Aşı sizi hastalıktan ve ölümden koruyacak

Aşı ne kadar süre bizi koruyacak? Aşı olanlar maske takmaya devam edecekler mi? Aşı öncesinde test olacak mıyız? İşte cevapları...

Aşı sizi hastalıktan ve ölümden koruyacak
banner127

Prof. Dr. Ateş Kara, HaberTürk ekranlarında aşı ile ilgili cevabı en çok merak edilen soruları yanıtladı. Ateş Kara, Kübra Par’la Açık ve Net Programında kendisine yöneltilen sorulara şu yanıtları verdi.

“Elde edilen verilere bakılırsa bu aşılar bizi Covid-19’dan 6-9 ay arası koruyacak gibi gözüküyor. Büyük olasılıkla 6-9 ay sonra yeniden aşı olmamız gerekecek.

Aşı bizi hastalıktan ve ölümden koruyacak gibi gözüküyor. Ama bulaştırmadan çok korumayacak. Bu virüsü almaya devam edeceksiniz ama etkilenmeyeceksiniz.

Toplumun yüzde 60-70’leri bu aşıları olana kadar maske ile dolaşmaya devam edeceğiz. Daha az bir risk olacak, daha rahat olacağız ama o maskeleri takmaya ve sosyal mesafeye dikkat etmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte bunları yaşayacağız.

Aşı korunmada işe yarıyor. Ancak şuan aktif bir Covid-19 hastasına bu aşının vurulması çok katkı sağlamayacak. Aşı konusunda öncelik bu virüse hiç yakalanmamış insanlar olacak. Bu hastalığı geçirmişlerde de herhangi bir sıkıntı olmuyor.

En uzak risk grubunda olan vatandaşlarımız en geç Nisan ayında bu aşıları vurulabilecekler. Öncelikli risk gruplarındaki insanların aşıları Nisan ayından önce tamamlanmış olacak. 18 yaş altı içinde Nisan ayından sonrası aşılara başlanır diye düşünüyorum.

PCR testi yapılmadan da aşı yapılabilecek. Aşı öncesinde Covid-19 testi zorunlu olmayacak. 

Aşı yoluyla çip takılması mümkün değil. Bu aşılar ülkemizdeki laboratuvarda en ince ayrıntıları ile inceleniyor. Doğurganlığı azalttığı iddiaları da doğru değil. Dünyanın en gelişmiş ilaçları ile bu durum mümkün değilken, bir aşı ile nasıl mümkün olsun?

Aşı yapılan insanların durumları takip edilmeyecek. Risk grubunda durumu riskli olan kişilerde takip söz konusu olabilir ama sağlıklı bireylerin takibi olmayacak.

Aşının yan etkileri ile ilgili net bilgiler yok. Şu hastalar da bu aşıyı kesinlikle vurdurtmasın diyemiyoruz. İlerleyen dönemlerde elimizde somut veriler olacağı için daha net konuşacağız. Çok nadir oranda çok sıkıntılı durumların yaşanması mümkün olabilir. Bu riski göze almak zorundayız.

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2020, 01:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30