Nebi Hatipoğlu kentsel dönüşüm projelerini anlattı

Kentsel dönüşüm projelerine ilişkin açıklama yapan AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, mevcut yerel yönetimlerin 25 yıllık dönemlerinde kentsel dönüşüm yapmadığını söyledi.

Nebi Hatipoğlu kentsel dönüşüm projelerini anlattı
banner127

AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Eskişehir’de yapmak istediği kentsel dönüşüm projelerine ilişkin konuşan Hatipoğlu, mevcut yerel yönetimlerin Eskişehir’de kentsel dönüşüm yapamadığını ifade etti.

25 YILDA GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ÇALIŞMA YOK

 Belediyelerin kentsel dönüşüme yönelik gözle görülür bir çalışma yapmadığına dikkat çeken Hatipoğlu, “Eskişehir’imiz için Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin geriye dönük 25 yılını değerlendirdiğimizde depreme yönelik hükümetimizin İlimizde yapmış olduğu konutlar, kamu binaları, hastaneler, okullar, yeşil alanlar (millet bahçesi) ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile 6306 sayılı kanun kapsamında dönüşümünü sağladığı riskli yapılar dışında belediyelerimizin gözle görülür bir çalışma yapmadığı aşikârdır. Hal böyleyken bırakın tedbir almayı yapmış olduğu revizyon imar planlarıyla merkezde bulunan yeşil alanları konut/ticarete çevirerek yoğunluğu arttırması olası bir depremde kayıpların artmasına neden olacaktır” dedi.

HİÇBİR ÇALIŞMA YAPMADIKLARINI KAMUOUNA GÖSTERDİLER

 Belediyelerim kentsel dönüşüme karşı duyarsız olduğunu ve 6 Şubar depreminin ardından 25 yıl boyunca hiçbir çalışma yapılmadığını söyleyen Hatipoğlu, “Aslında ülkemizde meydana gelen her deprem sonrası valiliğimizce belediyelere yönelik yapması gerekenler tekrar tekrar hatırlatılmasına rağmen, belediyelerimiz böylesine hayati konuda duyarsız kalmışlardır. Ta ki 6 Şubat depremleri sonrası alelacele mevcut yapıların durumuna yönelik, inşaat mühendisleri odasıyla protokol yaparak 25 yıl bu konuda hiçbir çalışma yapmadıklarını kamuoyuna göstermişlerdir” diye konuştu. 

1999 ÖNCESİ YAPILAN 100 BİN BİNA VAR

 Afet riskine karşı acil çözüm çağrısı yapan Hatipoğlu, “Ancak günden güne Eskişehir’ de ve çevresinde oluşacak depremlere yaklaşırken halen afet riski karşısında nasıl bir strateji izleneceğine dair hiçbir çalışma yoktur. 100 binin üzerinde bağımsız konut biriminin 1999 öncesi olduğu ve dönüşüme ihtiyacının olduğu, sadece risk arz eden caddelerde 50 bine yakın hemşerimizin yaşadığı göz önüne alınarak acil çözümler üretilmelidir” şeklinde konuştu. 

25 YILDA 3 ADET BLOK DİKİLDİ

“25 yıllık belediyeciliğin sonunda epi topu 3 adet blok dikilmiştir” diyen Hatipoğlu, “İlimiz merkezinde yer alan belediyelerin sorumluluğu altında kentsel dönüşüm alanları yer almakta olup, Büyükşehir Belediyesinin teklifi ile onaylanan riskli alan içerisinde, toplam bina sayısı 1206, toplam hane sayısı 4 bin 500, etkilenen nüfus 14 bin 351 kişidir. Odunpazarı Belediyesi’nin teklifi ile onaylanan Gündoğdu Riskli Alanı içinde toplam bina sayısı 774 adet, toplam hane sayısı 1091 adet, yaklaşık nüfus 4 bin 364 kişidir. Yine Odunpazarı Belediye Başkanlığının teklifi ile onaylanan küçük sanayi riskli alanında toplam işyeri sayısı 1800 adet, toplam konut sayısı 440 adettir. Bunun yanında Belediye Kanunu kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş olan Gündoğdu 1, 2, 3 alanları yaklaşık 40 ha alan büyüklüğündedir. Özetle ilimizde riskli alan ilan edilmiş yaklaşık 150 hektar alan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş 40 hektar alan olmak üzere 190 hektarlık (1900 dönüm) alanda bunca yıl geçmiş olmasına rağmen günün sonunda, 25 yıllık belediyeciliğin sonunda epi topu 3 adet blok dikilmiştir. 

5 BİN 378 ADET BİNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Eskişehir’de 5 bin 378 adet binanın dönüşümünün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteği ile sağlandığını vurgulayan Hatipoğlu, “Oysa Eskişehir’ de TOKİ eliyle depreme dayanıklı 13 bin 168 adet konutun tamamlananlar hak sahiplerine teslim edilmiş, devam edenlerin kuraları çekilmiştir. Ayrıca 2 bin 508 adet konut yapımı planlanmakta olup bunun yanında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2012 yılında çıkarmış olduğu 6306 sayılı Kanun kapsamında İl Müdürlüğünün katkı ve desteği ile (kira yardımı, kredi desteği, harç muafiyeti vb.) riskli 10 bin 212 konutun, 1183 işyerinin yer aldığı 5 bin 378 adet binanın dönüşümü sağlanmıştır” ifadelerini kullandı. 

1 NİSAN SABAHI ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ

1 Nisan sabahı çalışmalara başlanacağına işaret eden Nebi Hatipoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde depremler sonrası can ve mal kaybının yaşanmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak tüm planlamalarımızı depreme dayanıklı, kimlikli, yatay mimariyi esas alan, hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyen herkesi kapsayan plan ve dönüşüm projeleriyle bir dakika dahi kaybetmeden 1 Nisan sabahı çalışmalara başlayacağımızı ve hiçbir an gündemden çıkarmadan vatandaşlarımızın istek ve beklentilerini merkezde tutan bir anlayışla şehrimizi güvenli hale getirinceye kadar var gücümüzle çalışacağıma buradan söz veriyorum.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30