Bu ülke büyük bir ülke

Ali Babacan: "Suriyelerle alakalı ekonomik boyutun Türkiye’nin ekonomisi yanında hiçbir şey olmadığını düşünüyorum. Türkiye gibi büyük bir ülkenin ekonomisini bunlar belirlemez. Mümkün değil yıkmaz. Türkiye’yi yıkan güven ortamının bozulmuş olması."

Bu ülke büyük bir ülke
banner127

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Habertürk TV'de Fatih Altaylı ile Teke Tek programına konuk oldu.

Ali Babacan’ın açıklamalarından satır başları şunlar;

Memleketimiz gerçekten büyük sıkıntılar içerisinde. Her alanda kriz yaşıyoruz. Sadece ekonomide değil, hukukta, dış ilişkilerde, eğitimde, tarımda, sanayide her yerde var kriz. Bu krizlerin sebebi de sadece ve sadece kötü yönetim.

Merkez Bankası yazı tura atsa, faiz kararını öyle verse şu andakinden daha iyi olur.

Türkiye’de dış politika ve dış güvenlik meseleleri, partimiz kuruluncaya kadar muhalefetin fazla eleştiri getirmediği bir alandı. Biz o geleneği bozduk.

Türkiye 3 aydır faiz indirimi uyguluyor. Burada yeni bir ekonomik modelden bahsediliyorsa bu modelin sonucu şu anda ortada. 'Bir bildiğimiz var' diyorlar ya bence bir şey bildikleri falan yok. Akıldışı bir teoriyi Türkiye'de uyguluyorlar.

Rekabetçi kur demek; kurun yükselmesiyle Türkiye’de iş gücünün ucuzlaması demek. Bugün Türkiye’de 220 dolara düştü asgari ücret. Çin’den daha düşük.

Hazinenin daha pahalı borçlandığı bir ülkede büyümeyi nasıl sağlayacaksınız?

Merkez Bankası sıfır faizle piyasaya para veriyorum deyince insanlar sıfır faizle o parayı alacak; herkes dolar alacak. Herkes dolara yüklenince de tut tutabilirsen.

Türkiye gerçek anlamda bir hukuk devleti olmayınca ekonomiyi düzeltmek mümkün değil. Çünkü uzun vadeli yatırımcılar, güvenin olmadığı yere yatırım yapmazlar. Yatırım yapmayınca da istihdam oluşmaz, ekonomi büyümez.

Suriyelerle alakalı ekonomik boyutun Türkiye’nin ekonomisi yanında hiçbir şey olmadığını düşünüyorum. Bu ülke büyük bir ülke. Türkiye gibi büyük bir ülkenin ekonomisini bunlar belirlemez. Mümkün değil yıkmaz. Türkiye’yi yıkan güven ortamının bozulmuş olması.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararını vermeden üç gün önce ben bile Merkez Bankası’yla iletişimi keserdim. Telefonla dahi konuşmazdım. Kanunda hakkı olduğu halde, Hazine Müsteşarımız gidip Para Politikası Kurulu’nda oturmazdı.

Düşük faiz bir ülke için çok iyidir ama talimatla faiz düşmez. Ancak güven ortamını oluşturursanız ondan sonra faiz düşer.

Eğer bir teori varsa, ‘Biz ülkeyi Bangladeş gibi yapacağız. İnsanları fakirleştireceğiz. Ucuz iş gücüyle daha çok üreteceğiz’. Öyle büyüme modeli batsın ya.

Bu ülkenin emeğini, alın terini istismar ederek daha çok ihracat yapacağız’ diyorsanız hani sosyal devlet, nerede?

2002-2007 arasındaki ekonomik performans, 2009 küresel krizinden sonra 6 ayda ülkeyi krizden çıkartmamız, 2010, 2011, 2012’deki o olağanüstü performans bütün dünyanın tescil ettiği başarılar. Bizim o döneme çamur atan herkes kendi kredibilitesinden yer.

Dün bir benzin istasyonu gördüm Fatih’te, benzinin fiyatı 0.00 yazıyordu. Niye? 10 lira olmuş artık sığmıyor. Benzin istasyonlarındaki fiyat tabelaları hazırlanırken hiçbir zaman benzinin 9.99’u geçeceği insanların aklına gelmiyormuş.

Doğru politikalar uygulanırsa akın akın döviz gelir. Parayı koyacak yer bulamayız.
Merkez Bankasının web sitesinde reel efektif kur endeksi var. 

1 Ocak 1994'te başlıyor, bugüne kadar her ay bunu yayınlıyor. Şu anda Türk lirası 1 Ocak 1994’ten bu yana tarihin en değersiz noktasında. 5 Nisan 1994 dâhil.

Ben ticaretin içinden geldim. Aldığınız kararların sokağa yansımasını bilmeniz lazım. Yoksa masa başında kalır. Teoride en iyi ekonomi programını yazarsınız ama uygulamayınca bir işe yaramaz.

Gençlerimizin bir süre yurt dışında okuması, çalışması çok faydalı. Ben soranlara ‘İmkânı olan gitsin. Nasıl olsa Türkiye’de işler düzelecek, işler düzelince oradaki bilginiz, tecrübenizle geleceksiniz, bu ülke için çalışacağız hep beraber’ diyorum.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner19

banner101

banner25

banner26

banner104

banner34

banner17

banner22

banner18

banner20

banner102

banner30