Plastik çatal tabak yasaklanıyor

Plastik çatal tabak yasaklanıyor
banner127

Avrupa Parlamentosu, çevre kirliliğine karşı tek kullanımlık plastikler üzerinde geniş kapsamlı bir yasağa destek verdi.
Avrupa Parlamentosu, denizlerde, tarlalarda ve su yollarında kirliliğe sebep olan tek kullanımlık plastikleri tamamen ortada kaldırmaya çalışıyor. Belçikalı Liberal Parti vekili Frédérique Ries’in sunduğu yasa teklifi, yapılan oylamada 571’e, 53 oy ile kabul edildi.

Böylece Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği ülkeleri önümüzdeki haftalarda kararı görüşecek. Teklife göre, 2021 yılına kadar Avrupa’da plastik pipet, balon çubuğu, plastik şişe, kulak çubuğu, tabak, bardak ve çatal gibi birçok ürünün kullanımı yasaklanacak.

Ayrıca Ries’in raporuna göre 2025 yılından itibaren küçük poşetlerin, plastik ambalajların ve yemek ambalajlarının da yasaklanması amaçlanıyor. Alınan karar yasalaşırsa kullanımın kalktığı 2021 yılından 2025 yılına kadar bütün plastik şişelerin yüzde 90’ının geri dönüştürülecek.

Öte yandan Akdeniz ve Atlantik Okyanusu’nu en çok kirleten plastik madde olan olta misinalarının da daha farklı bir maddeyle üretilmesi planlanıyor.

Tuzların yüzde 90’ında mikroplastik var

Altı kıtadan 16 farklı ülkede üretilen 39 farklı marka deniz, kaya ve göl tuzunu inceleyen araştırmacılar, bu markalardan 36’sında mikroplastik parçacıklarına rastladı. Çevre kuruluşu Greenpeace’in Doğu Asya bölümü ile Güney Koreli araştırmacılar, sofra tuzunda bulunan mikroplastikleri ve bunların plastik kirliliğinin yaygın olduğu farklı coğrafyalarla ilişkisini inceledi. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya’da 21 ülkeden tuz örnekleri aldı. Araştırma sonuçları, mikroplastik miktarının sofra tuzu markaları arasında büyük çeşitlilik gösterdiğine işaret etti. Endonezya ise, en çok mikroplastik içeren sofra tuzu satılan ülke oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30