yılını nedeniyle bir basın açılması yaptı.

Basın açıklamasını Eskişehir Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi Sosyolog ve Eğitim Uzmanı Emel Eryiğit gerçekleştirdi. Eryiğit yaptığı açıklamada, "Ülkemizde kadınlar 20 Mart 1930'da çıkartılan Belediye Kanunu ile ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı elde ederken, 5 Aralık 1935'te kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınarak 1 Mart 1935'te 18 kadın ilk kez parlementoya girmişlerdir. 1934 tarihli yasa saedece kasınlaramıza seçme ve seçilme hakkı vermemiş, demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın ilk adımını atmıştır.

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişlerdir. Çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yaratmanın gerekli olduğuna inanan, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran irade ve bu iradenin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınlarımız bir çok gelişmiş ülkeden önce bu hakları elde etmiştir.

Kadınların kendi kaderiyle birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolunun siyaset yapmaktan geçtiğini ve meliste daha fazla kadın milletvekilinin artmasını savunmaktayız. Türk kadını kendisine tanınan bütün haklara layık olduğunu hem söz konusu haklar tanınmadan önceki asalet ve kahramanlığı ile hem de bu haklar tanındıktan sonra kısa zamanda çeşitli mesleklerde gösterdiği başarılar ile kanıtlamıştır.

Zorlu yıllar boyuncu kadınlar "hak mücadelesinin" en güçlü kaleleri olmuşlar, büyük görevler üstlenmişlerdir.  Nene Hatun'dan Sahiba Gökçen'e tarihimiz kendileriyle gurur duyduğumuz kadınlarla doludur. 

Kadınlarımızın sahip olduğu haklarının bilincine varmaları büyük önem taşımaktadır. Kadınlarımız ekonomik ve sosyal yaşama katılımda karar verme süreçlerinde daha etkin rol oynamalı ve sosyal alanda daha yüksek oranlarda temsil edimelilerdir.

Kadınlarımızın öncelikle toplım içerisinde var olmak için mücadele ettiği bir ülkede onların siyasete tam ve aktif katılımını sağlamak için pozitif ayrımcılık temelinde demokratik atılımların bir an önce yapılması gerekmektedir.

Biz kadınlar ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı, yeniliklerin öncüsü olmalı, siyasel yaşamda etkinliğini arttırmalı ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmalıyız. Kadının yaşamın her alanındaki sorunların çözümlenmesi, bilinçlendirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi için çalışmalalarımız devam edecektir.

Türk kadını kendisine sunulan hakları, Kurtuluş Savaşındaki başarısını ve gücünü unutmamalıdır. Türk kadını dikkatini haklarına, hürriyetine, vatanına, bayrağına, ülkenin geleceğine, kültürüne ve temel değerlerine vermelidir.

Kadının insan halkarının önündeli engellerin kalkması, yasal değişikliklerin yapılması, kadın-erkek eşitliğini sağlayacak toplumsal dönüşümün sağlanması için biz kadınlar çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğiz.

Daha iyi bir dünya için; siyasetin sadece seçen değil, seçilen kadınların da çoğalması dileği ile seçerim seçilirim sloganı ile birlikte Eskişehir Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak tüm kadınların Dünya Kadın Hakları ve kadının seçme seçilme hakkının verilişinin 84. yılını kutlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve fikir arkadaşlarını saygıyla anıyır ve selamlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2018, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30