Çingene kızı artık Türkiye’de

1960'lı yıllarda Zeugma Ören Yeri'ndeki kaçak kazılarda yurt dışına kaçırılan "Çingene Kızı" mozaiğinin kayıp 12 parçası ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesinden THY uçağıyla bugün Türkiye'ye getirildi

Çingene kızı artık Türkiye’de
banner127

1960’lı yıllarda Gaziantep’in Nizip ilçesi Belkıs Mahallesi sınırları içindeki Zeugma Antik Kenti’nden yurt dışına kaçırılan “Çingene Kızı mozağinin paha biçilmez 12 parçası THY uçağıyla ABD’den Türkiye’ye getirildi. Türkiye’nin 6 yıldır geri almak için mücadele verdiği  “Çingene Kızı”nın parçaları Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenecek.

THY UÇAĞIYLA TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

“Çingene Kızı” mozaiğinin kayıp parçalarının sergileneceği Zeugma Mozaik Müzesi’nde hazırlıkların tamamlandı. Parçalar bugün THY’ye ait tarifeli uçakla Türkiye’ye getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında daha önce imzalanan anlaşma uyarınca, törenle Türk görevlilere teslim edilen Zeugma Mozaiklerine ait 12 parça, ABD’nin Chicago kentindeki havalimanına ulaştırıldı.

Havalimanında THY’ye ait uçağa özenle yüklenen mozaik parçaları Türkiye gönderildi.

Atatürk Havalimanı’na gelen uçakta bulunan konteynerler içindeki parçalar, kargo bölümünden indirildi.

Araçlara yüklenen parçalar, Gaziantep’e hareket edecek uçağın bulunduğu aprona götürülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen hafta yaptığı açıklamada, “ABD’deki Çingene Kızı mozaiği 26 Kasım’da Türkiye’ye gelecek. ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının Gaziantep’e, ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” demişti.

PARÇALAR GEÇEN HAFTA TESLİM ALINMIŞTI

“Çingene Kızı” mozaiğinin parçaları, Türkiye’ye getirilmek üzere geçen hafta çarşamba günü düzenlenen törenle teslim alınmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında daha önce imzalanan anlaşma uyarınca Zeugma Mozaikleri’ne ait 12 parçanın teslimi için üniversitede tören gerçekleştirilmişti. Törene Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Sedat Gönüllüoğlu, Bowling Green Eyalet Üniversitesi Rektörü Dr. Rodney Rogers ve eserle ilgili süreçlerde görev alan çok sayıda bilim insanı katıldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2018, 22:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner126

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30