Tesis projesine tepkiler yükseliyor

Eskişehir’in içme ve kullanma suyu için önemli yer tutan Murat Dağı’nda altın aranmasına ilişkin başlatılan ve olumlu ÇED raporu gelen tesis projesine tepkiler yükseliyor.

Tesis projesine tepkiler yükseliyor
banner127

Eskişehir Çevre Derneği de, tesisin yapılması halinde Eskişehir’in büyük bir risk altına gireceğini iddia ederek, “Projeye şiddetle karşıyız” açıklaması yaptı.

Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman, Kütahya sınırları içinde bulunan Murat Dağı bölgesine yapılması planlanan altın- gümüş madeni kapasite artırımı, cevher zenginleştirme ve kırma eleme tesisi projesine tepki gösterdi. 

Bahsedilen projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporunun verildiğini söyleyen Yurtman, “ÇED raporunun iptali için yaklaşık 60 dava açılmıştır. Eskişehir Çevre Derneği olarak bu davaların öncelikle takipçisiyiz” dedi. 

Murat Dağının eski bir milli park, sayısız hayvan ve 114 tane endemik bitkiye ev sahipliği yapan eşsiz bir ekosistem olduğunu vurgulayan Yurtman,  “Bunlardan 3 tanesi sadece Murat dağında yetişmektedir. Altın- gümüş madeninin çıkartılması için açığa çıkan ağır metaller buradaki ekosisteme onarımı mümkün olmayan hasar verecektir. Murat dağında yapılacak siyanür ile altın-gümüş zenginleştirme işi yer altı sularının ve nehirlerle sulanan ovalardaki toprakların zehirlenmesine neden olacaktır. Bu zarar ekosisteme olan zarar ile kalmayıp sadece Kütahya ve Eskişehir İli değil aşağıda belirtildiği üzere Ankara, Adapazarı, Bilecik, Uşak, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir İllerinin de içme – kullanım ve tarımsal sularını da zehirleyecektir” dedi. 

Murat Dağından çıkan su kaynaklarının Porsuk , Gediz , Banaz Çayları şehirlerinin içme suyu, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşıladığını kaydeden Yurtman,  “Porsuk Çayı Sakarya nehri ile birleşerek Ankara – Bilecik – Adapazarı üzerinden Karadeniz’e, Banaz çayı ise Büyükmenderes Nehri ile Uşak-Denizli ve Aydın illerinden geçerek Ege denizine, Gediz çayı Gediz Nehrinle birleşerek Manisa- İzmir Üzerinden Ege Denizine dökülmektedir. Asitli ve zehirli sular bu yolla denizlerimize de karışacaktır. Burada yapılacak çalışmalarda atık toplama havuzlarında biriktirilen siyanürlü suyun gerek buharlaşma veya gerekse yer altı sularına sızma yoluyla tüm temiz su kaynaklarını ve doğayı zehirleyecektir. Murat dağında yapılacak siyanürle Altın-Gümüş zenginleştirme işlemi başta Porsuk Çayının beslediği Sakarya Nehri ile geçtiği yerlerdeki su kaynaklarını zehir kaynakları haline dönüştürecektir. Bir takım işletmeler kar etsinler diye para hırsı ile yaşam kaynağımızı zehirleyecek her türlü girişimin Eskişehir Çevre Derneği olarak şiddetle karşısındayız” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30