Kredi masraflarının faizi olmaz!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Kahramanmaraş'ta bir tüketicinin başvurusu üzerine, bankanın kredi masraflarını faizlendirmesinin yasal olmadığına ve bunun iade edilmesine hükmeden mahkemenin, emsal niteliğinde karar verdiğini açıkladı.

Kredi masraflarının faizi olmaz!
banner127

Kahramanmaraş 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, tüketici mahkemesi sıfatıyla  baktığı davada, bankanın tüketiciden aldığı kredi masraflarını faizlendirmesinin  yasal olmadığına ve bunun tüketiciye iade edilmesine hükmetti.

Şahin, mahkemenin, 26 Aralık 2019 tarihinde verdiği karara ilişkin bankaların kredi çeken tüketicilerden dosya  masrafı, ekspertiz ve ipotek gibi birçok ücret aldığını söyledi.

Tüketici mahkemesi ve hakem heyetlerine başvurarak, bu ücretlerin bir  kısmının geri alınabileceğini belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Bu ücretlerin iadesini alabildiğimiz gibi Kahramanmaraş'ta tüketici  mahkemesine başvuran bir vatandaşımız, kredi çekerken bankanın kendisinden  kestiği dosya, ekspertiz ve ipotek gibi kredi masraflarına uyguladığı faizi geri  aldı. Mahkeme emsal karar vererek, bankanın tüketiciye verilmeyen bir para  üzerinden faiz alamayacağına hükmetti. Çünkü tüketici 135 bin lira kredi  çektiğinde eline geçen para kesintilerle yani masraflarla 133 bin lira oluyor.  Ancak banka faizi 135 bin lira üzerinden alıyor. Aradaki bu miktar ise bankaların  belli ücret kalemleridir. Bu yasal bir durum değil."

Mağdurların, tüketici mahkemelerine ve hakem heyetlerine başvurarak,  bu parayı geri alabileceklerini vurgulayan Şahin, "Burada bankanın savunacağı  hiçbir durum yok. Bu tür durumlarda hakem heyetleri 'işletilen faizin iadesine'  diyerek tüketicilerin lehine karar verir." dedi.

Bankanın, tüketici mahkemesine "hakem heyetinin verdiği karar  yanlıştır" diye itirazda bulunduğunu aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mahkeme de bankaya, tüketiciye 135 bin liranın verilmediğini  söylüyor. Yine bankaya 'tüketiciye 133 bin lira verdiğin için faizini 135 bin  lira üzerinden kesemezsin ve zaten sen daha tüketiciye vermeden keseceğin  ücretleri kesmişsin' diyor. Banka da 'ben tüketiciye 135 bin lira verdim çünkü  tüketici, kredi masraflarını ayrıca benden talep ettiği için faizlendirdim'  diyor. Ancak tüketicinin böyle bir talebi yok. Bu yüzden mahkeme, bankanın kredi  masraflarına uyguladığı faizin tüketiciye iade edilmesine karar veriyor. Bu  nedenle bankanın yaptığı yasal değil."

Şahin, söz konusu miktarın, banka tarafından tüketiciye ödendiğini de  açıkladı.

Şahin, tüketicilerin kredilerde işletilen faize dikkat etmesi  gerektiğini belirterek, "Bize verilen para üzerinden değil de verilmeyen, yani  masrafların kesilmediği paradan faiz işletiliyorsa buna itiraz edebiliriz." diye  konuştu.

Mahkemenin, bu konuda emsal niteliğinde bir karar verdiğine dikkati  çeken Şahin, tüketicilerin artık daha rahat bir şekilde bu ücreti geri  alabileceğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2020, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30